Хроніка 51/2015

ДВІЧІ ОБІКРАВ ЗА 15 ХВИЛИН
Чоловік за чверть години спромігся пограбувати двох людей. Поліція швидко розшукала і затримала грабіжника. Відібране у потерпілих у нього вилучено. Триває досудове розслідування.
До Новоград-Волинського відділу поліції надійшло телефонне повідомлення про пограбування від 55-річного місцевого жителя. Заявник розповів, що поблизу автостанції до нього підбіг невідомий та, погрожуючи фізичною розправою, вихопив із рук мобільний телефон. Потому втік.
Коли на місці події працювали співробітники поліції, до них з аналогічною заявою звернулася 47-річна звягельчанка. Жінка повідомила, що на центральному ринку невідомий відібрав у неї близько 600 гривень.
Обидва потерпілі надали правоохоронцям одні й ті ж самі прикмети нападника, про які одразу було повідомлено всі автопатрулі та піші наряди.
За півгодини правоохоронці затримали зловмисника на одній із центральних вулиць міста. Ним виявився, раніше засуджений за аналогічні злочини, 34-річний звягельчанин. Чоловік у скоєному зізнався і пояснив свій вчинок браком коштів. Мобільник і гроші у нього вилучили та повернули власникам. Затриманий може потрапити за грати на строк до 6 років.
НЕГОСТИННИЙ ПРИЙОМ
10 грудня до місцевого відділу поліції звернулася 63-річна жителька району із заявою про крадіжку грошей. Пенсіонерка розповіла, що декілька днів тому гостювала у родича, якого й підозрює у крадіжці. На думку заявниці, чоловік зумів витягнути з її поліетиленового пакета 2000 гривень.
Працівники слідчо-оперативної групи провели на місці події низку заходів, у тому числі поспілкувалися із 35-річним підозрюваним. У скоєному чоловік зізнався. У нього вилучили частину грошей. Розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.185 (Крадіжка) кримінального кодексу України. Чоловікові загрожує покарання від штрафу до позбавлення волі.
ПОГРАБУВАЛИ БІЛЯ ЛІКАРНІ
9 грудня правоохоронці затримали у райцентрі 34-річного місцевого жителя, який обгрунтовано підозрюється у пограбуванні жінки, що сталося 4 грудня. Триває з’ясування всіх обставин.
На спецлінію «102» Новоград-Волинського відділу поліції надійшло звернення від 35-річної місцевої жительки про пограбування. Вона розповіла, що близько 18:00, поблизу лікарні, до неї підбіг невідомий та, погрожуючи фізичною розправою, витяг із кишені куртки гаманець, в якому знаходилось близько 600 гривень.
Потерпіла описала поліцейським грабіжника. Його особу вдалося встановити. Однак чоловік, намагаючись уникнути відповідальності, майже тиждень не з’являвся за місцем проживання, переховуючись у знайомих. Коли їх адресу було встановлено, підозрюваного затримали. У відділі поліції чоловік розповів, що гаманець потерпілої викинув у чагарник, а за чужі гроші влаштував застілля. Пояснюючи свої дії, зізнався, що раніше вже неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за грабунки. Тепер він може потрапити за грати на термін до 6 років.
У ЗВЯГЕЛЬЧАНИНА ВИЛУЧИЛИ ПСИХОТРОП
Під час нічного відпрацювання на одній із центральних вулиць міста поліцейські помітили чоловіка, поведінка якого видалася правоохоронцям підозрілою. Під час поверхневого огляду правоохоронці виявили у нього медичний шприц, частково заповнений порошкоподібною речовиною білого кольору.
За таких обставин на місце події було викликано слідчо-оперативну групу відділу поліції, працівники якої встановили, що затриманим є 29-річний місцевий житель. Чоловік зізнався, що у шприці знаходиться подрібнена пігулка медичного препарату «Соннат», обіг якого в Україні обмежений. За словами затриманого, він зберігав порошок для власного вжитку.
За чинним законодавством, подібні протиправні дії караються штрафом, виправними роботами, піврічним арештом, обмеженням або позбавленням волі строком до 3 років.
СТУДЕНТСЬКІ «РОЗВАГИ» МОЖУТЬ ПОТЯГТИ НА 10-РІЧНЕ УВ’ЯЗНЕННЯ
Троє жителів Звягельщини обгрунтовано підозрюються у викраденні автомобіля «ВАЗ», що належав жителю району. Обгорілий автомобіль поліцейські знайшли у лісосмузі через декілька годин після звернення власника. У правоохоронців є підстави вважати, що парубки вчинили ще 2 подібних діяння.
Уночі 25 жовтня до чергової частини Новоград-Волинського відділу звернувся 43-річний житель села Орепи і повідомив про зникнення з однієї з вулиць райцентру його автомобіля «ВАЗ». Перевіряючи отриману інформацію, правоохоронці виявили у лісосмузі за містом обгоріле авто.
За вказаним фактом було розпочато кримінальне провадження одразу за двома статтями: ч.2 ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) та ч.2 ст.194 (Умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. На місці події працювала слідчо-оперативна група, а також було проведено інші слідчо-розшукові заходи для розкриття злочину.
Було встановлено, що до викрадення та підпалу авто причетні троє студентів-одногрупників одного з освітніх закладів міста. Всім — по 18 років. У скоєному юнаки зізнались.
За їхніми словами, у такий спосіб вони вирішили розважитися. Помітили на одній із вулиць міста автівку, зламали замок у водійських дверцятах, щоб потрапити усередину, а потім поїхали кататися. Згодом залишили автомобіль на околиці райцентру та, аби знищити сліди, підпалили.
Як розповів начальник Новоград-Волинського відділу поліції Сергій Рябошапка, упродовж місяця у місті сталося ще 2 схожих за способом вчинення незаконних заволодінь транспортними засобами щодо автомобілів «ВАЗ» та «ГАЗ». Нині підозрюваних перевіряють на причетність до скоєння і цих злочинів. Досудове розслідування триває. Юнакам може загрожувати покарання у вигляді ув’язнення на термін від 3 до 10 років.
ВИКРАВ КАРТКУ ПРЯМО З КИШЕНІ КУРТКИ
До Новоград-Волинського відділу поліції звернувся 55-річний місцевий житель. Чоловік повідомив, що невідома особа з кишені його куртки викрала банківську картку.
Співробітники кримінальної поліції встановили особу крадія. Ним виявився, раніше засуджений за майнові злочини, 34-річний звягельчанин. Зловмисник зізнався у скоєному.
Як виявилося, потерпілий знімав гроші з одного із банкоматів міста. У цей момент до нього підійшов підозрюваний та підгледів, який пін-код вводить чоловік. А потім, скориставшись тим, що пенсіонер перебував трохи напідпитку, заліз до кишені куртки та викрав банківську картку, з якої в подальшому зняв гроші в сумі 1400 гривень. Кошти одразу витратив на розваги, а кредитку викинув у річку. Зловмиснику загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 3 років.
Інна ВОВЧЕНКО, відділ комунікації ГУНП в Житомирській області, капітан поліції

6 РОКІВ ТЮРМИ — ДЛЯ ДИРЕКТОРКИ ЖИТОМИРСЬКОЇ ТУРФІРМИ
Директорку фірми «Турсервіс», яка ошукала понад 130 людей на суму 3,5 млн. грн., засудили на 6 років позбавлення волі.
Упродовж трьох засідань суд читав вирок і нарешті проголосив: «Глушкову Світлану Олегівну визнати винною у вчиненні злочинів, передбачених ст.190 ч.2, ст.190 ч.3, з покаранням у вигляді 3-х років позбавлення волі, ст.190 ч.3 ККУ — 6 років позбавлення волі. На підставі ст.70 ч.1, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, призначено покарання — 6 років позбавлення волі. Мірою запобіжного заходу, стосовно обвинуваченої, залишити попередню — тримання під вартою».
Прокурор вимагав посадити Глушкову на 10 років, але суд зважив на те, що директорка турфірми вперше притягається до кримінальної відповідальності, має гарні характеристики, зараз працює, має хронічні захворювання та старша 55 років. Пом’якшуючими обставинами стало часткове визнання вини і часткове відшкодування заподіяної шкоди.
За рішенням суду, директорка агентства має компенсувати потерпілим туристам вартість путівок, а також кожен має отримати моральне відшкодування у розмірі 8 тис. грн. До того ж, вона має повернути борги тим людям, які позичали їй гроші під розписку.
Упродовж 30 днів від дня проголошення вироку (11 грудня) засуджена може подати апеляцію.
