1 грудня — Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Перші випадки захворювання на СНІД зареєстровано в 80-х роках минулого століття в США. За три десятиріччя відбулося швидке поширення ВІЛ/СНІДу на всі континенти. Вірус не обирає людей за соціальним станом, способом життя та звичками і може потрапити в організм будь-якої людини. Україна займає одне з перших місць серед країн Європи за кількістю ВІЛ-інфікованих. Складається критична ситуація внаслідок росту кількості ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД не тільки в Україні, але і в Новоград-Волинському районі.
Підступність ВІЛ-інфекції у тому, що після зараження людина може тривалий час не відчувати ознак хвороби, вважати себе здоровою і водночас заражати інших, насамперед своїх сексуальних партнерів та партнерів «по голці». Період безсимптомного носійства може тривати 8-10 і більше років. Коли вірус остаточно зруйнує імунну систему людини і організм людини не в змозі боротися з різними захворюваннями — розвивається кінцева стадія ВІЛ-інфекції — СНІД.
Для збільшення тривалості життя ВІЛ-інфікованих вкрай важливу роль відіграє діагностика захворювання на ранніх його стадіях, що сприяє більш успішному лікуванню пацієнтів. Для діагностики ВІЛ-інфекції використовують метод ІФА (імуноферментного аналізу), суть якого полягає в виявленні в крові антитіл до ВІЛ.
СНІД-лабораторією міськрай ТМО за 9 місяців поточного року виявлено 38 ВІЛ-інфікованих осіб (в 2014 р. — 23 особи). Серед виявлених ВІЛ-позитивних осіб — пацієнти, які перебували на лікуванні в міськрайТМО; обстежені з профілактичною метою; вагітні й інші категорії населення.
На жаль, на сьогодні не існує дієвої вакцини проти ВІЛ через високу мінливість вірусу. Профілактика ВІЛ грунтується на загальних заходах:

  • дотримання правил здорового способу життя;

  • відмова від ризикованої щодо інфікування ВІЛ статевої поведінки;

  • уникати вживання наркотиків;

  • використання засобів медичного призначення (шприци, голки) тільки одноразового застосування;

  • користування тільки особистими засобами гігієни (леза, зубні щітки, манікюрні набори тощо).


Жінкам, котрі планують народити дитину, слід пам’ятати про можливість передачі вірусу від інфікованої матері до її дитини під час вагітності, пологів та годування груддю.
Тож, дотримання простих профілактичних заходів дасть вам можливість уникнути не тільки захворювання на ВІЛ/СНІД, але й інших інфекційних захворювань.
Н.ДУДА, завідувачка КДЛ міськрайТМО