Чим небезпечний поліомієліт

Україна належить до країн, що сертифіковані ВООЗ, як території, вільні від поліомієліту. Але на сьогодні проблема поліомієліту в країні вкрай загострилась. Станом на 1 вересня 2015 року в Закарпатський області зафіксовано 2 випадки поліомієліту, викликані вакциноасоційованим поліовірусом. Захворіли двоє дітей віком 4 роки та 10 місяців, які не були до того вакциновані від поліомієліту. Згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами, це прирівнюється до спалаху поліомієліту та ставить під загрозу всіх нещеплених дітей в Україні. Викликає захворювання вірус поліомієліту. Джерело інфекції — хвора або безсимптомно перехворівша людина. Інфікування найчастіше відбувається при потраплянні в рот активного вірусу через забруднені руки та їжу. Механічними переносниками вірусу можуть бути мухи. Запобігання захворюванню у побуті базується на звичайних заходах особистої гігієни: часте миття рук, зміна білизни, застосування дезінфікуючих засобів для прибирання поверхонь, вживання доброякісної їжі та води.
Необхідно звертати увагу на будь-які ознаки щодо здоров’я дитини. Захворювання починається гостро, з підвищенням температури тіла до 38-39оС, легких катаральних (нежить, біль у горлі, незначний кашель) або диспептичних явищ (нудота, шлунково-кишкові розлади). Після короткочасного зниження температури тіла (1-3 дні) відмічається повторне підвищення, яке супроводжується головним болем, блювотою, сонливістю, пітливістю, болем у спині та кінцівках, судомами, інколи, потьмаренням свідомості. Паралічі виникають раптово на 5-10-й день хвороби. Частіше пошкоджуються нижні кінцівки, можливий параліч м’язів тулуба і шиї. З кінця першого місяця розвивається атрофія м’язів, яка прогресує і супроводжується вегетативними розладами (холодні та синюшні кінцівки). Найважче ураження — параліч дихальних м’язів і діафрагми, що зазвичай закінчується смертю. Найчастіші ускладнення поліомієліту: пневмонія, ателектаз легень, міокардит, шлункові та легеневі розлади з виразками і кровотечею. Відновлювальний період при паралітичній формі тривалий. Функція глибоко уражених м’язів повністю не відновлюється.
Єдиним профілактичним заходом боротьби з поліомієлітом є вакцинація. Проведення вакцинації та ревакцинації проти поліомієліту забезпечує швидке зниження захворюваності, а на багатьох територіях — повну ліквідацію хвороби.
За сприяння «ЮНІСЕФ», Канадським Урядом виділені кошти для придбання поліомієлітної вакцини (виробник Франція) для проведення профілактичних щеплень проти поліомієліту дітям України.
Згідно з наказами МОЗ України №595 від 16.09.2011 р. «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» та №551 від 11.08.2014 року «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні», вакцинація проти поліомієліту проводиться у віці 2, 4, 6 місяців та ревакцинація — у 18 місяців, 6 та 14 років.
З 30.11.2015 р. в Новоград-Волинському місті та районі розпочинається другий тур проведення щеплення проти поліомієліту. Тільки постійне проведення профілактичних щеплень дитячому населенню може подолати смертельний вірус поліомієліту.
В.ХОЛЕВЧУК, заступник головного лікаря з охорони материнства та дитинства міськрайТМО