Чорнобильська трагедія: тридцять років потому

Чорнобильська трагедія: тридцять років потому

Чорнобильська АЕС була найпотужнішою у Радянському Союзі, тож масштаби аварії 26 квітня 1986 року стали велетенською техногенною катастрофою. Аварія розцінюється як найбільша за всю історію ядерної енергетики — за можливою кількістю потерпілих від її наслідків людей та економічними збитками.
Наше місто розташоване за 270 кілометрів від епіцентру трагедії, що зачепила життя десятків мільйонів людей в Україні, зокрема, жителів нашого краю. Нині у місті проживає 1171 потерпілих громадян. 1-ї категорії, інвалідність яких спричинена внаслідок аварії на ЧАЕС, — 118 чол. (з них — 54 ліквідаторів), 2-ї категорії — 318 чол. (230 ліквідаторів), 3-ї категорії — 288 (20 ліквідаторів), категорії Г — 63 чол., вдови — 33 чол., дітей — 351 (10 із них є інвалідами внаслідок аварії на ЧАЕС).
На жаль, не так багато ліквідаторів можна було побачити 26 квітня, у день 30-ї річниці аварії, на мітингу-реквіємі біля пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської трагедії. Тепер це місце прикрашатиме ошатний реконструйований сквер, із освітленням та місцем для відпочинку.
Напередодні тут велися ремонтні роботи, які ледве встигли закінчити. Дехто із городян нарікав на непотрібність у такий важкий час витрачати місцеві кошти, але мета влади зрозуміла — реконструкція скверу стала даниною вшанування ліквідаторів та потерпілих. Невипадково багато городян, разом із представниками міської та районної влади, принесли сюди багато квітів. Голова міськрайонного громадського об’єднання «Спілка — Чорнобиль» Ярослав Співак не зміг стримати сліз, подякувавши ліквідаторам і тим, хто їх шанує. Оремо подякував і за благоустрій території біля пам’ятного знаку.
— Житомирщина належить до регіонів, які найбільше зазнали Чорнобильського лиха, — звернувся до присутніх міський голова віктор Весельський. — Серед потерпілих у нашому місті проживають 304 ліквідатори, які з початку травня 1986 року перебували в епіцентрі подій. Із перших днів аварії на гасінні пожежі працював увесь караул Новоград-Волинської пожежної частини та військових частин, дислокованих у нашому місті. На жаль, хвороби, пов’язані з отриманням великої дози радіації, забрали від нас десятки земляків. Ми втратили багатьох співвітчизників, кращих представників різних професій.
Кожен того дня у сквері побажав, щоб ніколи більше не повторився жах Чорнобильської катастрофи. А пам’ять про ті події щоб навчила нас цінувати сьогодення.
Юлія КЛИМЧУК