Скасування судового наказу про стягнення боргу

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Нещодавно я отримав від суду документ, який називається «Судовий наказ». Згідно з даним документом, із мене стягується заборгованість у розмірі 3000,00 грн. При цьому повісток у суд я не отримував, а дана заборгованість дійсно існувала, але я її сплатив більше двох місяців тому. Що робити в такій ситуації?
Сергій К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених Цивільним процесуальним кодексом України.
Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги, а також органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.
ВИМОГИ, ЗА ЯКИМИ МОЖЕ БУТИ ВИДАНО СУДОВИЙ НАКАЗ
Судовий наказ може бути видано у разі, якщо:

  1. заявлено вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати;

  2. заявлено вимогу про компенсацію витрат на проведення розшуку відповідача, боржника, дитини або транспортних засобів боржника;

  3. заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення, з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості;

  4. заявлено вимогу про присудження аліментів на дитину в розмірі тридцяти відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов’язана зі встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших зацікавлених осіб;

  5. заявлено вимогу про повернення вартості товару неналежної якості, якщо є рішення суду, яке набрало законної сили, про встановлення факту продажу товару неналежної якості, ухвалене на користь невизначеного кола споживачів.


ПОРЯДОК РОЗГЛЯДУ ЗАЯВ ПРО ВИДАЧУ СУДОВОГО НАКАЗУ
У разі прийняття судом ухвали про відкриття наказного провадження, суд у триденний строк із моменту її постановлення видає судовий наказ по суті заявлених вимог.
Видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їх пояснень.
СКАСУВАННЯ СУДОВОГО НАКАЗУ
Боржник має право протягом десяти днів із дня отримання копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб. Заява про скасування судового наказу подається в суд у письмовій формі. У заяві про скасування судового наказу має бути зазначено:

  1. найменування суду, в який подається заява;

  2. ім’я (найменування) стягувача та боржника, а також ім’я (найменування) представника боржника, якщо заява подається представником, їхнє місце проживання або місцезнаходження;

  3. наказ, що оспорюється;

  4. посилання на обставини, які свідчать про повну або часткову необгрунтованість вимог стягувача;

  5. посилання на докази, якими боржник обгрунтовує свої заперечення проти вимог стягувача;

  6. перелік документів, що додаються до заяви.


Заява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення строку на його оскарження, залишається без розгляду, якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку для подання цієї заяви. За результатами розгляду заяви про скасування судового наказу, суд має право:

  1. залишити заяву про скасування судового наказу без задоволення;

  2. скасувати судовий наказ та роз’яснити, що заявлені стягувачем вимоги можуть бути розглянуті у позовному провадженні з додержанням загальних правил щодо пред’явлення позову;

  3. змінити судовий наказ.