Хроніка 41/2021

Хроніка 41/2021

НА ПОЖЕЖІ ЗАГИНУВ ЧОЛОВІК
11 жовтня, о 05:18, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в дерев’яному житловому будинку в селищі Барашах, що на території Ємільчинської громади. По прибуттю до місця виклику чергового караулу ДСНС було встановлено, що вогнем повністю охоплено веранду й дах будинку. Усередині спостерігалося сильне задимлення.
Сусіди повідомили, що в оселі може перебувати власник. У ході гасіння вогнеборці виявили на дивані у веранді тіло 60-річного чоловіка. О 05:30 пожежу локалізували, а о 07:15 — ліквідували. Вогнем знищено дах та веранду.
За попередньою версією, пожежа сталася через необережність під час куріння власника оселі. Остаточну причину встановлюють фахівці.
ВИКРИЛИ ГРУПУ ФАЛЬШИВОВАЛЮТНИКІВ
Детективи Слідчого управління ГУНП спільно із оперативниками УСБУ області викрили двох чоловіків в організації схеми надходження та поширення на території Київщини та Житомирщини фальшивої іноземної валюти. Обидва фігуранти затримані. Тривають слідчі дії.
У межах досудового розслідування правоохоронці встановили причетність 62-річного киянина та 49-річного житомирянина до оборудок із підробленою валютою. Під час документування їх протиправної діяльності детективи зафіксували неодноразові факти продажу ними фальшивих грошей.
11 жовтня обох затримали в Києві після збуту чергової партії валюти з ознаками підробки в розмірі двох тисяч доларів США.
Слідчі поліції провели 11 обшуків за місцями проживання та тимчасового перебування учасників угрупування. Вони затримані в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Досудове розслідування проводиться за ознаками правопорушення, передбаченого ч.2 ст.199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання для продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей…) ККУ. Слідчі дії тривають, призначено низку судових експертиз.
Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із конфіскацією майна.
ШУКАВ ГРИБИ — ЗНАЙШОВ… МІНОМЕТНУ МІНУ
Група піротехнічних робіт ДСНС області знищила два боєприпаси часів минулих війн. Обидві знахідки виявлено на території Новоград-Волинського району.
Перший виклик зафіксовано із с.Киянки. Збираючи врожай на присадибній ділянці, селяни відкопали підозрілу металеву знахідку. Фахівці ДСНС ідентифікували предмет як ручну гранату часів минулих війн.
Інше повідомлення про виявлення вибухонебезпечного предмета надійшло із с.Курчиці. Чоловік, збираючи в лісі гриби, відшукав мінометну міну калібром 82 мм часів минулих війн.
Шановні громадяни! При виявленні невідомих металевих предметів, схожих на боєприпаси, у жодному разі не торкайтеся їх, а звертайтеся за номерами екстрених служб «101» або «102».
РОЗСЛІДУЮТЬ ПРИЧЕТНІСТЬ ПОЛІЦЕЙСЬКОГО ДО ОБОРУДОК ІЗ НАРКОТИКАМИ
Наказом керівника ГУНП призначено службове розслідування за фактом ймовірної причетності інспектора сектору реагування патрульної поліції одного з відділів поліцейської діяльності області до незаконного обігу наркотиків. Триває з’ясування всіх обставин. Усі зібрані матеріали будуть передані до відповідних компетентних органів.
8 жовтня стало відомо про викриття інспектора сектору реагування патрульної поліції одного з відділів поліцейської діяльності Бердичівського райвідділу в оборудках із наркотичними засобами. Триває встановлення обставин події.
Про працівника відомо, що він — 2001 року народження, на посаді інспектора сектору реагування патрульної поліції — з липня 2021 року. На момент події перебував поза службою (після добового чергування).
11-РІЧНУ ВТІКАЧКУ З ЖИТОМИРЩИНИ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ В КИЄВІ
Увечері 9 жовтня до поліції звернулася жителька с.Великих Кошарищ та повідомила про зникнення доньки. Поліцейські встановили маршрут руху дівчини та місце перебування. Нині ювенальні інспектори працюють із нею та батьками, аби упередити подібні мандрівки надалі.
Повідомлення про подію надійшло близько 20:00. Під час перевірки інформації поліцейські з’ясували, що дівчина пішла з дому ще о 12:00 нібито на день народження подруги. Однак, як згодом дізналися батьки, свято перенесли на інший день, а от де поділася їхня донька, було не зрозуміло.
Поліцейські встановили, що дівчина поїхала до Житомира і провела декілька годин у розважальному комплексі. А ближче до вечора вирішила відвідати ще й столицю.
На 11-річну дитину, яку ніхто не супроводжував і не зустрічав, дорослі не звернули увагу, і вона маршрутним автобусом самостійно в пошуках нових розваг дісталася Києва.
У ході першочергових заходів орієнтування з прикметами дівчини поліцейські розіслали колегам не лише сусідніх районів, а й областей. Уранці 10 жовтня на одній із вулиць міста її помітили столичні патрульні. Під час розмови дівчина не відразу розповіла правду про свої мандри, чим і викликала обгрунтовані підозри. Під час перевірки поліцейські встановили її особу і сповістили житомирських колег про знайду.
Оперативники Житомирського районного відділу спільно з матір’ю дівчини забрали її зі столиці та доставили додому.
З родиною працюють ювенальні інспектори відділу, роз’яснюючи наслідки подібних вчинків та необхідність належного контролю за підлітками.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ПРИТЯГНУЛИ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НЕТВЕРЕЗОГО ВОДІЯ
8 жовтня, близько 02:45, поліцейські, патрулюючи вулиці Новограда, помітили, що водій автомобіля «Mazda» проїхав на заборонений сигнал світлофора. Поліцейські зупинили його для встановлення обставин.
Під час спілкування із 19-річним керманичем автомобіля, жителем с. Федорівки, у патрульних виникли підозри, що молодик знаходиться в стані сп’яніння.
Водій відмовився надавати будь-які документи, відтак правоохоронці затримали чоловіка та доставили до Новоград-Волинського районного відділу поліції для складання адміністративних матеріалів. Уже у відділку керманич пройшов відповідне тестування. Результат — 1,23 проміле алкоголю в крові.
У ході подальшого спілкування із хлопцем поліцейські встановили, що він взагалі не має документів для керування транспортним засобом.
— Цього ж водія працівники груп реагування зупинили вже втретє за декілька місяців. У кожному випадку були складені адміністративні протоколи та направлені до суду, проте щодо жодного з них наразі не прийнято рішення, — зазначив начальник райвідділу Андрій Гнатенко.
Відносно хлопця поліцейські склали низку адміністративних матеріалів: за ч.1 ст.130 (Керування транспортними засобами особами в стані сп’яніння…), ч.2 ст.126 (Керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів…), ч.2 ст.122 (Перевищення водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху…) КУпАП.
За матеріалами відділу комунікації поліції та ГУДСНС підготував Олег БРЮХАНОВ