Дерево впало на машину. А якби на людину?

Дерево впало на машину. А якби на людину?

У нашому місті дерева, виявляється, іноді падають несподівано. У неділю, 15 травня, так сталося у центральній частині міста, на подвір’ї двоповерхового будинку навпроти пожежної частини — на вулиці Соборності, 11. Про це розповіла редакції свідок «деревопаду» — стурбована подією мешканка Галина СЕДЛЕЦЬКА.
— Ми приїхали з базару, поставили машину у дворі. Син пішов першим, а я двері відкрила у під’їзд. Раптом чую: «Гух!» Обертаюся — на машині дерево лежить. Саме з того боку, з якого я вийшла пару секунд тому! На кому було б? На мені... Сусід ледве з глузду не з’їхав, як дізнався про це — за десять хвилин до того його 4-річний син під цим деревом катався на велосипеді. А якби дерево раніше впало?
У 2010-му році, у відповідь на звернення мешканців, міська влада дала дозвіл на зрізання двох аварійних дерев на цьому подвір’ї. Втім, Галина Юріївна обурюється: «Дозвіл дали на зрізання двох дерев. А чотири зрізати не можна було? Подивіться, які ще тут стоять дерева. Скоро горіх впаде мені на балкон! Де відповідні служби?» Поруч зі зламаною березою й справді стоять ще «кандидати» на ліквідацію.
Ситуація, як виявилося, склалася доволі заплутана. Як розповів керівник комунального підприємства «Новоград-Волинськжитлосервіс» Богдан Прусак, після 2010-го року звернень на зрізання дерев від мешканців цього будинку не надходило. До того ж, прибудинкова територія не перебуває на балансі КП.
— Догляд за прибудинковою територію на Соборності, 11, у наші обов’язки не входить, бо мешканці будинку цю послугу не оплачують. Тому надаємо послуги лише з обслуговування будинку, — розповів Богдан Омелянович. — Ми і так йдемо назустріч — наприклад, косимо траву на цій території. А з деревами є різні ситуації. Ця — форс-мажор. Визначити аварійність дерева можна лише зараз — воно всередині виявилося трухлявим. Раніше встановити це було неможливо. До того ж місце, де на машину впало дерево, не призначене для паркування.
Для паркування, можливо, й не призначене, але неподалік розташований дитячий майданчик. І ця історія була б значно сумнішою, якби в епіцентрі «форс-мажору» опинилася дитина, або ж пасажири постраждалої машини вийшли з неї на декілька секунд пізніше…
У четвер, 19 травня, комунальне підприємство ліквідувало залишки берези та її похилену «сусідку», зрізали гілля аварійного горіха.
Тепер суд встановлюватиме, хто компенсуватиме власникам вартість пошкодженої іномарки. За попередніми підрахунками, на ремонт доведеться витратити близько п’яти тисяч гривень.
Юлія КЛИМЧУК
Фото автора