У Водоканалу знову немає чим платити за електрику

У Водоканалу знову немає чим платити за електрику

Загроза відключення господарства Водоканалу від енергопостачання за борги стала причиною скликання позачергової сесії міської ради. Засідання, на яке винесли два питання — про стан справ на Водоканалі і внесення змін до бюджету громади, — відбулося 30 вересня.
Перед депутатами виступив новий начальник Водоканалу Олександр Тимофіїв. Судячи з його доповіді, втішних новин для громади майже немає. Серед основного — реалізація води дедалі зменшується; втрати в мережах продовжують перебувати на стабільному, загрозливо-високому рівні й перевищують ті об’єми води, які підприємство… реалізує; обладнання й агрегати, що забезпечують місто водою та відкачують стоки, катастрофічно зношене, більшість із нього вже зовсім не працює. У тому числі, як не дивно, і те обладнання, що закуплене за кредитні кошти під гарантії міської ради.
Навряд чи громаду втішить факт, що місту виплачувати валютний кредит ще п’ять років, а придбані за ці кошти агрегати вже відслужили своє. До того ж, як з’ясувалося, з невідомих причин частина обладнання навіть не взята на баланс. Тобто, за паперами, воно рахується… як нове. А як же ремонтувати чи списувати «нове»? Це та інші питання залишаються без відповідей, хоча питань у депутатів як до нового начальника Водоканалу, так і до колишньої очільниці підприємства Алли Левицької було чимало.
Зокрема, й таке: чому підприємство витрачає в рік близько мільйона гривень на закупівлю реагентів, тоді як власна установка для їх виготовлення стоїть непрацююча?
Депутатський корпус згодився з тим, що висновки й рішення слід приймати по завершенню аудиту, який триває на Водоканалі. У той же час начальнику підприємства доручили вже зараз підготувати пропозиції щодо плану виходу з кризи, адже на третю декаду жовтня запланована сесія міської ради, на якій формуватимуть план соціально-економічного розвитку громади на наступний рік.
Практично без обговорення (а що обговорювати, коли нависла реальна загроза відключення?) депутати ухвалили рішення про перерозподіл коштів у сумі 1 мільйон 315 тисяч гривень на погашення заборгованості Водоканалу за електроенергію. А ці гроші були заплановані на капітальні видатки — на заміну мереж по вулиці Лесі Українки.
Ось так із року в рік у нас бюджет, що міг би піти на розвиток, перетворюється на бюджет «проїдання». Годі й сподіватися на чисту воду і безперебійну послугу, якщо щороку замість інвестицій у заміну водогонів і колекторів витрачати бюджетні кошти на погашення боргів.
Тим часом на цьому тижні міський голова Микола Боровець, заступник міського голови Віталій Якубов разом із начальником комунального підприємства Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» Олександром Тимофіївим, його заступником Аллою Левицькою та головним інженером підприємства Олександром Накорчевським здійснили об’їзд технологічних вузлів підприємства задля ознайомлення з основними проблемами функціонування кожного. Інформацію про це оприлюднили на сайті міської ради.
«У роботі основного виробництва (вул.Водопровідна, 50-А) наявні такі проблеми, як замулення водозабірної галереї та приймального колодязя, закінчився термін експлуатації електролізної установки.
В аварійному стані перебуває будівля насосної станції для підвищення тиску води на вул.Ушакова.
Каналізаційна насосна станція на вул.Шевченка, 54, теж має проблеми, зокрема каналізаційний трубопровід, який постачає каналізаційні стоки, забудований і до нього відсутній доступ, відсутні під’їзні шляхи для ліквідації аварій на станції, наявні проблеми з електроенергією, в аварійному стані знаходиться будівля станції та обладнання.
Не працює автоматика, проблеми з аварійним станом обладнання та приймальним відділенням наявні на головній каналізаційно-насосній станції.
Щодо функціонування насосної станції 2 підйому води, то наразі не працює електролізна установка та 2 лінія водопідготовки», — йдеться в повідомленні.
Серед небагатьох плюсів можна відзначити хіба те, що нещодавно було придбано автоцистерну АЦВ-4,7 для доставки питної води вартістю 1 мільйон 376 тисяч грн.
З огляду на те, скільки аварій постійно стається на водопровідно-каналізаційних мережах, нову автоцистерну, певно, треба обладнати спеціальною сигналізацією, бо роботи їй передбачається багато, а підвозу води обурені відключеннями мешканці потребують швидко.

Олег БРЮХАНОВ
Фото міської ради