Тисячу євро за борщ зібрали наші земляки в Німеччині

Тисячу євро за борщ зібрали наші земляки в Німеччині

Борщ визнано нематеріальним об’єктом культурної спадщини України — його знають і смакують скрізь. Національну страву українці активно популяризують не лише вдома, а й за кордоном. І наші земляки до цього теж долучаються!
На свято українського борщу в німецькому Людвігсгафені завітали навіть генеральний консул України у Франкфурті-на-Майні Вадим Костюк та мер міста Ютта Штайнрук.
Організувала обід на свіжому повітрі наша землячка Валентина Собецька (Рунк), відома благодійними проєктами для новоград-волинців. «Заходьте та насолоджуйтеся. Нас не лякає дощ, у нас є борщ!» — напередодні проанонсувала смачний захід Валентина, закликавши помічників підтримати її на кухні.

Німці та представники української діаспори поласували борщем, згадали українські традиції, оглянули виставку обрядових рушників та дитячих малюнків із Новограда-Волинського. А ще зібрали тисячу євро на різдвяні подарунки для звягельських дітей із обмеженими можливостями. Такі акції вже стали традиційними з боку пані Валентини та очоленої нею благодійної організації Kinderhilfe Ukraine: Rhein-Neckar für Novograd-Volynskij e.V.
Неодноразово землячка відвідує наше місто з подарунками для тих, хто цього найбільше потребує.
«Дякую всім, хто відгукнувся і допоміг, хто прийшов, приїхав з інших міст, забіг на хвилинку чи затримався на декілька годин, — написала у Фейсбуці організаторка благодійного обіду. — На наш захід завітало близько 120 осіб. З’їжено 50 літрів українського борщу і 12 літрів грибного борщу з майже тисячі грибних вушок. А ще — 20 літрів Пфальцьського картопляного супу. Пирогів, пиріжків і пампушок — і не знаю скільки. Зібрана сума 953, 90 € піде на наступні проєкти Kinderhilfe Ukraine Rhein-Neckar für Novograd-Volynskij e.V. з підтримки дітей в Україні та популяризації української культури в Німеччині».
«Це був дуже успішний український фестиваль», — поділилися німці відгуками про захід.
На святі також побували молоді солістки з Новограда-Волинського — Марія Дудник та Олександра Орлова. Їх переліт та перебування фінансувала організація Internationaler Bauorden, яка традиційно підтримує проєкти Валентини Собецької.
У Німеччині дівчата презентували автентичний народний спів у складі дуету «Віночок». Раніше вони вивчали обрядову творчість у складі народного фольклорного ансамблю «Ордана», тож стали колоритними родзинками нашої культури.
Після повернення додому ми поцікавилися враженнями дівчат від поїздки.
— Нас запросили ще пів року тому, — розповіла Марія Дудник. — Ми підготувалися і чекали виїзду, хоча не знали до останнього, чи зможемо поїхати через ситуацію у світі з коронавірусом. Ми з Сашею жодного разу літаком ще не літали, уперше побували в аеропорту, отримали багато нових вражень. У Людвігсхафені побували в багатьох цікавих місцях. Вирішили спробувати себе у вуличному співі. Як виявилося, то не так просто зробити в Німеччині. Адже треба знати, на яких вулицях це дозволено, — співати без підсилювачів звуку, у певний час і не більше півгодини. Заробили своїм співом трохи грошей — дорогу «відбили» і слава Богу (сміється — авт.). Цікавий досвід!
Також дівчата допомагали в організації заходу — наліпили, як самі вони кажуть, незліченну кількість вушок для борщу. Зате як смачно було!
«Нам пощастило спробувати німецький картопляний суп, він має приємний смак і цікаву гостринку. І наш борщ неперевершений», — поділилися дівчата.
Співати на заході довелося довше, аніж планували: замість однієї години — аж три, настільки сподобався їх виступ: «Публіка сприймала нас круто. Німці вільно виказують свої емоції, не соромилися танцювати і підспівувати нам, хоч і не в курсі були, про що ми співали. Нам приємно було бачити таку щиру віддачу. До речі, новоградські діти вже знайомі з мером міста Юттою Штайнрук, бо коли в 2016 році відпочивали тут у таборі, організованому Валентиною Миколаївною, пані Ютта була депутаткою Європарламенту і вразила тим, що приїхала на велосипеді і без охорони», — безпосередність німецьких громадян постійно вражає наших.
«Щиро дякуємо всім помічникам та прихильникам, які пожертвували кошти на допомогу дітям з Новограда Волинського», — написала в ФБ Валентина Собецька. Її приклад, до речі, можна було б упроваджувати й у нашому місті: організовувати благодійні «смачні» заходи задля підтримки певних категорій людей чи для втілення якихось проєктів.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі