Тариф на воду буде зменшено

Тариф на воду буде зменшено

У середу, 18 листопада, начальник Водоканалу Алла Левицька повідомила журналістам про зрушення з «мертвої точки» у питанні зниження тарифу на послуги водопостачання і водовідведення у місті. Нагадаємо, після постанови Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), відповідно до якої тариф на послуги Водоканалу зріс до 23 грн. 11 коп., у місті розгорілися бурхливі суперечки. Зокрема, у собівартість тарифу було закладено погашення кредиту Світового банку на реконструкцію Водоканалу у сумі 4,5 млн. доларів.
Після підняття тарифу було видане розпорядження тодішнього міського голови Володимира Загривого щодо перевірки правильності утворення тарифів і створено робочу групу на чолі із депутатом міської ради Василем Остапчуком. Комісії доручили перевірити складові тарифів та надати висновки на розгляд сесії міської ради. Обурені новим тарифом городяни надсилали звернення до прокуратури, питання неодноразово розглядалося на сесіях. Зрештою, прокуратура зобов’язала КРУ перевірити складову тарифу та діяльність підприємства, у результаті чого «порушень з відповідного питання не встановлено», — цитує офіційні висновки начальник Водоканалу.
Проте, тариф на воду таки буде зменшено. Держава виділить Водоканалу 184 тисячі доларів на погашення чергового траншу кредиту — минулого тижня з цього приводу відбулася зустріч міського голови Віктора Весельського та начальника Водоканалу Алли Левицької з віце-прем’єр-міністром України Геннадієм Зубком.
«Триває коригування тарифу у сторону зменшення, — розповіла Алла Петрівна. — Ці кошти будуть зняті з кредиту, і населення платитиме менше. Орієнтовно це відбудеться з 1 грудня. Про розмір нового тарифу наразі сказати не можу». Заборгованість населення за послуги водопостачання і водовідведення нині складає 655 тис. гривень, тож керівництво Водоканалу звернулося з проханням щодо погашення боргу.
Говорили на прес-конференції про якість води, на яку нарікають городяни. З цього приводу журналісти отримали наступне пояснення: «Якість води залежить від стану води у річці та її очистки. Сьогодні ми використовуємо вітчизняний коагулянт. Змушені були перейти на нього після шведського, яким користувалися до підвищення курсу долара. Проблема у тому, що вітчизняний коагулянт повільніше очищує воду у холодний період. У такому випадку слід було би давати воду погодинно, але це викличе аварії у мережі та вторинне забруднення води».
З 213 кілометрів мереж Водоканалу — 80% вже використали термін дії та підлягають заміні. У рамках кредиту вдалося поміняти лише 6 км мереж, це — найдорожчий етап роботи Водоканалу. Вперше з 1942-го (!) року розпочато зміну засувок на мережах. За рахунок кредиту, на насосних станціях (крім 10 підвищувальних), замінене обладнання, трубопроводи та арматуру. Реконструкція дозволила зменшити енергоспоживання підприємства на 30%. Проте споживач це не відчув тому, пояснила начальник Водоканалу, що одна лише складова тарифу — електроенергія — з 0,72 грн. зросла до 1,82 грн. Разом із тим підприємству вдалося уникнути заборгованостей зі сплати податків до Держбюджету.
— Усе, що робиться на Водоканалі, — на благо людей, — відповіла Алла Левицька на закиди щодо роботи її колективу. — Якби не взяли кредит, то сьогодні ми би носили наші відходи у відрах… Не вина Водоканалу і його працівників, що сьогодні в Україні низький рівень життя. Якщо тариф не покриватиме собівартості витрат, — це призведе до руйнації системи. Ціна на воду у Новограді є середньою по Україні. Дуже дорогою є каналізація, яка охоплює сьогодні лише 38% населення. Натомість очисні знаходяться на найвищій точці, і цілодобово відбувається очистка стоків, що потребує багато електроенергії. Каналізаційні колектори ніхто не перебудує і в іншу сторону не пустить.
Юлія КЛИМЧУК