Тариф на тепло для населення може зрости на 22,25%, для бюджетних установ — на 58,5%, для інших — на 117,91%

Тариф на тепло для населення може зрости на 22,25%, для бюджетних установ — на 58,5%, для інших — на 117,91%

Такі прогнози дає директор комунального підприємства «Теплокомуненерго» Людмила Тодорович. Вона стверджує, що такої важкої ситуації перед початком опалювального сезону в нас ще не було. Рекордне зростання ціни на газ, підвищення вартості електроенергії та зростання мінімальної заробітної плати змушує підприємство суттєво переглянути чинні тарифи. Є й інші особливості цьогорічного «тарифотворення», про які «Звягелю» розповіла Людмила Тодорович.
Підвищення тарифу зумовлене низкою причин. Насамперед це — зростання цін на паливно-енергетичні ресурси (природний газ, його транспортування та розподіл, електрична енергія) та підвищення рівня мінімальної заробітної плати.
Розглянемо порівняльний аналіз на ціну природного газу з розподілом:




























Категорія спожи-
вачів


Ціна на природний газ за 1000 куб. м, яка закладена в чинному тарифі, грн Ціна на природний газ за 1000 куб. м
станом на сьогодні, грн
Відсоток зростання, %

Населення



7785,91



9599,89



23,3



Бюджетні установи



10962,73



18571,45



69,4


Інші споживачі 10962,73 26949,69

145,8



Зростання вартості електричної енергії складає 14,25%, рівень підвищення заробітної плати — на 10%. Питома вага паливно-енергетичних ресурсів у структурі тарифу на послугу з постачання теплової енергії для населення — 69%, для бюджетних установ — 77%, для категорії «інші споживачі» — 81,7%.
Тому підприємство подало проєкт на затвердження тарифів із ростом відносно чинних на рівні:

  • для населення — на 22,25%;

  • для бюджетних установ — на 58,5%;

  • для інших споживачів — на 117,91%.


При цьому в інших містах, як стверджує Людмила Тодорович, прогнозоване зростання тарифів на послугу з постачання теплової енергії для населення складе від 40 до 70%.
З іншого боку, Президент та Уряд поставили перед тепловиками, відповідно до Меморандуму про взаємопорозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії в опалювальному періоді 2021-2022 рр., завдання залишити тарифи на тепло для населення на рівні попереднього року. Тобто, щоб не підвищувати тарифи для населення, органи місцевого самоврядування повинні щомісячно компенсувати підприємству різницю.
Так, для покриття нестачі коштів на надання послуг населенню за опалювальний період 2021-2022 рр. потрібно 15 млн грн. Крім того, на теплопостачання бюджетних установ у бюджеті слід передбачити додатково ще 19,8 млн грн, щоб покрити різницю в тарифах. Усього для покриття різниці в тарифах у міському бюджеті потрібно передбачити на опалювальний сезон 2021-2022 рр. кошти в розмірі 34,8 млн. грн, щоб забезпечити непідняття тарифів на послугу з постачання теплової енергії для населення та забезпечити безперебійне опалення бюджетних установ.
Розглядатимуть тарифне питання на спільній позачерговій сесії Новоград-Волинської міської ради та засіданні виконавчого комітету міської ради 11 жовтня. Питання порядку денного: «Про врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії». Утім, логічно передбачити, що «зайвих» майже 35 млн гривень у бюджеті Новоград-Волинської громади не знайдеться.
Тому КП НВМР «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» вимушене звернутися до виконавчого комітету Новоград-Волинської міської ради із заявою про перегляд тарифів на послугу з постачання теплової енергії для таких категорій споживачів у розмірі:

  • для населення — 2050,28 грн/Гкал (з ПДВ);

  • для бюджетних установ — 3351,96 грн/Гкал (з ПДВ);

  • для інших споживачів — 4633,51 грн/Гкал (з ПДВ).


Є й інші проблеми, що постали перед теплопостачальним підприємством на старті опалювального сезону.
Зокрема, це — невиконання положень попереднього Меморандуму між Урядом і місцевою владою від 09.02.2021 р. щодо врегулювання проблемних питань у сфері надання послуг із постачання теплової енергії, що впливає на фінансову спроможність підприємства розрахуватися зі «старими» боргами перед постачальником природного газу НАК «Нафтогаз України». Унаслідок неповного виконання умов Меморандуму підприємство втратило 8 млн грн, джерело відшкодування яких відсутнє. Фактично держава переклала цей фінансовий тягар на плечі місцевих бюджетів.
Крім цього, умови договору на постачання природного газу ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» є кабальними та дискримінаційними щодо виробників теплової енергії:

  • фіксованого обсягу природного газу для виробництва теплової енергії для населення недостатньо для виробництва теплової енергії, яка споживається населенням;

  • недостача обсягу буде компенсуватися дорогим газом;

  • можливість коригування (збільшення) обсягу умовами договору не передбачена.


Натомість умовами договору на постачання природного газу передбачено укладення договорів/додаткових угод до договорів банківського рахунку про щоденне безспірне списання коштів із рахунку теплопостачального підприємства на користь постачальника природного газу в розмірі всього залишку коштів на рахунку (або ж банківська гарантія).
І це — обов’язкова умова. Проте, якщо це положення договору буде виконане, на практиці це означатиме, що підприємство повністю позбавляється права самостійно розпоряджатися своїми обіговими коштами і не зможе розраховуватися з іншими контрагентами за постачання електроенергії, розподіл газу, виплачувати заробітну плату працівникам, платити податки, проводити ремонт обладнання тощо. Іншими словами: це неминуче призведе до зупинки роботи підприємства і зриву опалювального сезону.
У зв’язку з цим «Теплокомуненерго» інформує споживачів про можливі перерви в наданні послуг (тимчасові зупинки котелень) у жовтні цього року, щоб вкластися в обсяг лімітованого газу за ціною 7420 грн.
— Просимо з розумінням поставитися до проблем підприємства, адже це проблема і держави Україна, оскільки ціна постачання природного газу для населення, ще раз підкреслюю, зафіксована за ціною 7420,00 грн за 1000 куб. м із ПДВ, — каже Людмила Тодорович.
І, як «вишенька на торті», борг населення в сумі 6,4 млн грн за раніше надані послуги. Через це підприємству бракує коштів на передоплату за газ…
Олег БРЮХАНОВ