«Чому знайомий, котрий проживає в такому ж самому будинку, платить за тепло менше, ніж я?»

Такі запитання дедалі частіше виникають у новоград-волинців, котрі користуються централізованим теплопостачанням. У чому причина різниці у платіжках для жителів однакових за площею квартир (але різних будинків), та як зменшити витрати на тепло, — про це наша наступна розмова із директором КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» Людмилою ТОДОРОВИЧ:
— Найбільше обурення у споживачів викликає той факт, що «знайомий, котрий проживає в такому ж самому будинку, платить за тепло менше, ніж я». Таке твердження — завідомо неправильне, оскільки житлові будинки міста, які опалюються централізовано, мають абсолютно різні ступені енергоспоживання. У першу чергу, це залежить від рівня утеплення будинку. Тут мається на увазі заміна вікон, дверей, утеплення зовнішніх стін будівлі, стелі, підвальних приміщень тощо. Величина теплової енергії, використаної будинком за місяць, фіксується тепловим лічильником, на підставі показів якого і здійснюється подальший розрахунок розміру плати за послуги для кожної окремо взятої квартири.
— Серед населення поширена думка, що у будинках, обладнаних тепловими лічильниками, користувачі централізованого опалення завідомо сплачують за послугу менше, аніж ті, хто проживає у будинках без лічильників…
— Тут варто ще раз наголосити, що тепловий лічильник не економить теплову енергію, а обліковує її фактично спожиту кількість. Хоча, дійсно, до КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» зросла кількість звернень щодо розміру нарахування оплати за послуги з централізованого опалення в січні для споживачів, котрі проживають у будинках, обладнаних комерційними приладами обліку теплової енергії (тепловими лічильниками).
Причина того, що в січні цього року плата за теплопостачання суттєво більша, ніж за ті ж квадратні метри в грудні та в січні минулого року, полягає в тому, що цьогорічний січень виявився набагато холодніший, і для обігріву будинків було використано більшу кількість теплової енергії.
Крім того, оплата розрахована за діючими тарифами, що змінилися, у порівнянні з відповідним періодом минулого року (за 1 Гкал): у січні 2015 року діяв тариф 349,91 грн., із квітня 2015 року — 626,72 грн. (див. таблицю).
— А який тариф на тепло діє в інших містах області?
— Для порівняння пропонуємо вашій увазі тарифи за січень цього року в будинках, обладнаних приладами обліку, в інших містах області:

  • м.Житомир: вул.Домбровського, 24 — 27,31 грн./кв.м; вул.Шевченка, 102 — 22,96 грн./кв.м;

  • м.Бердичів: вул.Фрунзе, 9 — 19,12 грн./кв.м; вул.Котляревського, 10 — 18,20 грн./кв.м; вул.Чехова, 10Б — 16,03 грн./кв.м;

  • м.Коростень: вул.Київська, 1 — 22,48 грн./кв.м; вул.Київська, 3 — 22,67 грн./кв.м; вул.Київська, 5 — 20,44 грн./кв.м.


Із наведених прикладів видно, що тарифи — різні, і вони нижчі у тих будинках, де виконані енергозберігаючі заходи.
— Які рекомендації, крім традиційного утеплення, ви можете надати керівникам ОСББ та організацій, що обслуговують житло, аби підвищити якість економії?
— На вимогу національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електроенергетики та комунальних послуг, підприємство до кінця 2016 року повинне забезпечити 100% оснащення багатоквартирних житлових будинків приладами обліку. Покази лічильників змусять виявляти і ліквідовувати причину втрат. Тому на сьогодні основне завдання власників квартир та ОСББ — виконати утеплення будинків, провести теплоізоляцію внутрішніх трубопроводів теплопостачання, заміну вікон, дверей, провести ревізію або заміну запірної арматури в теплових пунктах, на відгалуженнях та кранів на стояках.
Важливим моментом є виявлення непоодиноких випадків втручання у внутрішньобудинкові системи (зниження діаметра стояка, обрізання перемичок, під’єднання додаткових навантажень на стояки для обігріву лоджій, підігріву підлоги, рушникосушарок), які призводять до порушення гідравліки і розбалансування системи опалення будинку, недостатнього температурного режиму в окремих квартирах.
Не менш важливим є питання проведення промивання від забруднення внутрішньобудинкових мереж. Адже, згідно з наказом Міністерства палива та енергетики України «Про затвердження правил підготовки теплових господарств до опалювального сезону», балансоутримувач житлового будинку зобов’язаний підготувати внутрішньобудинкові мережі, а також провести їх промивання.
На сьогодні деякі житлові будинки експлуатуються понад 50 років, а внутрішні мережі в них жодного разу не промивалися.
— Не для всіх представників пільгових категорій населення зрозуміло, яким чином нараховується пільга на використання теплової енергії.
— Пільга на використання теплової енергії для абонентів, житлові будинки яких обладнані будинковими приладами обліку, нараховується на встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року №842 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» соціальний норматив: 0,0548 Гкал на 1 кв.м опалюваної площі на місяць в опалювальний період, до якого застосовуються коригуючі коефіцієнти, в залежності від поверховості будинку. Для Житомирської області ці коефіцієнти мають наступні значення: 1-2-поверхові будинки — 1,094; 3-4-поверхові — 0,638; 5 і більше поверхів — 0,43.
Тому кожен споживач, який отримує пільгу чи субсидію, може самостійно їх вирахувати, множенням соціального нормативу на коефіцієнт і на діючий тариф. Наприклад, для квартири в 5-поверховому будинку: 0,0548 (соціальний норматив) х 0,43 (коригуючий коефіцієнт для 5-поверхового будинку) х 626,72 (діючий тариф) = 14,77 грн. на 1 кв.м за місяць.
Розмовляв Олег БРЮХАНОВ

















































Січень 2015 р.


Грудень 2015 р.

Січень 2016 р.


Середньомісячна температура - 0,3

+ 2,0



- 4,6


Оплата, грн./кв. м

При тарифі січня 2015 р. — 349,91 грн./Гкал


Приведена до діючого тарифу — 626,72 грн./Гкал. За діючим тарифом —
626,72 грн./Гкал.

За діючим тарифом
626,72 грн./Гкал.


Вул. Шевченка, 49

7,06


12,64 11,04

16,13


Вул. Шевченка, 1

8,11



14,53


13,35

19,94


Вул. Толубка, 16

6,70



12,00


9,03

15,70