Прокуратура Житомирщини забезпечила повернення з незаконної оренди 900 га землі вартістю понад 9 млн. грн.

Завдяки вжитим Новоград-Волинською місцевою прокуратурою заходам, до земель запасу 11 сільських рад Ємільчинського району з незаконної оренди повернуто 896 га земель сільськогосподарського призначення вартістю 9,1 млн. грн.
Йдеться про те, що у січні 2014 року ГУ Держземагентства в області неправомірно надало в оренду жителю Києва 31 земельну ділянку загальною площею 896 га строком на 49 років для ведення фермерського господарства на території 11-ти сільських рад Ємільчинського району.
Зокрема, значна площа землі (майже одна тисяча гектарів) була передана без проведення нормативно-грошової оцінки, на підставі якої визначається розмір орендної плати під час надання земель державної і комунальної власності у приватне користування.
За позовом органів прокуратури суд визнав недійсними всі договори оренди, відповідно до яких Держземагентство безпідставно надало 31 земельну ділянку киянину. Рішення першої інстанції апеляційний суд Житомирської області залишив у силі.
Оскільки орендар ухилився від добровільного виконання судового рішення, виконавчою службою було організовано примусове повернення зазначеної площі землі.
Наразі рішення суду виконано, державну реєстрацію права оренди на зазначені земельні ділянки скасовано та реально повернуто з незаконної оренди 896 га землі до земель запасу відповідних сільських рад.
Прес-служба прокуратури Житомирської області