Копали під фундамент — знайшли вибухівку

Вже вкотре на території Житомирської області виявлено та знешкоджено вибухонебезпечні предмети. «Урожайним» на знахідки виявилося 13 квітня.
Перший виклик надійшов до надзвичайників 10-ї Державної пожежно-рятувальної частини м.Новоград-Волинський. Як з’ясувалося, на одній із вулиць районного центру зводиться чотириповерховий багатоквартирний житловий будинок. Копаючи котлован для фундаменту, ковшем екскаватора викинуло на поверхню землі декілька підозрілих предметів. Будівельники оглянули знахідки та припустили, що це — військові боєприпаси. Про це вони сповістили Службу порятунку «101».
Фахівці ДСНС, які прибули до місця виклику, ідентифікували виявлений арсенал із 12 вибухонебезпечних предметів. Серед них: 8 артилерійських снарядів (1 — калібром 152 мм, 2 — 122 мм, 4 — калібром 76 мм та 1 — 45 мм), 2 мінометні міни калібром 82 мм і 2 ручні гранати «Ф-1» часів минулих воєн.
Ще три підозрілі знахідки було виявлено у смт.Червоноармійськ. Там на власній присадибній ділянці чоловік відкопав чергові боєприпаси. Ними виявилися 1 мінометна міна калібром 82 мм, а також 2 ручні гранати «РГД-33» теж часів минулих воєн.
Усі вибухонебезпечні предмети знищено на військовому полігоні.
— Зазвичай, збільшення випадків виявлення вибухонебезпечних предметів припадає на весну, — розповідає начальник управління ДСНС України у Житомирській області Ігор Нікітчук. — Люди прибирають свої присадибні ділянки, починають будівельні роботи і можуть виявляти підозрілі предмети. Адже, як відомо, земля протягом року виштовхує такі предмети на кілька сантиметрів.
УДСНС у Житомирській області