Хроніка 47/2015

ПРОНИК ДО ГАРАЖА ЗА ДОПОМОГОЮ ЦВЯХОВИЙМАЧА
14 листопада до чергової частини Новоград-Волинського відділу поліції надійшло телефонне повідомлення від 38-річного місцевого жителя про те, що зірвано замок на воротах його гаража.
Встановлено, що в період часу, з 12 по 14 листопада, невідома особа, шляхом зриву навісного замка на воротах гаража, проникла всередину, звідки викрала шість коліс, легкосплавний диск, болгарку «СТАРТ СШМ-1850», дві електродрилі, електропилку «Тайга», фільтр-подовжувач на 5 розеток, подовжувач на 50 м, бензопилу «Stihl», алюмінієве правило, 22 круги до болгарки, чим заподіяла потерпілому матеріальної шкоди на загальну суму 17600 грн.
З місця події вилучено навісний замок та знаряддя зламу — цвяховиймач.
ІЗ САРАЮ ЗАБРАВ УСЕ…
15 листопада до чергової частини Новоград-Волинського відділу поліції надійшло телефонне повідомлення від 30-річного місцевого жителя про крадіжку з сараю.
Встановлено, що в ніч із 14 на 15 листопада невідома особа шляхом зриву ланцюга проникла всередину приміщення сараю, звідки викрала 5 кролів, болгарку «ДВТ», дриль, переноску, електричний водяний насос «Малиш», перфоратор «Інтерскол», чим заподіяла потерпілому матеріальної шкоди на загальну суму 7900 грн.
За матеріалами, наданими Новоград-Волинським відділом поліції, підготувала Людмила ПЕТРУК

ВЛІЗ ДО БУДИНКУ ЧЕРЕЗ ГОРИЩЕ
11 листопада до чергової частини місцевого відділу поліції надійшло повідомлення від 56-річної жительки райцентру про крадіжку з її нежитлового будинку в с.Майстрів.
На місці події працівники слідчо-оперативної групи з’ясували, що зловмисник потрапив до будинку через горище. Із помешкання він викрав телевізійний тюнер, 2 алюмінієвих бідони, 3 пластикові бочки, 25 кг горіхів та слюсарний інструмент. Сума завданого збитку становить майже 3 тисячі гривень.
Правоохоронці встановили, що до вчинення крадіжки причетний 33-річний місцевий житель. У чоловіка вилучили викрадене. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 6 років.
ПРОГУЛЮВАВСЯ З НАРКОТИКАМИ У КИШЕНІ
На одній із центральних вулиць Новограда-Волинського поліцейські помітили чоловіка, поведінка якого видалася їм підозрілою. Під час поверхневого огляду правоохоронці виявили у нього медичний шприц із залишками рідини коричневого кольору, а її решта, у вигляді плями темно-бурого відтінку, опинилася на одязі затриманого.
Слідчо-оперативна група Новоград-Волинського відділу поліції встановила, що затриманим є 30-річний наркозалежний місцевий житель. Правоохоронці вилучили у підозрюваного шприц та заплямовану куртку і направили на експертне дослідження.
Подібні протиправні дії караються штрафом, виправними роботами, піврічним арештом, обмеженням або позбавленням волі строком до 3 років.
Інна ВОВЧЕНКО, капітан поліції

РОЗШУКУЮТЬСЯ «ЮВЕЛІРНІ ГАСТРОЛЕРИ» ЗІ СХОДУ ДЕРЖАВИ
10 листопада до чергової частини місцевого територіального підрозділу поліції надійшло повідомлення від 29-річної звягельчанки про те, що невідомі особи поцупили з прилавку її ювелірного відділу золоті вироби.
На місце пригоди виїхали працівники слідчо-оперативної групи, які з’ясували, що подію зафільмувала камера відеоспостереження. Двоє невідомих громадян, чоловічої та жіночої статі, під приводом купівлі прикраси, попросили продавчиню показати їм декілька лотів. Обравши слушний момент, викрали з вітрини золотий ланцюжок та браслет. У грошовому еквіваленті сума завданих збитків склала понад 40 тисяч гривень.
Передивляючись відео, правоохоронці помітили, що один зі злочинців забув свій мобільний телефон на вітрині ювелірного відділу. Оперативники встановили його власника. Ним виявився 23-річний житель одного із окупованих регіонів України.
— Інформація про подію була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Нині поліцейські проводять заходи щодо встановлення місцеперебування підозрюваних, — прокоментував начальник Новоград-Волинського відділу Головного управління Національної поліції в Житомирській області Сергій Рябошапка.
ЗЛОЧИНЕЦЬ ВИДАВАВ СЕБЕ ЗА РОСІЙСЬКОГО ВОЯКУ
Наприкінці жовтня до правоохоронців звернувся 76-річний житель одного з сіл Новоград-Волинського району, повідомивши про невідомого нападника, який вдерся до його будинку та, погрожуючи пістолетом і ножем, вимагав гроші.
Було з’ясовано, що літній чоловік проживає у будинку самотньо. За його словами, пізно ввечері він почув у вітальні незрозумілий галас і вийшов з’ясувати, у чому справа. У кімнаті побачив невідомого чоловіка, одягненого у камуфляж. Незнайомець назвався солдатом із Росії, який спеціально засланий на територію України для залякування місцевого населення та грабунків. Потому нападник накинувся на господаря з предметами, схожими на пістолет і ніж, погрожуючи їх застосуванням, якщо пенсіонер не віддасть йому свої заощадження. Врешті здобиччю розбійника стали 50 гривень, з якими він зник з оселі заявника.
— У результаті вжитих заходів було встановлено, що до розбою причетний, раніше судимий, 32-річний житель сусіднього села. У вчиненні злочину він зізнався та підтвердив, що жодного відношення до військової служби в інших державах не має, — розповів начальник Новоград-Волинського відділу поліції ГУНП Сергій Рябошапка.
Чоловікові офіційно оголошено про підозру у вчиненні тяжкого злочину. Досудове розслідування триває. За чинним законодавством, підозрюваному загрожує ув’язнення строком від 7 до 10 років із конфіскацією майна.
ЗАТРИМАЛИ ПІДОЗРЮВАНОГО У ВБИВСТВІ
До правоохоронців звернулася жителька райцентру із повідомленням про зникнення наприкінці жовтня її брата. Поліцейські знайшли тіло 47-річного чоловіка зі слідами насильницької смерті у господарській будівлі в одному з сіл району. 12 листопада затримано підозрюваного у вбивстві.
За словами заявниці, брат проживав у с.Романівка. 22 жовтня він пішов із дому, із тих пір його ніхто не бачив. З’ясовувати всі обставини зникнення людини до села прибули працівники слідчо-оперативної групи. Під час опитування місцевих жителів з’ясувалося ймовірне коло спілкування зниклого.
У ході подальших слідчо-розшукових заходів поліцейські виявили тіло розшукуваного з явними ознаками тілесних ушкоджень у господарському приміщенні місцевого жителя. Для встановлення причин смерті загиблого було призначено судово-медичну експертизу. Попередній огляд фахівців зафіксував на тілі чоловіка 19 колото-різаних ран у життєво важливі органи. За вказаним фактом було розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.
Поліцейські з’ясували, що того дня він гостював у будинку, де було знайдено його тіло. За словами господаря помешкання, вони чаркували із загиблим, а згодом між ними виник конфлікт. У розпалі сварки він завдав численні удари по голові та шиї потерпілого, від чого той одразу помер. Згодом перетягнув тіло до сараю, де його і виявили оперативники через кілька тижнів.
60-річному чоловікові оголошено про підозру у вчиненні умисного вбивства. Йому загрожує ув’язнення на строк до 15 років.
Інна ВОВЧЕНКО, капітан поліції

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ЖИТОМИРЩИНИ!
Трагічні події у Парижі, які сталися вночі з 13 на 14 листопада, не залишають байдужими нікого з нас. Співчуття родинам загиблих поєднуються з чітким усвідомленням необхідності вжиття адекватних заходів протидії тероризму та забезпечення громадської безпеки.
Поліція Житомирщини працює у посиленому режимі роботи з метою попередження дестабілізації ситуації та забезпечення безпеки громадян, охорони важливих об’єктів інфраструктури та життєдіяльності, місць масового перебування людей. Для виконання цих завдань задіяно весь особовий склад Нацполіції області. Активізовано заходи щодо виявлення та вилучення з незаконного обігу зброї, боєприпасів та вибухівки.
Звертаюся до вас із закликом із розумінням ставитись до посилених заходів безпеки та належно сприймати вимоги правоохоронців про зупинку автотранспорту, перевірку документів і автомобілів. Прошу утриматися від дій, які можуть бути використані деструктивними силами та спровокувати загрозу громадській безпеці. Будьте уважними під час масових заходів та акцій, не піддавайтесь на провокації, не підтримуйте підбурливі гасла.
Закликаю бути пильними та негайно інформувати поліцію про осіб, поведінка чи зовнішній вигляд яких викликає у вас обгрунтовані підозри, виявлення підозрілих предметів чи нічийних валіз. У всіх цих випадках негайно звертайтеся до найближчого поліцейського або за телефоном: 102.
Валерій РУДИК, т.в.о. начальника Головного управління Нацполіції в Житомирській області

ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ ПРОЖИВАВ У СІМ’Ї З ТРЬОМА ДІТЬМИ, ПРИМУСОВО ЛІКУВАТИМУТЬ ВІД ТУБЕРКУЛЬОЗУ
За позовом прокуратури Ємільчинського району судом прийнято рішення про примусову госпіталізацію хворого на туберкульоз співмешканця матері трьох малолітніх дітей. Установлено, що хворий на відкриту форму туберкульозу чоловік, проживаючи разом із трьома дітьми, віком 10-12 років, ухилявся від лікування. Таким чином, перебування такого хворого у сім’ї становило реальну загрозу для здоров’я малолітніх дітей.
З метою захисту прав дітей, прокуратурою вжито заходів представницького характеру та зобов’язано чоловіка пройти примусове лікування у Житомирському обласному протитуберкульозному диспансері. Наразі дітей, які перебувають на обліку, як такі, котрі потрапили у складні життєві обставини, направлено на профілактичне лікування у санаторій.
Прес-служба прокуратури Житомирської області