Хроніка 6/2016

ХОТІВ ПОЖИВИТИСЯ НА КЛАДОВИЩІ
До Новоград-Волинського відділу поліції за допомогою звернувся селищний голова Городниці, який розповів, що невідомий ночами демонтує секції огорожі місцевого кладовища. Поліцейські встановили особу злодія та розшукали викрадений паркан.
За словами заявника, сума завданих громаді такими вандальними діями збитків за декілька ночей сягнула більше півтисячі гривень. Окрім того, місцевих жителів обурила нахабність та цинізм невідомого злодія, який зважився красти на кладовищі.
— Відтак за заявою селищного голови було розпочато кримінальне провадження, у рамках якого проводились заходи для з’ясування всіх обставин, — розповів перший заступник начальника Новоград-Волинського відділу поліції Павло Коптійчук. — У результаті особу злодія було встановлено — це безробітний 36-річний, раніше судимий, місцевий житель.
За місцем проживання чоловіка правоохоронці вилучили дві металеві секції від огорожі цвинтаря. Він визнав свою причетність до крадіжок. Уже у відділку поліції затриманий розповів, що у такий спосіб намагався підзаробити, викрадену огорожу планував згодом здати до пункту прийому металобрухту.
Відповідно до ч.1 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України, чоловікові загрожує покарання від штрафу до позбавлення волі на строк до 3 років.
ДО ЗЛОЧИНІВ ПРИЧЕТНІ БАТЬКО Й СИН
У середині січня до Новоград-Волинського відділу поліції звернувся 46-річний житель с.Стриєва з повідомленням про те, що його автомобіль «ВАЗ-2101», залишений на узбіччі дороги поблизу продовольчого ринку у райцентрі, викрали. Чоловік розповів, що у транспортному засобі знаходився планшет та деякі інші особисті речі. Сума завданих збитків склала понад 15 тис. грн.
На пошуки зловмисників були задіяні працівники оперативних підрозділів та дорожньо-патрульної служби. За декілька днів автомобіль без акумулятора та речей знайшли в Ємільчинському районі.
Правоохоронці встановили, що до крадіжки причетні двоє жителів Великої Горбаші — батько та син. Вже за тиждень оперативники встановили їхнє місцезнаходження та затримали дует. Чоловіки переховувалися від поліцейських, оскільки серед їх кримінальних діянь, окрім викрадення «ВАЗівки», ще й побиття жителя району у вересні минулого року.
— 55-річний чоловік раніше притягувався до кримінальної відповідальності за майнові злочини та зберігання наркотиків, — повідомив начальник місцевої кримінальної поліції Олександр Черемісін. — Тепер ще і його 18-річний син долучився до протиправних діянь.
Зі слів старшого затриманого, вони помітили поблизу місцевого ринку стареньку «ВАЗівку». Пошкодивши замок у водійських дверцятах, чоловік потрапив усередину, завів транспортний засіб і разом із сином поїхав до сусіднього райцентру. Та коли закінчилося пальне, вони покинули автомобіль на узбіччі дороги, прихопивши із салону магнітолу, планшет, та знявши акумулятор. Викрадені речі продали.
Нині триває розслідування кримінального провадження за ч.1 ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України. Обом спільникам загрожує до 5 років позбавлення волі.
ПОЛІЦІЯ ВИКРИЛА КРАДІЯ ЕЛЕКТРО-ІНСТРУМЕНТУ
До Новоград-Волинського відділу поліції із заявою про крадіжку звернувся 77-річний житель с.Теснівка. Чоловік повідомив, що з гаража його домоволодіння зникли бензопила, електродриль та дві автомобільні шини. Сума збитку склала близько 16 тис. грн.
Поспілкувавшись із заявником, правоохоронці з’ясували, що злодій потрапив до приміщення, попередньо зірвавши навісний замок.
Провівши низку оперативно-розшукових заходів та опитавши жителів села, поліцейські отримали оперативну інформацію, що один із місцевих жителів звертався до людей із пропозицією купити у нього декілька електроінструментів.
25-річний чоловік при спілкуванні з правоохоронцями не став заперечувати свою провину й зізнався у вчинені крадіжки. За його словами, він зважився на злочин, сподіваючись заробити на чужих вартісних речах. Підкріпивши своє рішення алкоголем, спочатку виніс із гаража заявника електроінструмент, а потім повернувся ще й по автомобільні шини. Всі викрадені речі у чоловіка було вилучено і повернуто власникові.
Нині триває досудове розслідування за ч.3 ст.185 (Крадіжка, поєднана із проникненням у приміщення) Кримінального кодексу України. За чинним законодавством подібні дії караються штрафом, громадськими або виправними роботами, піврічним арештом, обмеженням чи позбавленням волі строком до 3 років.
ОБІКРАВ РІДНУ СЕСТРУ…
28 січня до правоохоронців звернулася 46-річна жителька райцентру. Жінка повідомила, що з її квартири зникли гроші в сумі 14 тис. грн., золотий ланцюжок та сережки. У крадіжці заявниця підозрювала рідного брата. Той у минулому вже мав судимість за майновий злочин, нині ж ніде не працює та зловживає спиртними напоями.
За словами жінки, крадіжка сталася на початку січня, проте вона сподівалася, що брат поверне викрадене і не доведеться з’ясовувати стосунки з рідною людиною, звернувшись до правоохоронців.
На місці події працівники слідчо-оперативної групи провели необхідні першочергові дії та встановили, що підозри жінки — небезпідставні.
Поліцейські розшукали 30-річного чоловіка. Він не став заперечувати своєї провини та повідомив, що ювелірні вироби продав, а всі гроші витратив на розваги.
Під час розмови з оперативниками чоловік відверто сказав, що судимості не боїться. Найстрашнішим для нього є те, що єдина сестра відвернеться від нього і ніколи не пробачить образи. Втім, пояснити, для чого ж він так із нею вчинив, не зміг.
Слідчими відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Відповідно до чинного законодавства, чоловікові загрожує від 3 до 6 років позбавлення волі.
Відділ комунікації ГУНП в Житомирській області

ГОЛОВУ МЕДКОМІСІЇ СУДИТИМУТЬ ЗА ОДЕРЖАННЯ ХАБАРА
Прокуратурою Житомирської області затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом одержання неправомірної вигоди службовою особою, за ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України.
Посадова особа, голова спеціалізованої онкологічної медико-соціальної експертної комісії обласного центру обвинувачується у тому, що вимагав від інваліда 1-ї групи неправомірну вигоду на суму 15 тис. грн. за надання групи інвалідності пожиттєво. Як повідомлялося раніше, правоохоронці затримали його під час одержання частини коштів — 13 тис. грн.
Санкція зазначеної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна. Остаточне покарання визначить суд.
Прес-служба прокуратури Житомирської області