Соціальна підтримка внутрішньо переміщених сімей

Протягом І кварталу 2016 року працівниками Новоград-Волинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було відвідано 49 сімей із дітьми, які внутрішньо переміщені з Автономної Республіки Крим та Сходу України, у зв’язку з проведенням антитерористичної операції, згідно з наданими списками управління праці і соціального захисту населення міської ради. Встановлено, що фактично проживає лише 26 сімей, в яких виховується 38 дітей. Не проживає 10 сімей, які, переважно, повернулися на проживання на територію Луганської і Донецької областей. Не зреагували на письмові повідомлення працівників 7 сімей. Тимчасово не проживає в місті 4 сім’ї.
За результатами проведеної початкової оцінки потреб сімей, на облік у міському Центрі соціальних служб поставлено 5 сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, в яких виховується 8 дітей, та взято під соціальний супровід 1 сім’ю, в якій виховується дві дитини.
Також встановлено, що 23 члени сім’ї працевлаштовані, 20 — не працює, із них 11 — зареєстровано в міському центрі зайнятості, 3 жінок доглядають дітей віком до трьох років, 2 — перебувають на пенсії.
22 сім’ї винаймають житло, 4 сім’ї проживають у родичів.
Під час спілкування з членами сімей з’ясовано, що 2 сім’ї планують повертатися на попереднє місце проживання (Донецька обл.), 11 сімей планують у подальшому проживати у нашому місті, 13 — ще не визначилися щодо подальшого місця проживання. Основні проблеми сімей — відсутність власного житла, дороговартісна оренда житла, дорослі члени сімей не мають можливості працевлаштуватися за професією, низький рівень заробітної плати.
Всі відвідані сім’ї підтримано, проінформовано про заклади та установи міста, куди можна звернутися за допомогою.
Висловлюємо слова вдячності місцевим ЗМІ за розміщене соціальне оголошення про надання благодійної допомоги внутрішньо переміщеній сім’ї з дітьми щодо облаштування меблями. Дякуємо благодійникам, які відгукнулися і допомогли сім’ї.
Відвідування сімей триває.
Н.БОРИС, директор міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді