Ще один мікрорайон врятовано від лікарняних черг — відкрито нову амбулаторію

Ще один мікрорайон врятовано від лікарняних черг — відкрито нову амбулаторію

Нарешті й на нашій вулиці — свято, — про це подумав кожен мешканець мікрорайону «птічки» (за ринком «Урожай»), де колись працювала птаходільниця, коли 27 квітня тут відбулося омріяне відкриття амбулаторії сімейної медицини №5.
Усміхнені обличчя на околицях не так часто доводиться бачити, бо ж проблем тут завжди вистачає. А цього дня вдалий тандем колишньої і нинішньої влади продемонстрував, що у нашому місті відкривають не лише комерційні установи на кшталт банків, барів, аптек та ломбардів, а й, нарешті, об’єкти соціального значення. Тим паче, вагомо, коли йдеться про віддалені мікрорайони, позбавлені нормальних умов життя. Навіть не віриться, що цивілізація зазирнула й сюди — у рамках реформування галузі охорони здоров’я.
Акцент — на профілактику хвороб, а не їх лікування. За цим принципом давно працює Європа, такий підхід нині впроваджують в Україні. За незрозумілими для багатьох довгими назвами — мета наблизити якісну медичну допомогу до населення. У нашому місті цю ідею реалізовують, відкриваючи вже п’яту амбулаторію сімейної медицини. Очікується, що це дасть змогу наблизити сімейних лікарів до пацієнтів та значно спростить умови і для тих, і для інших.
І справді, у відремонтованому приміщенні — євроремонт, нові меблі та інвентар, комп’ютери, найнеобхідніше медичне обладнання, комфорт і затишок. Тепер не потрібно буде штовхатися у довгих лікарняних чергах і пити вдома заспокійливе після відвідин лікаря.
— Очікуємо, що відкриття амбулаторії №5 забезпечить медичні потреби мешканців вашого мікрорайону, — запевнив міський голова Віктор Весельський. — Будемо продовжувати роботу наших попередників, адже відкриття останніх двох амбулаторій у місті є напрацюванням попередньої влади. Вивчаємо питання відкриття амбулаторій у інших віддалених мікрорайонах — на «Дружбі», «Смолці», у районі м’ясокомбінату та на залізничному вокзалі.
— Маю велике задоволення, що реалізовано у тому числі й мою ідею — відкриття амбулаторії, — поділився депутат міської ради Микола Усенко, який виріс у цьому мікрорайоні та обирався від нього депутатом до міськради. — Нами було прийнято рішення викупити приміщення ПМК для потреб громади, і це стало одним із небагатьох випадків в Україні, коли йдеться не про приватизацію, а, навпаки, деприватизацію. Поруч розташоване комунальне підприємство «Шляхрембуд», яке будує у місті дороги, тож територія навколо облаштовується і розвивається.
Медичні працівники задоволені: нарешті у них будуть гарні умови для роботи, у а пацієнтів — менше приводів для нарікань!Понад три тисячі населення обслуговуватиме нова амбулаторія. Завідувачкою призначено Марію Гнатюк, лікаря загальної практики сімейної медицини. Також тут вестиме прийом сімейний лікар Надія Давидова та лікар-педіатр Зоя Крижанівська. Усі прізвища мешканці району зустріли оплесками, адже лікарів на своїй дільниці давно знають та поважають за професіоналізм у роботі.
А роботи у колективу вистачатиме, бо мікрорайон «птічки» — серед найбільш екологічно забруднених у місті. Близько півстоліття тут функціонувало міське сміттєзвалище та працювала дільниця з переробки м’яса. «Птічки» вже понад п’ять років немає, а відходи переробки, залишені підприємством у грунті, ще довго позначатимуться на якості питної води, яку споживають жителі району. Вода не відповідає жодним санітарним нормам, тож на розгляд депутатів міськради подано проект водопостачання масиву. «Якщо буде погоджено цей проект, то ми зможемо цьогоріч його реалізувати, — запевнив депутат Микола Усенко. — Також у планах є будівництво лазні для обслуговування мешканців мікрорайону».
Відкриваючи нещодавно амбулаторію у «Зелених», міський голова обіцяв здешевити лікування у міськрайТМО. Завдяки співпраці відповідальних служб та керівників, запевнив Віктор Леонідович, за цей час із фармацевтичних заводів у лікарню без посередників завезено дешевші ліки: «Завдяки цьому, вдалося забезпечити стаціонарне, приймальне та реанімаційне відділення. Відтак, принаймні у перші дні, хворі зможуть не бігати по місту».
На пільгові медикаменти вдалося виділити з бюджету цьогоріч більше коштів — 185 тисяч, торік — 161,5 тис. На потреби медицини, запевнив очільник міста, також виділено кошти, тож усе необхідне буде придбано.
А нова амублаторія розпочне роботу вже наступного тижня, після великодніх свят.
Юлія КЛИМЧУК
фото Сергія ЩУРУКА