НА ТЕЩУ — З ПІСТОЛЕТОМ
У Чуднівському районі поліцейським довелося двічі виїздити до будинку місцевого жителя. Спершу — щоб вилучити наркотики, вдруге — щоб забрати зброю, з якою він вчинив «розбірки» в магазині, де працює його цивільна теща.
«10 грудня працівники Чуднівського відділення поліції провели санкціонований обшук у будинку 30-річного жителя с.Великі Коровинці Чуднівського району та вилучили наркотичні засоби і приладдя для їх вживання. Розлючений власник домогосподарства, де проводився обшук, після його завершення кинувся з’ясовувати відносини з родичами. Чоловік опинився у місцевому магазині, де працює мати його цивільної дружини», — повідомляє поліція.
Молодик, недобираючи слів, почав ображати покупців та продавчиню, звинувачуючи їх у власних проблемах. Люди спочатку зважали на його нетверезий стан, але, коли чоловік дістав із кишені пістолет і почав ним розмахувати, зателефонували до поліції. За цей час молодик встиг розбити ще й вітрину магазину.
Прибувши на місце події, поліцейські півгодини вмовляли молодика вийти з приміщення, що врешті-решт вдалося, — повідомляє прес-служба.
На вулиці поліцейські затримали чоловіка та вилучили у нього зброю. Попередньо, за висновками фахівців, це був газовий пістолет, зброю направлено на експертне дослідження.
За накоєне молодикові може загрожувати ув’язнення від 3 до 7 років.
У РАЙЦЕНТРІ ОБЛАСТІ ПІДСТРЕЛИЛИ ЧОЛОВІКА
У Малині, 13 грудня, під час бійки на одній із вулиць міста поранили чоловіка. Про це повідомили у прес-службі ГУ Національної поліції в Житомирській області.
«14 грудня, близько півночі, до Малинського відділення поліції надійшло повідомлення з лікарні про те, що до них доставлено чоловіка, 1980 р.н., із тілесними ушкодженнями у вигляді поранення правого стегна. Працівниками поліції попередньо встановлено, що, близько 23 год., 13 грудня, на одній із вулиць Малина під час бійки чоловік отримав поранення із пристрою для відстрілу гумових куль. Із місця події було вилучено гільзи та інші речові докази. За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за частиною 4 ст.296», — зазначила керівник прес-служби ГУ Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко.
КИЯНИН НА «FIAT» НАСМЕРТЬ ЗБИВ ВЕЛОСИПЕДИСТА
У неділю, 12 грудня, в с.Кошляки Попільнянського району Житомирської області, водій автомобіля «Fiat Doblo» насмерть збив велосипедиста.
«Близько 19:30, 12 грудня, в с.Кошляки Попільнянського району, на вулиці Соборній, водій автомобіля «Fiat Doblo», 59-річний житель Києва, здійснив наїзд на велосипедиста, 46-річного жителя Попільнянського району. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, велосипедист від отриманих тілесних ушкоджень загинув на місці пригоди», — йдеться в повідомленні поліції.
ПОЛІЦІЯ РОЗШУКУЄ ХЛОПЦЯ, ЯКИЙ ІЗ НОЖЕМ ПОГРАБУВАВ ПЕНСІОНЕРА
Уранці 11 грудня невідомий, погрожуючи ножем, відібрав у 61-річного житомирянина мобільний телефон та кредитні картки. Про це повідомляє прес-служба Головного управління Національної поліції в Житомирській області.
Потерпілий звернувся до поліції тільки увечері. За словами чоловіка, незнайомець вчинив на нього напад близько 04:30 на сходинковому майданчику його будинку, розташованого по вул.Маршала Жукова. Зловмисник, погрожуючи предметом, схожим на ніж, відібрав у заявника майно на суму більш, як 3 тисячі гривень.
Прикмети злочинця: вік — близько 18 років, зріст — 160 см, худорлявої тілобудови, обличчя овальне, брови світлого кольору, волосся темне, коротко стрижене. Був одягнений у джинси темного кольору, гольф та куртку темного кольору.
Поліція звертається до громадян: якщо ви володієте будь-якою інформацією щодо особи нападника, — телефонуйте за номерами в Житомирі: (0412) 40-73-04, 37-23-21 або на спецлінію «102».
Житомир.info