На вулиці Західній виявлено випадок сказу

15 лютого у Новограді-Волинському, по вулиці Західній, виявлено випадок сказу собаки, що підтверджено експертизою Житомирської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини. Стан, у якому був собака, загрожував як власнику, так і лікарям ветеринарної медицини, які його оглядали. Тварина несла загрозу зараження сказом, оскільки одним із симптомів захворювання є підвищена агресивність.
Крім цього, у січні 2016 року на одному із провулків Тельмана було зафіксовано випадок нападу дикої лисиці на домашніх тварин (собак). Однак патматеріал не досліджувався, у зв’язку із неможливістю відбору.
15 лютого на адресу міського голови Віктора Весельського надійшов лист від управління ветеринарної медицини в Новоград-Волинському районі з проханням сприяти у прискоренні вирішення проблемних питань із домашніми та дикими тваринами на території міста.
Як зазначає у листі начальник управління ветеринарної медицини в Новоград-Волинському районі Олександр Коваль: «Причинами виникнення сказу був та залишається контакт диких тварин із домашніми (особливо безпритульними), під час якого вони заражаються вірусом сказу. На ХІ сесії міської ради шостого скликання від 08.06.12 р. №257 затверджено «Цільову Програму поводження з тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин на 2012-2020 роки». Одним із завдань цієї програми є розробка і впровадження системи місцевої стерилізації, щеплення, профілактичних обробок безпритульних тварин».
Отож, для проведення деталізації витрат, передбачених цією Програмою, Олександр Сергійович звертається з проханням погодити виділення коштів на паливно-мастильні матеріали, засоби захисту та особистої гігієни, дезінфекційні засоби, придбання вакцини проти сказу для тварин, а також придбання препаратів для знешкодження тварин, підозрілих на сказ.
Динаміка зафіксованих випадків сказу тварин у місті Новограді-Волинському наступна: 2001 р. — 3 випадки (2 лисиці, 1 куниця); 2003 р. — 2 випадки (2 куниці); 2006 р. — 1 випадок (собака); 2008 р. — 1 випадок (лисиця); 2009 р. — 2 випадки (2 лисиці); 2015 р. — 1 випадок (собака).
Нагадуємо, що сказ — це невиліковна хвороба людей і тварин. Щоб уникнути небезпеки, — проводьте обов’язкове щеплення своїх тварин проти сказу та дотримуйтесь правил їх утримання.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради