Нові імена серед поетів-початківців

Нові імена серед поетів-початківців

Дню народження Лесі Українки навіть Google присвятив свій оригінальний дудл (логотип) зі сценою з «Лісової пісні». Що вже говорити про Звягельщину — на батьківщині поетеси з нагоди 145-ї річниці іменин відбулося чимало традиційних заходів, а от серед новинок — конкурс юних поетів «У подарунок Лесі». Йдеться про поезії, що стосуються життя і творчості поетеси, і не лише — чимало віршів автори-початківці написали про те, що болить нині найбільше: війна, загиблі герої, нескорений дух українців. «Що дається Богом — не завжди легке», — один з дитячих рядків…
— Повірте, якби ми не встановили ліміт на кількість учасників від кожної школи (а дозволили представити по три учасники), то їх було би не 30, а щонайменше — 200! — захоплено розповіла методист інформаційно-методичного центру (ІМЦ) Олена Огородник. Разом із місцевою поетесою Валентиною Ксендзук вони ініціювали новий захід, учасниками якого стали учні 3-11 класів.
Газета «Звягель» є одним із трьох меценатів, котрі підтримали ідею матеріально. За спонсорські кошти організатори закупили для переможців записники — для нових авторських доробків.
— Вперше у стінах Музею Косачів відбувся такий захід, — схвально відгукнулася про новий конкурс член журі, вчитель та поетеса Валентина Мальцева. — Ви читали свої власні вірші, тому це було справді від душі, щиро. Хтось — краще, хтось гірше прочитав — залежно від того, як із вами попрацювали ваші співавтори. Бо, зрозуміло, що у вашому віці самотужки написати досконалого вірша неможливо.
Відкриттям конкурсу став 15-річний Богдан Ткачук, учень 10-ї школи, автор вірша «Канібал». Юнак розповів, що на оригінальний підхід до поезії його надихнув символ світового поетичного авангарду Артюр Рембо. Також найбільш помітними авторами, на думку журі, стали Юлія Швед (ЗОШ №2), Єлизавета Блиндюк (ЗОШ №6) та Володимир Коваленко (СШ №4).
Усі учасники отримали дипломи за 1-2 місце та подарунки, а ще — можливість виступити на загал у стінах, де колись збирала творчу інтелігенцію родина Косачів. «Який же у нас красивий народ, і діти які талановиті! — зауважила після конкурсу Валентина Ксендзук. — Треті місця ми вирішили нікому не присуджувати — не могли собі дозволити».
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА