Святкування «Лесиних джерел» може бути перенесене на червень

Святкування «Лесиних джерел» може бути перенесене на червень

Працівники установ культури міста звернулися до міського голови Віктора Весельського з проханням підтримати ініціативу перенесення дати проведення Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела» на 24-26 червня.
У цьому році свято проводитиметься утридцяте. Враховуючи такий великий досвід проведення, постійне коло людей, які його організовують і знають всі проблеми, пов’язані з організаційними моментами, є певні висновки і пропозиції. Свято не прив’язане до конкретної дати, не має статусу державного, отже, має право на зміну дати.
За ці роки організатори «Лесиних джерел» стикались із наступними проблемами. Ставилося питання ознайомити жителів та гостей міста з творчістю Лесі Українки у виконанні професійних театрів України. І першою перепоною було те, що трупи драматичних театрів у липні йдуть у відпустки повним складом. Із тієї ж причини складно запросити на свято професійно-творчі колективи України. Є домовленість із Львівським театром ім.М.Заньковецької про показ вистави «Блакитна троянда» за однойменним твором Лесі Українки в нашому місті під час свята у червні.
До того ж, складно віднайти учасників Всеукраїнських конкурсів художнього слова та «Животоки» у розпал літніх відпусток.
Також потрібно зауважити, що у святі задіяно багато працівників культури та освіти. Враховуючи вищезазначене, всі ці люди не мають повноцінної відпустки, вони змушені розривати її на частини.
Крім цього, у творчих колективах міста, які залучаються до свята, є учні загальноосвітніх навчальних закладів міста. На літо батьки їх відправляють на літній відпочинок. А в червні всі діти — ще у місті.
Все це дало нам право на внесення пропозиції про перенесення дати проведення «Лесиних джерел». При цьому не буде змінюватися тематика свята та його насиченість. І ще червень визначний тим, що в цьому місяці народилася мати Лесі Українки — Олена Пчілка.
Із питання, винесеного на громадське обговорення, пропонуємо звертатись у відділ культури міської ради за телефоном: (04141) 5-53-13.
Л.ЗАЄЦЬ, начальник відділу культури міської ради