Творча інтелігенція міста закликає підтримати полонену Надію Савченко

Наші городяни ніколи не залишаються осторонь важливих для країни подій. Новоград-волинці стали першими у ряди захисників України на Сході, саме наші городяни — і дорослі, й малі — є активними учасниками всеукраїнського волонтерського руху. Місцеві митці теж не залишаються осторонь, підіймаючи бойовий дух воїнів своєю творчістю. Болять багатьом й інші події, пов’язані з українцями.
Цими днями ми отримали на «електронку» лист від об’єднання творчої інтелігенції. Його очільниця — поетеса Валентина Ксендзук — написала вірш на підтримку політичної бранки Надії Савченко — штурмана-оператора вертольота «Мі-24» 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ ЗСУ. Нагадаємо, з липня 2014-го українку тримають у в’язниці Російської Федерації за звинуваченням у вбивстві російських журналістів.
«Дорога газето Звягель! Болить душа за нашу Надію, — пише у листі Валентина Антонівна. — Не хочемо вірити, що український народ починає звикати до тиранії над нашою землячкою. Спільно з місцевим об’єднанням творчої інтелігенції Музею Косачів, вирішили підтримати сильну духом Надію від імені нашого Лесиного краю».

ПОЧУЙ НАС, СВІТЕ!
Чом ти, предивний і ясний наш світе,
Жорстокий меч тримаєш у руках?
Спинись! Хай небо, променем зігріте,
Верне Надію під свій отчий дах.

В людських тенетах розпинають волю,
Як розпинали Божого Христа!
Наш світе, на очах збиткують долю,
Закривши справедливості уста!

Нема жалю до страдницької неньки,
Що виплакала очі за дитя…
Росинку понесла б у своїй жменьці,
Щоб зберегти її життя!

А одержима духом українка,
Як січовички піднялась на прю,
Вкраїни рідної жива кровинка
Запалює свободності зорю!

Почуйте, люди, голос незборимий,
Бо є між вас і розум, і любов!
Тримайсь, Надійко, вогонь твій — негасимий
Свавільні спалить ланцюги оков!

Ось такі слова народилися у поетичній душі після перегляду новин з останнього судового процесу над полоненою. «Її очі просять нас звільнити її. Ми маємо кричати про неї на увесь світ», — закликають митці.
Юлія КЛИМЧУК