ВАЛЕНТИНА ТИТЯНЕВИЧ: «ЦЕЙ РІК БУВ УСПІШНИМ І РЕЗУЛЬТАТИВНИМ»

ВАЛЕНТИНА ТИТЯНЕВИЧ: «ЦЕЙ РІК БУВ УСПІШНИМ І РЕЗУЛЬТАТИВНИМ»

Завершується рік 2008, який був досить успішним для новоград-волинців. Значні темпи росту економіки міста дали можливість у достатній мірі реалізувати державні та міські Програми в галузі соціального захисту, охорони здоров’я, освіти, культури, спорту, молодіжної політики. Про це — наша наступна розмова із заступником міського голови
В.С.ТИТЯНЕВИЧ:

— Валентино Степанівно, наскільки достатнім було в цьому році фінансування гуманітарних галузей?
— За останні роки цільовим призначенням Мінфіну України в місто надійшло 750 тисяч гривень на покращення матеріальної бази галузей гуманітарної сфери.
Поряд з державними, залучалися кошти міського бюджету, благодійні та спонсорські кошти, що пріоритетно направлялись на задоволення першочергових потреб бюджетних установ.
— Серед найактуальніших завжди були і є питання охорони здоров’я. Наскільки ефективно вдавалося вирішити ці питання?
— Варто підкреслити, що реалізуючи міську Програму розвитку охорони здоров’я, розпочали реконструкцію пологового відділення в Центр здоров’я матері та дитини, провели ремонт IV поверху поліклініки для дорослих, придбали 10 комп’ютерів для удосконалення роботи терапевтичної служби поліклініки, провели ремонт реєстратури, завершили реконструкцію відділення відновного лікування (водолікарні, єдиної в області), ввели нові методи лікування, поліпшили матеріально-лікувальну базу стоматологічного відділення ТМО. Отже, як бачите, цей рік для галузі медицини міста став досить результативним. Зокрема, щодо покращення матеріальної бази.
Сподіваємося, що свідоме ставлення новоград-волинців до власного здоров’я, допоможе медичним працівникам завершити профілактичні огляди, флюорообстеження кожного громадянина, що нам вдасться впровадити в життя паспорт здоров’я громадянина міста, підняти роль здорового способу життя, як найдешевших ліків від хвороб.
— Часто доводиться чути невтішну статистику про те, що наше молоде покоління аж ніяк не може похвалитися добрим здоров’ям. Чи є якісь покращення в цьому плані?
— Дійсно, неабияке занепокоєння викликає стан здоров’я наших дітей, 75 відсотків яких до закінчення школи, до настання повноліття, мають цілий букет хвороб. Тож, виконуючи міську Програму профілактики захворюваності дітей у навчальних закладах, ми обрали курс на формування здорового способу життя в учнівської та студентської молоді. В школах організовано гаряче харчування учнів, збільшено кількість годин фізкультури у початкових класах, введено посади шкільних педіатрів, навчальні заклади забезпечені кваліфікованим середнім медичним персоналом, впроваджуються паспорти здоров’я на кожну дитину.
— Наскільки активно ведеться пропаганда здорового способу життя?
— Активно працюємо в цьому напрямку. В місті збережена мережа позашкільних установ, у яких понад 4 тисячі школярів зможуть розвивати свої обдарування та займатись спортом. Щотижня в місті проходять різного рівня змагання та конкурси, створена найкраща в області база для заняття спортом (З стадіони, Палац спорту, 3 майданчики зі штучним покриттям, 21 спортивний зал, тренажерні комплекси, реконструйовано центральний стадіон «Авангард»).
На жаль, дуже повільно змінюється ментальність наших людей, більшість громадян швидше понесуть гроші в аптеку, ніж займуться фізичною культурою. Щоб зламати ці тенденції, ми проводимо у місті Дні здоров’я, «Пробіг заради життя», розпочали спільно з громадою акцію по створенню майданчиків біля житлових будинків, за місцем проживання.
— Валентино Степанівно, як спрацювала в цьому році галузь освіти?
— Педагогічні колективи міста якість освітніх послуг покращують шляхом освоєння новітніх, інноваційних технологій, залучення учнів до проектної діяльності, удосконалюють профільне навчання з метою формування компетентного, адаптованого до життя випускника.
Належний освітній рівень наших учнів підтвердили результати зовнішнього незалежного оцінювання, яке вперше було впроваджено в Україні, та належним чином було організовано в 5 міських пунктах тестування. 36 призових місць вибороли новоград-волинські школярі на обласних предметних олімпіадах, 56 учнів міських шкіл відзначені за участь у роботі Малої Академії Наук України.
— Яка увага приділяється обдарованим дітям?
— Підтримуючи обдарованих дітей, було встановлено стипендію міського голови, в 2008 році її отримують 19 учнів по 100 гривень щомісячно.
На часі прийняття міської Програми «Обдаровані діти», яка скоординує зусилля всіх причетних до цього відділів та управлінь, дасть можливість стимулювати успіхи учнів та працю педагогів, запровадить нові форми роботи з учнями, які складають інтелектуальний потенціал нації.
Визнанням результативності праці наших освітян стали Міжрегіональна конференція, проведена на базі дошкільної освіти, обласна колегія з досвіду впровадження профільного навчання, обласні семінари з питань захисту прав дітей та розвитку учнівського самоврядування. Розширились міжнародні зв’язки освітніх закладів міста з ровесниками з Польщі (ЗОШ № 3, 4, 10, колегіум), Німеччини, Англії (ЗНВО). Новоград-Волинські педагоги (ЗОШ №7) започаткували міжнародну Інтернет-олімпіаду з інформатики, географії (ЗНВО), з історії (ЗОШ №7), англійської мови (ЗОШ № 4).
