Вибори закінчилися. Амбіції залишилися?

Якось, за кілька днів після місцевих виборів, зустрів свого добре знайомого. Він і цього разу балотувався у депутати, проте ним не став.
На моє запитання: «Чи можна вітати з перемогою?» відповів запитанням, мовляв: «Яке це має значення».
Ось так і поговорили, а в душі залишився присмак чогось недосказаного, непорозуміння, врешті — неповаги. Адже, погодьтеся, посади, особливо виборні, не повинні закріплюватися за людиною надовго або, навіть, — навічно, як вважають нині не лише депутати українського парламенту, а й місцеві обранці.
Власне кажучи, чванство, надто завищена самооцінка мають давні корені. Ще у радянську епоху, пригадую, дехто зі штатних депутатів настільки увійшов у свою роль, що у нього мало не виросли крила. Постійне вихваляння у пресі, підкреслена (награна) «повага» нерідко викликала якщо не сміх, то, принаймні, малоприємні відчуття.
Місцевий депутат, на щастя, не наділений високими повноваженнями. Його призначення — бути серед людей, слухати і чути їх, а про гордість, чиномилування варто забути. Як і відмовитися від надокучливої міжпартійної боротьби на місцевому звягельському рівні. Адже більшість із нас — виборців — люди безпартійні. Тому амбіційні інтереси якоїсь там партії нас особливо не цікавлять. Інша справа — належний порядок у комунальній сфері, утриманні доріг, ввічливе обслуговування у медицині, належне виховання дітей у закладах освіти. У вищесказаному — гори проблем, чимало людей, які чомусь забули про совість та честь.
Ось тут, переконаний, є до чого докласти рук місцевим депутатам. Схоже, що і новообраний міський голова В.Л.Весельський правильно визначає свої пріоритети. Хочеться лише вірити…
В одній із недавніх публікацій екс-кандидат у мери М.Г.Усенко (до слова, для діючого на той час першого заступника міського голови отримав досить непоганий результат) зазначив, що у цьому скликанні жодна з депутатських фракцій не набирає абсолютної більшості. І це — зовсім непогано, бо за нинішнім розкладом у нашому звягельському «парламенті» майже всі рівні не лише за регламентом, а й за кількісним складом. Лишилося головне — забути амбіції, власні інтереси, міжпартійні чвари і працювати на користь громади. І тоді чесно дивитимемося один одному у вічі кожного разу, аж до наступних виборів.
Віктор САВИЦЬКИЙ, журналіст, колишній депутат сільської ради

ОБРАНІ СІЛЬСЬКІ ГОЛОВИ
СКЛАД НОВООБРАНОЇ НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ

Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні, — 20615.
Кількість виборчих бюлетенів, визнаних недійсними, — 791.
Завантажити.