За спалювання листя і сміття на території міста — штраф до 1700 грн.

Згідно з Правилами благоустрою міста Новограда-Волинського, категорично забороняється спалювання сміття, опалого листя та інших відходів на території міста (територіях підприємств, організацій, домоволодінь, зелених насаджень та інших місцях).
Такого виду порушення у сфері благоустрою тягнуть за собою накладення штрафів на громадян у сумі від 340 до 1360 грн., на посадових осіб та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності — від 850 до 1700 грн., — повідомляють у відділі благоустрою УЖКГ, Е та КВ міської ради.
Влада вкотре закликає городян не спалювати листя та залишки рослинності, пропонуючи цивілізовані альтернативні варіанти: складувати листя у компости й отримувати добриво. Або ж укладати договори зі спеціалізованими організаціями для його вивезення.
Крім того, спалювання листя, залишків рослинності, сміття та інших відходів шкодить не лише довкіллю, але й здоров’ю людини. Оскільки листя є природним фільтратором повітря, то воно вбирає в себе пил і багато різних шкідливих речовин, які потім виділяються під час спалювання. Дим від таких вогнищ містить пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низку канцерогенних сполук. У людини ці речовини викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.
Міська влада закликає спільно боротися з цими негативними явищами і про виявлення фактів порушення просить повідомляти в інспекцію благоустрою міста за тел.: 5-34-64, 5-53-87. Зафіксовані фотофакти спалювання листя і сміття можна надавати у каб. №49 Будинку рад.
Підготував Олег БРЮХАНОВ