Як оформити родича, який потребує постійного догляду, до будинку-інтернату?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Моєму діду — 88 років, він — інвалід по зору та потребує постійної сторонньої допомоги. Моя мати знаходиться на заробітках у Росії, а я цілий день — на роботі. Інших родичів, які могли б його доглядати, у нас немає. Чи існують в Україні інтернати для людей похилого віку, та що необхідно для оформлення діда до такого закладу?
Аліна К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
В Україні існують інтернати для людей похилого віку, які діють у відповідності до Типового положення про будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни і праці, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України 29.12.2001 р. №549.
Будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни та праці (далі — будинок-інтернат) є стаціонарною соціально-медичною установою загального типу для постійного проживання громадян похилого віку, ветеранів війни та праці, інвалідів, які потребують стороннього догляду, побутового і медичного обслуговування.
ЗАВДАННЯ БУДИНКУ-ІНТЕРНАТУ
Основним завданням будинку-інтернату є забезпечення належних умов для проживання, соціально-побутового обслуговування, надання медичної допомоги громадянам похилого віку та інвалідам, які потребують стороннього догляду і допомоги.
Мешканці будинку-інтернату забезпечуються, відповідно до встановлених норм, наступним:

  • житлом, одягом, взуттям, постільною білизною, м’яким і твердим інвентарем та столовим посудом;

  • раціональним чотириразовим харчуванням, у тому числі — й дієтичним, з урахуванням віку і стану здоров’я осіб, які проживають у будинку-інтернаті, в межах натуральних норм харчування (проміжки часу між прийомом їжі не повинні бути більше, ніж чотири години, останній прийом їжі організовується за дві години до сну);

  • цілодобовим медичним обслуговуванням, консультативною допомогою, стаціонарним лікуванням на базі закріплених лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я;

  • слуховими апаратами, окулярами, протезно-ортопедичними виробами, зубним протезуванням, спеціальними засобами пересування (крім моторизованих), медикаментами та життєво необхідними ліками, відповідно до медичного висновку;

  • комунально-побутовим обслуговуванням (опалення, освітлення, радіофікація, тепло-, водопостачання тощо);

  • організацією культурно-масової та оздоровчо-спортивної роботи з урахуванням стану здоров’я і віку мешканців будинку-інтернату;

  • умовами, що сприяють адаптації громадян похилого віку, ветеранів війни, праці та інвалідів у новому середовищі.


УМОВИ ДЛЯ ПРИЙНЯТТЯ ДО БУДИНКУ-ІНТЕРНАТУ
До будинку-інтернату приймаються на державне утримання особи похилого віку, які досягли пенсійного віку, та інваліди першої і другої груп, старші за 18 років, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, яким, згідно з медичним висновком, не протипоказане перебування у будинку-інтернаті, та які не мають працездатних родичів, зобов’язаних їх утримувати за законом.
На позачергове влаштування до будинку-інтернату мають право ветерани війни та особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, і віднесені до I, II, III категорій, згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Як виняток, до будинку-інтернату можуть прийматися особи похилого віку та інваліди, які мають працездатних дітей або родичів, зобов’язаних, відповідно до чинного законодавства, їх утримувати, якщо вони з об’єктивних причин не можуть цього робити.
У такому разі щодо кожного окремого випадку, на підставі підтверджувальних документів, приймається рішення колегії органу праці та соціального захисту населення.
У таких випадках люди похилого віку приймаються до будинків-інтернатів за умови стовідсоткового відшкодування будинку-інтернату витрат на їх утримання.
Інвалідам і пенсіонерам, які проживають у будинку-інтернаті на платній основі, пенсія виплачується в повному обсязі.
Прийом до будинку-інтернату здійснюється за путівкою органу праці та соціального захисту населення, виданою на підставі:

  • особистої заяви громадянина похилого віку чи інваліда про його прийняття до будинку-інтернату;

  • паспорта (або іншого документа, що засвідчує особу);

  • медичної картки про стан здоров’я з висновком про необхідність стороннього догляду;

  • довідки про розмір призначеної пенсії;

  • довідки про склад сім’ї за встановленою формою;

  • довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності особи, яка приймається до будинку-інтернату (за наявності групи інвалідності).


ДЕ РОЗТАШОВАНІ БУДИНКИ-ІНТЕРНАТИ У ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ?
На територій нашої області діють наступні будинки-інтернати:

  • Житомирський геріатричний пансіонат Житомирської обласної ради, що знаходиться за адресою: Житомирський район, с.Іванівка;

  • Бердичівський геріатричний пансіонат Житомирської обласної ради, що знаходиться за адресою: м.Бердичів, пров.Перемоги, 4;

  • Комунальна установа «Обласний спеціальний будинок-інтернат» Житомирської обласної ради, що знаходиться за адресою: Андрушівський район, с.Іванків;

  • Комунальна установа «Коростенський геріатричний пансіонат для ветеранів війни та праці» Житомирської обласної ради, що знаходиться за адресою: м.Коростень, вул.Котовського, 81.


Крім зазначених державних установ, на території нашої області діють відповідні релігійні організації, одна з яких знаходиться на території Новоград-Волинського району, в с.Олександрівка. Будинок св.Єлизавети Угорської, або Будинок милосердя, релігійна місія «Карітас-Олександрівка», Києво-Житомирської дієцезії Римо-католицької церкви.