«Леся» святкує відкриття нового офісу та їдальні: «Нехай тепер Європа підтягується за нами!»

«Леся» святкує відкриття нового офісу та їдальні: «Нехай тепер Європа підтягується за нами!»

«Я хочу тут працювати», — цю фразу багато разів доводилося почути під час презентації нового офісу на швейній фабриці «Леся». Офіс розташовано на мансардному п’ятому поверсі фабрики, під новою покрівлею, збудованою після оновлення швейних цехів та фасаду приміщення. Тепер тут не лише кабінети адмінперсоналу, а й нова сучасна їдальня. У п’ятницю, 19 лютого, з нагоди відкриття офісу на фуршет та екскурсію запросили працівників фабрики та гостей. Презентація вразила усіх — керівництво «Лесі» не на словах продемонструвало, що турбується про свій колектив. Тепер соціальні стандарти на фабриці змушують всерйоз замислитися місцевих роботодавців, команда ж «Лесі» продовжує лідерську ходу і не збирається зупинятися на досягнутому. На роботу сюди тепер можна влаштуватися, хіба що, за конкурсом.
Зробити фабрику окрасою центральної частини міста мають на меті її очільники: голова наглядової ради Микола Сиченко та директор ПрАТ ВКФ «Леся» Тетяна Кондратюк. Новий офіс та їдальня — лише частина амбітних планів. Вже сьогодні немає сумнівів, що всі їх вдасться реалізувати. Як сказав проектувальник будівництва Микола Шавловський: «Микола Сиченко — це людина-проект. Якщо думаєте, що на відкритті нового поверху усе закінчиться, то ви помиляєтеся. Усе задумане він доводить до завершення, а планів у нього ще дуже багато».
Миколу Сиченка невипадково називають надзвичайно ефективним управлінцем. Насамперед тому, що у роботу підприємства молодий і прогресивний новатор невтомно впроваджує ноу-хау, дбаючи про європейський імідж та корпоративний дух фабрики. Ось чому на захоплені слова колишнього директора Майї Миколаївни Костеченко: «Побудували таку красу, що можете тепер йти у Європу», — він відповів: «Тепер Європа нехай підтягується за нами!».
Як розповіла помічник голови наглядової ради Тетяна Рябошапко, у новій їдальні зараз триває тестування сучасного кухонного обладнання. Після цього у тестовому режимі на фабриці декілька днів безкоштовно харчуватимуть працівників, а потім вони зможуть купувати обіди за собівартістю — різницю у вартості доплачуватиме фабрика. «Не усі ресторани і кафе можуть дозволити собі той рівень приготування, який буде у нас», — зазначила Тетяна Анатоліївна. Також тут планують запровадити комп’ютеризоване меню, де кожен зможе замовляти собі страви он-лайн.
— Дякую нашій команді — колективу, який чекав цих змін і допомагав у їх реалізації! — із келихом шампанського привітав колег голова наглядової ради Микола Сиченко. — Вдячний будівельникам і міській владі — за сприяння. У цьому році ми плануємо стартувати з новим проектом — збільшення виробничих площ, кількості працюючих та об’ємів виробництва. Планка соціального рівня, яку ми підняли в Україні, сьогодні вища багатьох європейських стандартів. Коли торік я презентував проект їдальні, то почув відгук колег: «Це — найкрасивіша їдальня швейної індустрії в Європі».
— Якби у нас працювало побільше таких управлінців, як Микола Сиченко, то в Україні не було б економічної скрути, — сказав міський голова Віктор Весельський. — Зараз на фабриці працює 450 працівників, планується ще 450 нових робочих місць. Це гарантує зайнятість населення, збільшення надходжень у бюджет міста. Вже зараз підприємство демонструє сумлінність у сплаті податків, тож невипадково директор фабрики Тетяна Кондратюк отримала номінацію у цьогорічному рейтингу «Гордість міста». Як лікар, скажу, що це чудово, коли роботодавець дбає про те, щоб колектив вчасно і якісно харчувався. Отже, він дбає про здоров’я людей.
Не лише про здоров’я дбає керівництво фабрики, а й про зручні умови праці. Сучасний дизайн інтер’єру на поверсі для адмінперсоналу поєднав вишуканість зі зручністю: правильне світло, енергомічні крісла, індивідуальні робочі зони поруч із колегами, з якими приємно працювати, — усе задля продуктивної праці. Навесні на фабриці планують відкрити терасу із гарним краєвидом, де можна буде пити каву у перервах.
Також тут впроваджують корпоративну мережу, що вже дозволила зменшити паперовий документообіг. Також внутрішня мережа дає можливість у режимі «Wi-Fi» керувати відділами: давати підлеглим завдання, контролювати роботу, сповіщати про наради тощо. У такий же спосіб директор, чи будь-хто з колег, може надіслати електронну листівку або побажати успішного робочого дня — для настрою. Найактивніші користувачі корпоративної мережі заробляють від керівництва бонуси, які потім конвертують у заохочення: премії, відгули, безкоштовні обіди тощо.
— Свого часу я повірила молодим працівникам і не помилилася, — сказала після екскурсії оновленим підприємством екс-директор Майя Костеченко. — Бажаю, щоб ви це підприємство любили, як і я. Ставтеся до людей так, як ставилися б до своїх рідних, — тоді буде лад і прогрес!
— Дякуємо, що ви є, і нам є з кого брати приклад! — привітав «шефів» директор професійного ліцею Микола Паламарчук. — Мої студенти мріють закінчити ліцей і прийти до вас на виробництво. Це означає, що життя продовжується, будемо працювати!
За внесок у розвиток підприємства керівництво «Лесі» отримало подяку від обласного комітету профспілки працівників текстильної та легкої промисловості. Ситуація у легкій промисловості на Житомирщині сьогодні складна, адже впродовж року галузь скоротилася на 10 тисяч робочих місць. «А приїхала до вас і потрапила у казку! — голова профспілки Людмила Гаврилюк поділилася, що ситуація на «Лесі» покращила їй настрій. — Якщо на багатьох підприємствах їдальні закрили або передали в оренду, то у вас кардинально інший підхід до організації харчування, праці. Бажаю вам успіхів, і щоб ви повсякчас відчували свято від того, що приходите на роботу. Тоді хочеться працювати якнайкраще!».
Вже сьогодні на «Лесі» розпочинають роботу над впровадженням нової лінії виробництва. Нова продукція буде орієнтована не на експорт, як нині, а на український ринок легкої промисловості. Паралельно керівництво фабрики планує збудувати спортзал для персоналу.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Наталії ГІЧУН та автора