Державна допомога сім’ям при народженні дитини

Державна допомога сім’ям при народженні дитини надається одному з батьків, який постійно проживає разом із дитиною, з метою створення належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини.
Для призначення виплати допомоги при народженні дитини необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання одного з батьків, з яким постійно проживає дитина, або за місцем народження дитини. Звернутися необхідно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, інакше допомогу не призначать.
Перелік документів, необхідних для отримання виплати:

  • паспорт або інший документ, який підтверджує особу;

  • індивідуальний податковий номер;

  • заява, яка складається у довільній формі із зазначенням даних для реєстрації місця проживання дитини;

  • копія свідоцтва про народження дитини.


Зареєструвати місце проживання дитини можна на підставі спрямованих органом соціального захисту населення даних, які вказав один із батьків, з яким проживає дитина, в заяві про призначення допомоги при народженні дитини.
У разі звернення осіб, місце проживання яких не зареєстровано, осіб, які вимушені були залишити місця проживання та не мають можливості зареєструвати новонароджену дитину, рішення про призначення допомоги при народженні дитини приймає орган соціального захисту населення на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов, складеного за місцем фактичного проживання сім’ї.
Виплата допомоги при народженні дитини припиняється у випадку:

  • позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

  • відмови отримувача допомоги від виховання дитини;

  • нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;

  • відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

  • тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;

  • перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;

  • смерті дитини;

  • смерті отримувача допомоги;

  • настання інших обставин, передбачених законодавством.


Виплата допомоги припи­няється також у випадку, коли батьки дитини разом із дитиною виїхали на навчання або роботу за кордон, оскільки в такому разі немає можливості підтвердити факт забезпечення батьками належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини.
Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу. Потрібно зазначити, що рішення про припинення виплати допомоги при народженні дитини не є кінцевим, і виплату допомоги можуть відновити (крім випадку смерті дитини). Для цього особі, яка здійснює догляд за дитиною, потрібно звернутися протягом 6 календарних місяців після припинення виплати допомоги в орган соціального захисту населення з письмовою заявою.
Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.2014 р. №623 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціональних обов’язків державного соціального інспектора», яка набула чинності із Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», контроль за цільовим використанням допомоги і створенням належних умов для повноцінного утримання і виховання дітей здійснюється Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді шляхом проведення вибіркового обстеження окремих сімей. У разі встановлення факту нецільового використання коштів, Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді подає до органу, що призначив допомогу, пропозиції щодо призупинення її виплати.
Спеціалісти Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, здійснюючи перевірку цільового використання допомоги, складають акт обстеження умов проживання сімей із дітьми. На основі складеного акту робиться висновок про цільове використання допомоги при народженні дитини, створення належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини і, у разі нецільового використання коштів, зазначається причина. Керівнику органу, що призначив допомогу, подаються пропозиції щодо припинення її виплати.
Нормативно-правові документи щодо призначення і виплати допомоги при народженні дитини: Закон України «Про державну допомогу сім’ям із дітьми»; Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. №1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям із дітьми».
М.ЧЕХОВСЬКА, залучений спеціаліст Новоград-Волинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді