Право на пенсію за вислугу років, відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби»

Законом України від 09. 04. 92 р. №2262 «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб» (далі — Закон №2262) визначено, що особи офіцерського складу, прапорщики і мічмани, військовослужбовці надстрокової служби та військової служби за контрактом, особи, які мають право на пенсію за Законом №2262 за наявності встановленої цим Законом вислуги на військовій службі, службі в органах внутрішніх справ і в державній пожежній охороні, службі в Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, в органах і підрозділах цивільного захисту, податкової міліції, Державної кримінально-виконавчої служби України мають право на довічну пенсію за вислугу років.
У разі повторного прийняття пенсіонерів, виплата пенсій на час їхньої служби припиняється. Під час наступного звільнення зі служби цих осіб виплата їм пенсій провадиться з урахуванням загальної вислуги років на день останнього звільнення.
Проте є винятки. Виплата пенсії за вислугу років не припиняється тим пенсіонерам із числа військовослужбовців та осіб, які одержують пенсію за Законом №2262, яких призвано на військову службу під час часткової чи загальної мобілізації. Після звільнення зі служби цих осіб виплата їм пенсій провадиться з урахуванням додаткової вислуги років від часу повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення. Якщо новий розмір пенсії цих осіб буде нижчим за розмір, який вони одержували до повторного прийняття їх на службу, то пенсії їм виплачують у розмірі, який вони одержували до призову або прийняття на службу, у зв’язку з мобілізацією, на особливий період.
Слід зазначити, що розраховувати на призначення пенсії за вислугу років особа може за наявності певної кількості календарних років вислуги.
Так, особи офіцерського складу, прапорщики і мічмани, військовослужбовці надстрокової служби та військової служби за контрактом, інші особи, зазначені в п.«б»-«д», «ж» ст.12 Закону №2262, які звільнятимуться зі служби в період із 1 жовтня 2015 до 30 вересня 2016 р., можуть розраховувати на призначення пенсії за вислугу років за умови, що на день звільнення мають вислугу — 22 календарних роки шість місяців і більше.
Розраховувати на призначення пенсії за вислугу років можуть також особи офіцерського складу, прапорщики і мічмани, військовослужбовці надстрокової служби та військової служби за контрактом, інші особи, зазначені в п.«б»-«д» ст.12 цього Закону, в разі досягнення ними на день звільнення зі служби 45-річного віку, за наявності в них страхового стажу — 25 років і більше, з яких не менш, ніж
12 календарних років шість місяців становить військова служба або служба в органах внутрішніх справ, державній пожежній охороні, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі України.
Особам, які є інвалідами війни, пенсія на визначених у цьому пункті умовах призначається, незалежно від віку.
Правом на призначення такого виду пенсії користуються також особи офіцерського складу, прапорщики і мічмани, військовослужбовці надстрокової служби та військової служби за контрактом за досягнення 45-річного віку і за наявності в них вислуги — 20 календарних років і більше, які звільняються з військової служби, відповідно до Закону України «Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються зі служби у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їхніх сімей».
Пенсія за вислугу років призначається в таких розмірах:

  • особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом і вислугу 20 років і більше (п.«а» ст.12): за вислугу 20 років — 50%, а звільненим у відставку за віком або за станом здоров’я, особам, звільненим зі служби в поліції на підставі п.2, 3 ч.1 ст.77 Закону України «Про Національну поліцію», — 55% відповідних сум грошового забезпечення; за кожний рік вислуги понад 20 років — 3% відповідних сум грошового забезпечення;

  • особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом і страховий стаж — 25 років і більше, з яких не менш, як 12 календарних років шість місяців становить військова служба, служба в органах внутрішніх справ, поліції, державній пожежній охороні, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції чи Державній кримінально-виконавчій службі України (п.«б» ст.12): за страховий стаж 25 років — 50% і за кожний повний рік стажу понад 25 років — 1% відповідних сум грошового забезпечення;

  • особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, які звільняються з військової служби на умовах Закону України «Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються зі служби у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їхніх сімей» (п.«в» ст.12): за вислугу 20 років — 50% відповідних сум грошового забезпечення зі збільшенням цього розміру на 3% за кожний повний рік вислуги понад 20 років, але не більш, ніж 65% відповідних сум грошового забезпечення.


Максимальний розмір пенсії, обчислений відповідно до ст.13 Закону №2262, не має перевищувати 70% відповідних сум грошового забезпечення, а особам, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і віднесені в установленому законом порядку до категорії 1, — 100%, до категорії 2 — 95%.
Згідно з Порядком, до вислуги років для призначення пенсій зараховується на пільгових умовах один місяць служби за три місяці часу проходження служби, упродовж якого особа брала участь в антитерористичній операції.
Згідно з п. 7 Порядку, пенсії обчислюються з грошового забезпечення з урахуванням відповідних окладів за посадою, військовим (спеціальним) званням (для осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту — щомісячної надбавки за спеціальне звання) та відсоткової надбавки за вислугу років у розмірах, установлених за останньою штатною посадою, займаною перед звільненням, а також щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премії. Розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається за останні 24 календарних місяці служби поспіль перед звільненням.
До заяви для призначення пенсії за вислугу років додаються такі документи:

  • грошовий атестат (або довідка про розмір грошового забезпечення) і довідка про додаткові види грошового забезпечення, які заявник одержував упродовж останніх 24 місяців поспіль перед місяцем звільнення з військової служби;

  • військово-медичні документи про стан здоров’я звільненої особи (за винятком осіб, які не проходили військово-лікарської комісії);

  • документи про страховий стаж (у разі призначення пенсії згідно з п.«б» ст.12 Закону №2262);

  • копія документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку в паспорті);

  • довідка ВАТ «Ощадбанк» або інший документ, що підтверджує відкриття рахунку, назву та номер відділення ВАТ «Ощадбанк»;

  • копія паспорта.


О.ОХРІМЕНКО, заступник директора Департаменту, начальник управління контролю та розгляду звернень громадян Пенсійного фонду України