Хроніка 7/2016

Хроніка 7/2016

ЖИТЕЛЯ ЖИТОМИРЩИНИ ПОЛІЦІЯ ВИКРИЛА У ШАХРАЙСТВІ, ВЧИНЕНОМУ ЧЕРЕЗ МЕРЕЖУ ІНТЕРНЕТ
Одразу троє жителів із Донецької, Миколаївської та Дніпропетровської областей звернулися до поліції з повідомленням про ошуканство. За умовне придбання мобільних телефонів у мережі Інтернет вони перерахували близько 7,5 тисяч гривень невідомому продавцеві, чиї контакти були розміщені в оголошенні. У результаті слідчо-розшукових заходів правоохоронці встановили, що до вчинення злочину причетний, раніше судимий, житель Новограда-Волинського.
Нині триває досудове розслідування кримінального провадження за фактом шахрайства, вчиненого шляхом незаконних операцій із використанням електронно-обчислювальної техніки (ч.3 ст.190 Кримінального кодексу України). Поліція перевіряє чоловіка на причетність до вчинення інших аналогічних злочинів. За чинним законодавством йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 7 років.
Тим часом троє жителів Житомирщини заявили про те, що стали жертвами віртуальних аферистів. Під приводом купівлі або продажу товарів на Інтернет-сайтах пройдисвіти заволоділи понад 35 тис. грн.
36-річна житомирянка на 3 тис. грн. спробувала замовити горіхи, оголошення про реалізацію яких знайшла на одному з веб-ресурсів. Кошти продавцеві перерахувала на вказаний в оголошенні рахунок, а бажаного товару так і недочекалася. Не отримала замовлений та наперед оплачений деревообробний верстат і 37-річна жителька Володарськ-Волинського району. За потенційну покупку через Інтернет-мережу вона віддала близько 2 тис. грн.
А 48-річна жителька обласного центру, продаючи дитячу куртку на одному з веб-сайтів, необачно повідомила потенційному покупцю персональні відомості та реквізити власного банківського рахунку, звідки згодом зникла 31 тисяча грошових заощаджень.
Відповідні відомості за вказаними фактами були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.190 (Шахрайство) ККУ. У рамках розпочатого кримінального провадження поліцейські встановлюють осіб віртуальних пройдисвітів.
ПОЛІЦІЯ ЗАТРИМАЛА ЗЛОДІЇВ, ЯКІ НАМАГАЛИСЯ ОБІКРАСТИ ПІДСТАНЦІЮ
До Новоград-Волинського відділу поліції надійшло повідомлення від керівника РЕМу про те, що невідомі намагались обікрасти одну із трансформаторних підстанцій у місті.
На місце події прибула слідчо-оперативна група відділу поліції, працівники якої з’ясували, що до приміщення підстанції, пошкодивши замок на вхідних дверях, потрапили сторонні особи. Внаслідок їх невдалих спроб від’єднати від загальної системи автовимикачі вартістю по 2,5 тисячі гривень, виникло закорочення в електромережі. Порушивши таким чином електропостачання, у повній темряві зловмисники зникли.

У результаті вжитих оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили і затримали злодіїв. Ними виявилися, раніше судимий за майнові злочини, 40-річний житель Коростишівського району і його 20-річний син.
Нині старшому із чоловіків офіційно оголошено про підозру у вчиненні замаху на крадіжку (ч.3 ст.15, ч.3 ст.185 ККУ). Всі інші обставини з’ясовуються у рамках кримінального провадження, розслідування якого триває. За чинним законодавством, подібні протиправні дії караються позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.
НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ ЮНАК ВИКРАВ МОТОЦИКЛ, ЩОБ ПОКАТАТИСЯ
До Новоград-Волинського відділу поліції звернулася 34-річна жителька села Ярунь. Жінка повідомила, що вночі з її гаража викрали мотоцикл марки «Сабур», який вона придбала у 2012 році за 15 тисяч гривень. Потерпіла зізналася, що позбулася свого транспорту через власну необачність — залишила гараж незачиненим.
На місце події виїхала слідчо-оперативна група поліції райцентру, працівники якої встановили, що до крадіжки причетний 17-річний місцевий житель, якого правоохоронці розшукали за місцем його проживання. Юнак одразу зізнався, що без дозволу взяв мотоцикл, але для того, щоб покататися. Однак повернути не встиг…
Хлопчина розповів, що тієї ночі зайшов на подвір’я заявниці. Спокусившись на відчинені ворота до господарського приміщення, він потрапив усередину. Там він помітив мотоцикл, на якому поїхав додому.
Транспортний засіб правоохоронці вилучили та повернули власниці, а відносно юнака відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України. За таке кримінальне діяння парубку загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.
У 18-РІЧНОГО ЖИТЕЛЯ НОВОГРАДА ВИЛУЧИЛИ НАРКОТИКИ
На одній із вулиць Новограда-Волинського поліцейські звернули увагу на хлопця, чия поведінка викликала підозри. Парубок явно поспішав, при цьому постійно озираючись. Коли ж правоохоронці зупинили хлопчину, аби дізнатися, куди він так стрімко прямує, та чи потрібна йому допомога, він сказав, що все гаразд. На запитання про наявність заборонених предметів юнак ще більше занервував та не зміг чітко відповісти.
Під час проведення поверхневого огляду в кишені його куртки правоохоронці виявили сірникову коробку з подрібненою рослинною сумішшю. За попередніми даними, 18-річний житель райцентру зберігав коноплю.
На місці події працювала слідчо-оперативна група відділу поліції. Вилучену речовину направлено на експертне дослідження, після висновків фахівців якого буде дано остаточну кваліфікацію події.
ЗАТРИМАЛИ ВАНДАЛА
Новоград-волинські поліцейські встановили особу варвара, який понівечив 7 могил на цвинтарі у селі Єлізавет, та знайшли викрадені огорожі. Розпочато кримінальне провадження.
Як розповів один із заявників, 74-річний житель села Єлізавет, він прийшов на цвинтар, аби поприбирати після негоди на могилах його трьох родичів, та був шокований побаченим: зникли металеві огорожі, стовпчики, довкола безлад. Він оглянув кладовище і виявив, що нелюд понівечив ще чотири могили, які знаходилися неподалік. Чоловік одразу ж звернувся до поліції.
На місце події виїхала слідчо-оперативна група відділу поліції. У першу чергу, правоохоронці перевірили осіб, схильних до подібних зухвалих вчинків. Після низки розшукових заходів особу зловмисника-вандала було встановлено. Ним виявився 52-річний безробітний односельчанин потерпілих. Свою причетність чоловік не заперечував, а пояснив усе своїм соціальним становищем. Викрадений метал він здавав до пункту прийому металобрухту у райцентрі, де правоохоронці його і вилучили. Виручені гроші зловмисник витратив на спиртне та продукти харчування.
Як повідомив начальник Новоград-Волинського відділу поліції Сергій Рябошапка, слідчими відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.297 (Наруга над могилою) Кримінального кодексу України. Чоловікові загрожує штраф до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.
Відділ комунікації ГУНП в Житомирській області