Пенсії по-новому: як змінилися правила нарахування, і хто отримає більше всіх?

ІЗ 15 КВІТНЯ ПРИ ВИХОДІ НА ПЕНСІЮ МОЖНА БУДЕ ВКАЗУВАТИ ДОХІД ЗА ПЕРІОД ДО 2000 РОКУ
В Україні змінилися правила нарахування пенсії, в результаті чого деякі пенсіонери можуть значно збільшити свій «дохід». Крім того, з 1 травня планують підвищити мінімальний розмір пенсії. «Сегодня.ua» з’ясовував, як вплинуть на українців зміни у правилах нарахування допомоги, і хто отримуватиме більше.

ЩО ЗМІНИЛОСЯ: ВРАХОВУВАТИМУТЬ ДОХІД ДО 2000 РОКУ
Із 1 січня цього року українці, котрі виходили на пенсію, могли подавати довідку про доходи за будь-які 60 місяців (5 років безперервного стажу) після липня 2000 року. 15 квітня набув чинності Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якого українські пенсіонери можуть подавати довідки про доходи до 2000 року.
Це дозволить тим пенсіонерам, які отримували високі зарплати, наприклад, у 90-х роках, значно підвищити свої пенсії. Із початку року дохід до 2000 року враховувався при нарахуванні пенсій тільки в тому випадку, якщо після цього періоду не вистачало страхового стажу.
Відзначимо, що пенсія в Україні розраховується за формулою: П = Зп * Кс, де П — розмір пенсії, Зп — заробітна плата (середня зарплата за три роки до виходу на пенсію, помножена на коефіцієнт зарплати і страховий стаж), Кс — коефіцієнт страхового стажу (залежить від стажу).
Коефіцієнт зарплати — співвідношення між середньою виплатою по країні і тією, яку на той момент отримував пенсіонер. Від цього коефіцієнта безпосередньо залежить розмір пенсії. Так, якщо, до прикладу, зарплата за вибраний період удвічі перевищувала середню по країні, то коефіцієнт дорівнюватиме 2, якщо ж на 35%, то 1,35.
Як зазначають у Міністерстві соціальної політики, перераховувати пенсії всім без винятку після нововведення 15 квітня не будуть. Для того, щоб здійснити перерахунок виплат, необхідно звернутися із відповідною заявою у Пенсійний фонд.
«У 90-ті, звісно, у всіх були різні зарплати. Тоді взагалі було так, що на різних підприємствах зарплата могла бути і в 10 разів меншою! Ось у мого племінника до 97-го була дуже велика заробітна плата, він всю родину утримував. А в 97-му роботу втратив, потім влаштувався в іншу компанію, став отримувати разів у п’ять менше. І ось тепер він у лютому виходив на пенсію, і йому сказали, що зарплату можна враховувати тільки після 2000-го! Звісно, зараз він зможе отримувати значно більше, якщо йому дозволять порахувати за п’ять років, наприклад, із 92-го по 97-ий!» — розповідає пенсіонерка Раїса Олексіївна.
Сама жінка на заслужений відпочинок вийшла давно, попри 35 років стажу, отримує пенсію всього 1200 гривень.
До слова, у 2011 році мінімальний стаж для призначення пенсії збільшили з 5 до 15 років. Якщо українець до 60 років офіційно пропрацював менше 15 років, то йому доведеться задовольнитися соціальною пенсією (1045 грн.). Таку пенсію в даний час отримують понад 100 тисяч українців.
1 ТРАВНЯ УКРАЇНЦЯМ ПРОІНДЕКСУЮТЬ ПЕНСІЇ
У бюджеті України на 2016 рік передбачено дві індексації мінімальної пенсії: у травні — до 1130 грн. і у грудні — до 1208 грн. На даний час мінімальна пенсія становить 1074 грн. Як відзначають у Пенсійному фонді, разом із мінімальними пенсіями підвищать й інші виплати, які розраховуються, в залежності від мінімальної пенсії: допомогу шахтарям, інвалідам, учасникам бойових дій, чорнобильцям, пенсії за особливі заслуги, надбавки донорам тощо.
До слова, індексація соціальних виплат на рівень інфляції (в цьому році — на 12%) передбачена законом України.
Відзначимо, що 11,2 мільйони українців отримують пенсію за віком ( в середньому — 1578 грн.). У 2011 році Уряд прийняв рішення підвищити пенсійний вік для українок. Щороку він збільшується на 6 місяців (нині складає 57,5 років), і в 2021 році жінки виходитимуть на пенсію у 60 років. До 2011 року жінки отримували пенсію на п’ять років раніше, ніж чоловіки.
Значно вища пенсія у «силовиків» у відставці (близько 2800 грн.). Таких в Україні налічується всього 78 тисяч осіб. Дипломати отримують пенсію в розмірі 3222 грн., чорнобильці — 3365 грн., а прокурори — близько 7 тисяч грн.
Найвищі пенсії — у суддів у відставці (таких налічується понад 1400 осіб). Держава виділяє служителям Феміди пенсію в розмірі 16,4 тис. грн. Нардепи живуть на пенсію в розмірі 15,1 тис. грн.
Пенсіонери, котрі отримують понад 4134 грн., у цьому році продовжать виплачувати державі податок у розмірі 15%. Наприклад, суддям доводиться щомісячно платити майже 2500 грн. податку.
Відзначимо, що з січня поточного року максимальну пенсію, яку може нарахувати держава, скоротили до 10740 грн. «Ніхто пенсії урізати не буде. Ті, хто вже отримує понад 10740 грн., з такою пенсією і залишаться. А ось судді й нардепи, котрі вийшли на пенсію після січня цього року, отримуватимуть не більше 10740 грн.», — пояснили на «гарячій лінії» Пенсійного фонду.
Отримувати пенсії в цьому році так само не зможуть жителі окупованих територій. Як заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш: «Якщо немає української влади, не працює Пенсійний фонд, не працює ніхто, то як там можна платити?» — запитує міністр.
У той же час, підкреслив Черниш, переселенці отримують пенсії без проблем на підконтрольній Україні території. Що стосується внутрішньо переміщених осіб, котрі на законних підставах отримали відповідний статус, то, за словами Черниша, вони мають право на отримання всіх соціальних виплат.
segodnya.ua