Чи виграє Путін війну всередині України?

Йдеться не лише про збройну війну, а й про війну політичними та фінансово-економічними засобами. Минулої суботи міністр енергетики Росії Олександр Новак, заявив, що «Газпром» більше не надаватиме знижки Україні. Мовляв, ціну на газ для нашої країни формуватимуть так само, як і для Європи. Ще кілька років тому відсутність або дорожнеча російського газу фактично означала б для нас з вами енергетичний колапс. Однак цього року Україна сама заявила, що не пристане на кабальні умови «Газпрому», і наприкінці листопада відмовилась від послуг монополіста.
Поступове досягнення Україною енергонезалежності від Росії — один із головних здобутків Уряду за перший рік роботи. І цей пункт, вочевидь, стане одним із ключових у звіті Уряду перед парламентом цього тижня.
Наприкінці минулого тижня в інтерв’ю журналістам провідних телеканалів Прем’єр-міністр назвав сім найбільших досягнень Уряду. Насамперед, повністю профінансовано армію, фактично створену з нуля, і видатки на військо зростатимуть — у проекті бюджету на ці потреби закладено 5% ВВП (більше, ніж у більшості країн-членів НАТО). Влада вчасно виплачувала зарплати та пенсії; хоча отримала країну із величезною дірою у бюджеті — сьогодні на казначейських рахунках накопичено 100 млрд. грн. Після втечі Януковича там залишалось заледве 100 тис. грн. Кабміну вдалось підвищити соціальні виплати на кілька місяців раніше запланованого, а наступного року вони зростатимуть ще кілька разів. Кредитори списали Україні частину боргів, які накопичували всі попередні уряди. Попри відвертий спротив Кремля, Уряд зумів позбутися газової залежності від Росії і підготувався до зими. Збережено і політичну стабільність у парламентській коаліції, а також між усіма вертикалями влади. «Вперше за двадцять із лишнім років нашої незалежності Україна що сказала, те зробила. І наші партнери це високо оцінюють», — наголосив Яценюк.
До цього цілком можна було додати і створення Національної поліції, і проведення фінансової децентралізації (прибутки місцевих бюджетів вже цього року виросли на 38% (44,6 млрд. грн.), і економію мільйонів гривень завдяки електронній системі закупівель, і налагоджену систему надання субсидій за оплату послуг ЖКГ (цього року Уряд виділив на компенсації
24 млрд. грн., у 2016-му ця цифра зросте до 30 млрд.).
Проте з екранів телевізорів та газетних шпальт політики та експерти гостро критикують Уряд. Мовляв, Прем’єр мав за рік зробити рай у знекровленій і пограбованій країні, яка, до того ж, потерпає від російської агресії. От чому Кабмін не бажає підвищувати зарплати та пенсії до рівня європейських? Ніби не розуміють критикани, що коштів у країни на це поки що немає, а якщо видати людям не підкріплені нічим банкноти, то в країні почне розкручуватись маховик інфляції.
Не дивно, коли популізмом займаються екс-«регіонали» з «Опоблоку». Вони відверто працюють на Москву. Яценюк вже давно став особистим ворогом Кремля — саме уряд запровадив санкції проти російських компаній, закрив небо для літаків із триколором. Дивніше, коли подібні претензії лунають з уст членів владної коаліції. Очевидно, дуже хочеться високих посад. Тим часом МВФ, який є основним донором нашої країни, і Світовий банк говорять про те, що вони здивовані, як за такий короткий термін Уряд стабілізував ситуацію у державі й почав рухатися шляхом реформ.
Арсеній Яценюк уникає популізму, він пішов іншим, непопулярним шляхом, — зосередився на реформуванні країни, а не на отриманні політичних дивідендів.
Якщо популізм українських політиків вкотре переможе здоровий глузд, то шлях України до Європи завершиться, щойно розпочавшись. Йдеться і про ймовірну відставку Уряду, і про складнощі з ухваленням бюджету. В такому разі жодних кредитів ні від МВФ, ні від інших західних кредиторів Україна не отримає, а без зовнішніх запозичень країна поки що не виживе. І тоді дефолт стане не примарою, а реальністю.
Це стане реалізацією заповітних мрій Путіна. Він візьме Україну під контроль, як не воєнним миттям, так політичним і економічним катанням. І за Україну вже ніхто не вступиться. Тому що не можна безкінечно марнувати свої шанси.
Руслан КОВАЛЬЧУК