«Скажіть людям, що я — не лікар, я — міський голова»

«Скажіть людям, що я — не лікар, я — міський голова»

Ноу-хау нової влади — виїзні прийоми міського голови — городяни зустріли схвально, тому щоразу на зустріч із керівництвом міста приходить значна кількість людей. 5-6-годинні прийоми ледве вміщають усіх охочих бути почутими — надто багато проблем, але так мало здатних вислухати і допомогти. Найчастіше причина невирішених питань — відсутність справедливості на різних щаблях влади, корупція та байдужість чиновників. 15 січня виїзний прийом відбувся в управлінні праці та соціального захисту населення міської ради, куди звернулися 39 осіб.


Віктор Весельський взявся боротися з проблемами не лише на місцевому рівні, звертаючись до високопосадовців у столиці та інших містах України. Попросив журналістів не співати йому «хвалебні оди», озвучивши намір адекватно сприймати критику. Залишається сподіватися, що так і буде. Щоправда, якщо вже влада збирається без образ реагувати на зауваження, то не усім чиновникам та депутатам до вподоби подекуди півторагодинні запізнення, з якими розпочинаються окремі заходи. Цього разу розпочати прийом вчасно завадили виїзні наради з колективами Новоград-Волинської ОДПІ та Управління Пенсійного фонду України.
Під час прийомів міський голова залучає відповідальних осіб з різних галузей життєдіяльності міста. Це дозволяє оперативно з’ясувати стан проблеми, прискорити її вирішення.
Нарікань від пересічних городян чути наразі не доводиться — у людей з’явилася можливість ближчого діалогу з владою.
Серед найпоширеніших звернень — земельні питання, працевлаштування та матеріальна допомога на лікування. З проханням допомогти ліквідувати аварійні дерева у «Морському» звернувся керуючий ОСББ «Морське» Євгеній Дмитренко. Лише у цьому мікрорайоні на сьогодні є 80 аварійних дерев, тоді як у місті їх — 350. З року в рік ця проблема «кочує», бо у бюджеті досі бракувало грошей на її вирішення. Замість необхідних 500 тисяч, виділялося лише 100. Аварійні дерева шкодять димоходи на багатоповерхівках, створюють загрозу для безпеки мешканців.
Як розповів депутат мікрорайону Микола Усенко, добре знайомий з комунальною галуззю, бо донедавна виконував обов’язки першого заступника мера, «зняти» одне таке дерево коштує близько двох тисяч. Для занадто високих — доводиться ще викликати спеціальну вишку з Житомира, а це — додаткові кошти.
Міський голова підтримав пропозицію М.Усенка та Є.Дмитренка про зрізання усіх аварійних дерев у «Морському», а також зобов’язав підлеглих ліквідувати цю проблему до кінця року загалом по місту.
Представники «Морського» окреслили й інші проблемні питання, з приводу яких доведеться визначитися новій владі — розмежування великої території мікрорайону, на прибирання та обслуговування якої в ОСББ бракує коштів, та будівництво колекторів.
Чимало звернень людей під час прийому стосувалися проблем зі здоров’ям: складних операцій, відсутності коштів на них, зволіканнями у зв’язку із цим. Допомогти у подібних питаннях дозволяє авторитет колишнього першого заступника міністра охорони здоров’я Віктора Весельського та напрацьовані за роки роботи зв’язки. Попри те, що багато городян розцінили цей факт, як останній свій шанс, Віктор Леонідович зауважив: «Скажіть людям, що я — не лікар, я — міський голова».
Резонансним зверненням став візит ошуканого 68-річного пенсіонера, який повірив телевізійній рекламі і придбав ліки, що «гарантували» одужання від катаракти і глаукоми. Бідний та надмірно довірливий пенсіонер витратив на розрекламовані ліки позичені 5 тисяч 600 гривень. Згодом виявилося, що ці препарати — звичайні біологічні добавки.
Головний офтальмолог Мінохорони здоров’я, професор Риков, у телефонній розмові з міським головою Новограда повідомив, що в Україні наразі немає ліків від вищеназваних хвороб без операційного втручання. Натомість вистачає аферистів, готових заробити на цьому, та довірливих громадян. Після низки дзвінків Віктор Леонідович запевнив пенсіонера, що йому або повернуть витрачені гроші, або заберуть ліцензію у фірми, що займається розповсюдженням даних препаратів. Також чоловік отримав від міського голови сприяння у лікуванні серця. Крім нього, за подібною підтримкою звернулися того дня більшість городян.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА