ГРИП

Найбільш відоме населенню захворювання на сьогодні — це, мабуть, грип.
Найчастішими ознаками грипу, що тільки починається, — є лихоманка, різь в очах, слабкість, головний біль, біль у м’язах та суглобах, підвищена температура тіла. Кашель і нежить з’являються на 2-3-й день.
Перебіг грипу супроводжується підвищенням температури, що є проявом захисної реакції організму. При температурі тіла 38°С в організмі починає утворюватись інтерферон, який згубно діє на віруси. Тому нема потреби таку температуру знижувати, інша справа, якщо вона надмірно висока і більше 38°С. Але ні в якому разі не слід вдаватись до самолікування. Огляд лікарем вважається обов’язковим ще й тому, що грип — хвороба досить небезпечна. Підступність грипу у тому, що він нерідко викликає вторинне ускладнення: пневмонії, трахеобронхіти, гайморити, отіти, менінгоенцефаліти та загострення хронічних захворювань серцево-судинної, дихальної, сечовивідної і нервової систем. До приходу лікаря хворого слід відділити від здорових членів сім’ї, в приміщенні, де знаходиться хворий, треба регулярно проводити вологе прибирання та провітрювання. Хворого слід тепло вкривати, частіше давати йому теплий чай з лимоном, мінеральну або кип’ячену воду, приправлену малиною або журавлиною. Велика кількість рідини посилює виділення поту, а з ним із організму виводяться всілякі токсичні речовини. У боротьбі з грипом добре зарекомендували себе настої з лікарських трав, що мають потогенну дію (цвіт липи, листя малини, шавлія, евкаліпт).
Слід пам’ятати, що грип для дітей становить особливу небезпеку. Тому в період підвищення захворюваності у школах і дошкільних дитячих закладах доцільно підвищити пильність для своєчасного виявлення хворих, частіше проводити вологе прибирання і провітрювання приміщення.
М.РУДІНА, дитячий інфекціоніст