Ці нововведення стали можливими завдяки належній навчально-матеріальній базі, яка щорічно поповнюється в освітніх закладах міста. В 2008 році придбано за бюджетні кошти 27 комп’ютерів, всі освітні установи підключені до інтернет-мережі, проведено реконструкцію 8 навчальних закладів, здійснено ремонт систем опалення, водопостачання, інше.
Всього на ці цілі використано 1 млн. 752 тис. гривень.
— Якою мірою залучалися благодійні кошти на вирішення проблем галузі?
— Завдяки старанням керівників освітніх закладів та педагогів, співпраці з батьками та спонсорами в ході підготовки до нового навчального року було залучено позабюджетних коштів на суму понад 300 тисяч гривень. Це дало змогу покращити санітарний стан та естетичний вигляд шкіл, дошкільних та позашкільних установ, вдалося додатково відкрити 4 групи в дошкільних закладах, створити місця для ще 200 дітей віком до 6 років. Така європейська практика повного охоплення дітей дошкільним вихованням продовжиться і в 2009 році.
— Які плани на найближче майбутнє?
— В планах управління освіти міської ради — якість освітніх послуг, завершення ремонту дахів, покращання освітлення в школах міста, заміна вікон з метою енергозбереження, завершення реконструкції спортивних та ігрових майданчиків. «Кожній дитині — увагу, розвиток, знання» — девіз міських педагогів, адже вони вже відчули в своїх освітніх закладах наслідки демографічної кризи минулих років, щороку ми маємо зменшення кількості учнів у середній та старшій школах. Проте є надія, що зростання народжуваності в останні 3 роки в місті виправить ситуацію і збільшиться на вулицях міста кількість яскравої, галасливої дітвори.
Цьому сприяє державна політика соціального захисту сімей, в яких виховуються діти. 4332 сім’ї, які проживають в місті, одержують одну або кілька з 14 видів державних допомог, що їм нараховують спеціалісти управління праці та соціального захисту населення. В 2008 році ця сума склала 17,9 млн. грн.
— Як вирішуються питання соціального захисту?
— Питання захисту прав наших неповнолітніх громадян (що не можуть себе захистити) та людей похилого віку (вже фізично не можуть себе захистити) в полі зору опікунської ради, що створена у місті. В службі в справах дітей міської ради сформовано Єдиний електронний банк даних на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та громадян, які бажають взяти цих дітей на виховання.
Таких дітей у місті 190 (98 з них перебувають під опікою, 89 чекають усиновлення), в місті створено 5 прийомних сімей, 15 дітей усиновлено, з них 10 — громадянами України, ця робота продовжується.
Щотижневі рейди в неблагополучні сім’ї, в місця масового відпочинку молоді дають невтішну картину виховання дітей у кризових сім’ях (їх на обліку 57), вживання дітьми та молоддю алкогольних напоїв, падіння моралі в окремих родинах, безвідповідальності батьків за виховання народжених ними дітей. Такі родини беруться під соціальний супровід центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Людям, які потрапили в біду і бажають повернутись до активного життя, тут завжди допоможуть, направлять в реабілітаційні центри.
— Валентино Степанівно, як почувалася в цьому році галузь культури — що вдалося, а що — ні?
— Завдячуючи славетній землячці Лесі Українці, Міжнародному святу літератури та мистецтва «Лесині джерела», які впродовж 22 років проводяться у місті, Новоград-Волинський здобув авторитет культурного центру житомирського Полісся. Цей високий статус мають гідно підтримувати працівники культури міста. В 2008 році в міському Палаці культури проведено 110 культурно-мистецьких, конкурсно- розважальних заходів, творчих мистецьких звітів, фестивалів для різних вікових категорій наших громадян.
Відновив роботу народний театр. З виставою «На полі крові» за драмою Лесі Українки цей театральний колектив став лауреатом першої премії на обласному конкурсі.
Повернуто до Новограда-Волинського міжрегіональний конкурс скрипалів та віолончелістів імені Л.Варчина, в якому взяли участь учні музичних шкіл з 6 областей України. За сприяння міської ради в місті створено муніципальний духовий оркестр, виступи якого звучали влітку у вихідні дні у міському Парку культури та відпочинку. За підтримки обласного бюджету проведено реконструкцію літературно-меморіального музею Лесі Українки — культурної та духовної візитки міста. Завершуємо вишивання «Рушника громадської злагоди».
— Наскільки привабливим нині є Новоград-туристичний?
— Для звягельчан та гостей міста розроблено два екскурсійні маршрути, що розкривають багату історію міста, підготовлено до випуску туристичний буклет, краєзнавчий альманах. Видано 11 випуск «Пам’ятки та пам’ятні місця історії та культури на Житомирщині», до якого ввійшли 84 статті про історико-архітектурні пам’ятки Новограда-Волинського. Продовжується збір експонатів краєзнавчого музею, планується об’єднати кошти та зусилля міста та району в створенні міськрайонного краєзнавчого музею в приміщенні колишньої в’язниці.
Восени місто приймало учасників міжнародних археологічної та краєзнавчої конференції, продовжено археологічні дослідження Звягельського городища.
Тож, як бачите, є у нас певні здобутки і напрацювання, які плануємо продовжувати і в наступному році.
Маючи нагоду, у році новому, який вже не за горами, хочу побажати всім нам добра і злагоди, здоров’я та бажаної милості кожному. Вірю, рік прийдешній буде не гіршим минувшого, адже життя буде таким, яким ми всі разом його зробимо.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА