Знайте i поважайте православнi традицiї!

Не слід плутати вечерю, приготовлену на Святий вечір, і сімейну вечерю на Різдво Христове. 6 січня — Різдвяний святвечір — ще триває піст. Церква приписувала строгий піст до вечірнього богослужіння, і в цей день — це перша трапеза, якою закінчується передріздвяний піст. За традицією, вечірня трапеза напередодні Різдва починається з появою першої зірки, у пам’ять Віфлеємської зірки, що сповістила пастухам про народження Христа.
На Святий вечір (6 січня — Святвечір) готують 12 пісних страв: кутю, узвар, горох, капусняк, рибні страви, пісний борщ із грибами, вареники з капустою, кашу гречану, голубці з рисом, пісні млинці, гриби, пироги. Після вечері кутю та деякі інші страви не прибирають, а залишають для духів.
Трапеза повинна бути безалкогольною! Усі страви — пісні: смажені і заправлені рослинною олією, без м’ясної основи, без молока та сметани. Не подавалися також гарячі страви, щоб господиня постійно перебувала за столом.
Порядок прийому їжі регламентувався строгими правилами: спочатку подавалися закуски (оселедець, риба, салати), потім — червоний (злегка підігрітий) борщ, грибний або рибний суп. До борщу, грибного супу — вушка або пиріжки з грибами, а у православних — соковиті, смажені на конопляній олії, борошняні коржики.
Під кінець трапези на стіл подавалися солодкі страви: рулет із маком, пряники, медівники, журавлиний кисіль, компот із сухофруктів, яблука, горіхи.
Велику сімейну вечерю готують безпосередньо на Різдво — 7 січня. Традиційно, всією сім’єю накривають на стіл. На столі має бути солома (або сіно, на згадку про вертеп і ясла), а на соломі — білосніжна скатертина. Якщо немає сіна, то прикрасити ваш стіл може гарна різдвяна скатертина з малюнками ялини та дзвіночками.
У центрі ставиться кутя. Потім — інші, не пісні, страви: млинці, риба, холодне, молочне порося, свиняча голова з хріном, домашня ковбаса, печеня, медові пряники, ламанці з маком та медом, узвар. До цього додавалися ще й напої, на смак господаря.
Різдвяний стіл обов’язково повинен відрізнятися достатком від вечері на Святий вечір, 6 січня!
Орієнтовне меню: кутя, заливне свинячого язика, селянський паштет зі свининою, салат із куркою та волоськими горіхами, салат із печерицями, качка, запечена з яблуками, риба фарширована, ковбаси, млинці з яблуками, розтягаї з грибами і рисом, пряники з горіхами, узвар, вино, пироги, пампушки, пряники.
Напиватися на Різдво теж не можна, так само, як не можна виконувати ніякої важкої роботи.