«Квартири — скромна подяка держави за патріотичний подвиг»

«Квартири — скромна подяка держави за патріотичний подвиг»

«Які ви усі молоді», — обвів поглядом присутніх міський голова Віктор Весельський на зустрічі у Будинку рад з приводу вручення ордерів на квартири сім’ям загиблих учасників АТО. У цих словах відчувався сум, бо, на жаль, серед присутніх, окрім представників влади, військових та волонтерів, й справді більшість складали молоді дружини, котрі втратили своїх чоловіків у війні на Сході. І знову лише єдиний учасник АТО — інвалід 2-ї групи Володимир Господинчик, отримав за життя можливість жити у новій квартирі. Нагадаємо, торік квартири у місті отримали 11 сімей загиблих.
— Ще два роки тому ми не особливо звертали увагу на слова «Слава Україні! Героям слава!». А тепер ці слова набули особливого змісту, стали вшануванням мужності, відваги та патріотизму героїв незалежної України — учасників АТО. Це є цвіт нашої нації — українські сини, які боронять кордони нашої держави, — міський голова висловив вдячність усім, хто захищав і продовжує захищати українців.
Вручення ордерів на квартири, придбані за кошти із держбюджету, міський голова слушно назвав скромною подякою за патріотичний подвиг. Втім, для багатьох молодих сімей військових та мобілізованих — це нині можливість мати бодай якесь житло.
— Вірю, що настануть часи, коли ми повернемося до мирної розбудови нашого життя. І зможемо будувати житло, а не чекати моменту, коли держава компенсуватиме квартирами втрати українських сімей на війні, — висловив спільну думку громади Віктор Весельський. — Як міський голова зроблю усе для того, аби правове поле у місті дотримувалося, і люди були почуті».
Відповідно до прийнятого на виконкомі міської ради рішення про видачу 9 ордерів на одно- та двокімнатні квартири сім’ям загиблих воїнів АТО, зі зняттям з квартирного обліку, житло отримали члени їх родин та учасник АТО. Зокрема: Тетяна Бочарова, Елзора Ваісова, Тетяна Васильчук, Ольга Козак, Ірина Руденко, Ірина Свищ, Олена Чернявська, Анюта Шабля, Володимир Господинчик.
Відповідно до Указу Президента України, орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, посмертно, через понад рік від трагічної загибелі у боях на Дебальцівському плацдармі, вручено старшому лейтенанту, командиру роти 54-го розвідувального батальйону Сергію Свищу. Про лейтенанта дуже тепло відгукуються командування та волонтери з Житомира, яким довелося особисто бути знайомими з 24-річним кадровим військовим. За відмінну військову службу, незважаючи на вік, його призначили командиром роти. Він був наймолодшим командиром роти у 30-їй ОМБр, але війна поставила крапку у його стрімкій кар’єрі та молодому житті.
— Цю посмертну нагороду нашого Сергія вручаємо його дружині Ірині, — сказав заступник командира 54-го ОРБ Петро Антипчук. — Розвідувальний батальйон знаходиться у зоні АТО, на лінії зіткнення. Для нас вручення цього ордена сім’ї — дуже почесна місія.
Маленька тендітна Ірина — серед жінок, котрі після загибелі чоловіків пішли служити до українського війська. «Мені зі своїми легше, — каже Ірина зі сльозами на очах. — Коли одягаю військову форму, то здається, що Сергій поруч». У розвідбаті, де служить тепер Ірина, її з усіх сил намагаються підтримати. І цей приклад варто наслідувати.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА