«Подивилися новини — і півміста з гіпертонічним кризом...»

«Подивилися новини — і півміста з гіпертонічним кризом...»

ВІДКРИТО НОВИЙ МЕДИЧНИЙ ЗАКЛАД, КУДИ МОЖНА ЗВЕРТАТИСЯ «ПІСЛЯ НОВИН»
На шляху реформування галузі охорони здоров’я, яка викликає сьогодні чи не найбільшу критику суспільства, держава декларує наближення медицини до пацієнта. Не так багато регіонів досі можуть похвалитися успішними кроками, натомість Новоград на цьому шляху реалізує досить амбітні цілі. Ще 2001-го року у нас було відкрито першу амбулаторію сімейного типу (на вулиці Леваневського), а цього тижня свою роботу розпочала нова амбулаторія у мікрорайоні «Зелені» №4.
16 лютого на її відкриття завітали радісні мешканці «Зелених», будівельники, медики і представники влади. Повертаючись із відрядження на Волині, взяв участь у події заступник міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський.

— Коли кожен мешканець відчує, що у медичному закладі може отримати усю необхідну допомогу, — тоді ми зможемо говорити, що держава піклується про своїх громадян, — справедливо зазначив високопосадовець. — Дуже приємно брати участь у відкритті амбулаторії сімейної медицини у вашому місті, адже сімейна медицина є основою надання первинної допомоги у більшості європейських держав. Системна робота у напрямку реформ медицини у Новограді-Волинському викликає підтримку і бажання допомагати для подальшого розвитку міста. Тим паче, що його очільником є людина, котра має потужний досвід державного управління. Ми спілкуємося на одній мові, адже Віктор Весельський зробив багато для розвитку медицини краю. Будемо поєднувати й надалі наші зусилля, аби згодом місто стало еталоном надання медичної допомоги.
— Перш за все, хочу подякувати попередньому керівництву міста, яке прийняло рішення про будівництво амбулаторії, — із подяки розпочав свою промову міський голова Віктор Весельський. — Міською владою, за сприяння громади «Зелених», була виділена земельна ділянка площею 120 кв. м. Тепер немає потреби у мешканців їхати в поліклініку, усі обстеження можна зробити в амбулаторії. Ключовою фігурою медицини має стати сімейний лікар. Будемо максимально наближати медичні послуги до жителів, щоб у вас було поменше претензій, яких було достатньо під час виборів.
У амбулаторії на «Зелених» обслуговуватимуться 5 тисяч мешканців мікрорайону. Серед них — 89 учасників АТО, зокрема, 5 інвалідів. На будівництво витрачено 969 тисяч гривень, ще 170 тисяч — на оснащення амбулаторії.
Наближаючи сімейну медицину до громадян, держава, втім, позбавила їх оптимізму з приводу здешевлення ліків. Наскільки результативними у цьому контексті будуть реформи — залишається лише гадати. Віктор Шафранський з цього приводу сказав невтішне:
— Здешевлення ліків не треба чекати, бо валюта подорожчала у 4 рази, а переважна більшість інгредієнтів для ліків виробляються і купуються за кордоном. Тому зараз готуємо закон про загальнодержавне обов’язкове медичне страхування. У разі його прийняття певний об’єм допомоги буде надаватися безкоштовно.
Влада подякувала за роботу будівельникам і вручила їм подяки. Міський голова запевнив громаду, що збирається втілити усі обіцянки, дані перед виборами, але «не все одразу». Серед найбільш амбітних планів — перемовини з директорами фармацевтичних заводів про купівлю ліків напряму для пацієнтів стаціонару місцевої лікарні (з метою максимально здешевити препарати) та запровадження дисконтних медичних карток городян, на яких буде зібрано усю електронну інформацію про стан здоров’я. Наразі подібні картки є лише у чиновників апарату Державного управління справами президента…
Головний ініціатор будів­ництва амбулаторії у «Зелених» — колишній перший заступник міського голови Микола Усенко розповів, що за спорудження амбулаторій у віддалених мікрорайонах міста вболівав особисто, адже під час роботи довелося вислухати чимало звернень з цього приводу. Микола Григорович пригадує, як після 15 років обіцянок «поперед­ників», керівництво ОСББ «Зе­лені» перестало сподіватися на успішне вирішення проблеми і пообіцяло ящик коньяку, якщо амбулаторію нарешті збудують. І ось — знайшли ділянку, виділили кошти з бюджету і за чотири місяці таки збудували!
Невдовзі буде відкрито ще одну амбулаторію, побудовану за сприяння попередньої влади, — у районі колишньої птахофабрики (біля ринку «Урожай»). У перспективі, як запевнив нинішній міський голова, заклади сімейної медицини працюватимуть на «Дружбі» та «Смолці». Наразі ж Віктор Весельський закликав мешканців уважніше ставитися до свого здоров’я, аби потім не збивати ноги у пошуках втрачених для себе можливостей: «А то подивилися новини про те, чи відправлять Уряд у відставку — і половина міста із гіпертонічним кризом! Відправлять — то відправлять. Бережіть своє здоров’я і вчасно звертайтеся до медиків».
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА