Реєстрація для участі у ЗНО розпочалася 1 лютого

У зовнішньому незалежному оцінюванні можуть взяти участь випускники загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року та минулих років, які отримали повну загальну середню освіту і планують вступати до вищих навчальних закладів.
Кожен учасник ЗНО має право складати тести не більш, як із чотирьох навчальних предметів. Основну сесію ЗНО буде проведено з 5 травня до 17 червня, додаткову — з 14 червня до 4 липня. Для випускників шкіл 2016 року результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури — обов’язковий предмет; математики або історії України — за вибором випускника, будуть зараховуватися, як оцінки за державну підсумкову атестацію. Випускник може пройти зовнішнє незалежне оцінювання з математики, історії України, проте оцінку за ДПА буде зараховано лише з одного предмета.
Реєстрація для участі у ЗНО розпочалася 1 лютого і триватиме до 4 березня. З 1 лютого за допомогою спеціальної програми, розміщеної на офіційному сайті УЦОЯО (http://testportal.gov.ua), всі бажаючі взяти участь у ЗНО зможуть сформувати та роздрукувати бланк реєстраційної картки. Особи, які не мають змоги зробити це самостійно, можуть звернутися до пункту реєстрації. У цьому році для випускників загальних освітніх навчальних закладів пункти реєстрації створено за місцем їхнього навчання.
Окрім того, після оформлення реєстраційної картки учасник ЗНО має сформувати комплект реєстраційних документів. Реєстраційні документи випускники загального середнього навчального закладу цього року подають до закладу, в якому навчаються. Випускники попередніх років, учні або студенти професійно-технічних, вищих навчальних закладів надсилають реєстраційні документи на адресу регіонального центру, вказану в контрольно-інформаційному листі. Для випускників, які проживають на неконтрольованих територіях та не мають можливості надіслати документи поштою, передбачено подання документів електронною поштою.
Після проходження реєстрації майбутній учасник ЗНО отримає від регіонального центру сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, інформаційний бюлетень та реєстраційне повідомлення. Ці документи будуть надіслані випускникам шкіл за адресою закладу, де вони навчаються. А випускникам минулих років — за адресою, вказаною під час реєстрації. Зміни до реєстраційних даних можна вносити тільки до 18 березня.
Учасники антитерористичної операції, особи, які проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, де органи української влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, можуть зареєструватися для участі в додатковій сесії з 19 березня до 20 травня. У такому разі до пакету реєстраційних документів потрібно додати заяву про участь у додатковій сесії та копію посвідчення учасника бойових дій або довідку про участь в АТО, копію сторінки паспорта громадянина України (особи, яка реєструється, або одного з батьків (опікунів), де вказано відомості про місце проживання.
За інформацією ОДА