Як стягнути аліменти з батька, який ухиляється від їх сплати або невідоме місце його перебування?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Декілька років тому я розлучилась із чоловіком. Від даного шлюбу маю сина. Чоловік ухиляється від сплати аліментів, де він зараз знаходиться, — мені невідомо. Що робити в такій ситуації? Чи передбачена якась допомога від держави?
Інна Р., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дане питання врегульовано положеннями Сімейного кодексу України, Закону України «Про виконавче провадження» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме» №189 від 22.02.2006 р.
Згідно з частинами 8-10 статті 181 Сімейного кодексу, якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога за рахунок коштів Держбюджету України, яка не може бути меншою, ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Відповідно до частини 8 статті 181 Сімейного кодексу України, якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, то дитині призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.
В ЯКИХ ВИПАДКАХ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ ДЕРЖАВНА ДОПОМОГА?
Відповідно до пункту 2 Порядку №189, тимчасова допомога призначається дитині віком до 18 років у разі, коли:

  • рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується, у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення;

  • стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;

  • місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.


ПОРЯДОК ТА СТРОКИ ПРИЗНАЧЕННЯ ТИМЧАСОВОЇ ДОПОМОГИ
Тимчасова допомога призначається та виплачується за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину (далі — одержувач), управліннями праці та соціального захисту населення.
У разі зміни місця проживання (перебування) одержувача, виплата тимчасової допомоги продовжується органом соціального захисту населення за новим місцем проживання (перебування) з місяця звернення одержувача.
Для призначення тимчасової допомоги одержувач подає органу соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) наступні документи:

  • заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

  • копію свідоцтва про народження дитини;

  • довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) дитини;

  • довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) одержувача;

  • декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї).


Залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються такі документи:

  • рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;

  • довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним із батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення;

  • довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі;

  • повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.


У разі неможливості одержання довідки про наявність і розмір аліментів від органів державної виконавчої служби, розташованих на тимчасово окупованій території України та в районі проведення антитерористичної операції, тимчасова допомога призначається на підставі письмової заяви одного з батьків про одержання (неодержання) аліментів.
Відповідальність за достовірність наданої органу соціального захисту населення інформації щодо неодержання аліментів або щодо їх розміру покладається на одного з батьків.
У разі поновлення виплати аліментів, один із батьків зобов’язаний у триденний строк письмово повідомити про це орган соціального захисту населення для припинення виплати (перерахунку) раніше призначеної тимчасової допомоги.
Тимчасова допомога призначається кожні шість місяців, починаючи з місяця, в якому подано заяву з усіма необхідними документами. У разі, коли до заяви не додані всі необхідні документи, орган соціального захисту населення повідомляє одержувачу про те, які документи повинні бути подані протягом місяця.
Рішення про призначення або відмову в призначенні тимчасової допомоги приймається органом соціального захисту населення протягом 10 календарних днів після надходження всіх необхідних документів.
РОЗМІР ДОПОМОГИ
Тимчасова допомога надається на дітей у розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї, в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.
Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менший від мінімального розміру аліментів на одну дитину, що передбачений частиною другою статті 182 Сімейного кодексу України, то тимчасова допомога призначається в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і сумою, що становить 30% прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку.
Розрахунок середньомісяч­ного сукупного доходу сім’ї для призначення тимчасової допомоги провадиться, відповідно до Методики обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги.
У разі встановлення місця проживання (перебування) одного з батьків і припинення його розшуку, орган внутрішніх справ у триденний строк повідомляє про це одержувача, орган соціального захисту населення, посадову особу, яка винесла ухвалу (постанову) про розшук, а також суд за місцем знаходження виконавчого листа.
У разі встановлення факту сплати аліментів одним із батьків, орган державної виконавчої служби у триденний строк повідомляє про це одержувача та орган соціального захисту населення за місцем одержання допомоги.
Якщо виникла можливість стягнення аліментів з одного з батьків, виявлено, що один із батьків може утримувати дитину або місце проживання (перебування) одного з батьків встановлено, у зв’язку з чим можливе стягнення з нього коштів на утримання дитини, то орган соціального захисту населення звертається до суду із заявою про стягнення суми сплаченої тимчасової допомоги.