Вони переживуть наших онуків…

Вони переживуть наших онуків…

Написати ці рядки нас надихнув дзвінок вчительки школи з села Несолоні. З ентузіазмом школяра вона розповіла про шляхетний намір — створити у своєму селі пункт прийому вторинної сировини, залучивши до сортування учнів. Займаючись збором макулатури та інших видів сировини (поліетилену, склобою, пластикової пляшки), ми були вражені бажанням вчителя сільської школи змінити світ навколо себе.


Будучи піонерами цієї справи у Новограді-Волинському, ми встановили контейнери для роздільного збору побутових відходів (пластик, скло). Розуміємо, як багато слід зробити, аби привчити людей до сортування сміття і, разом із тим, вирішити проблему з безхатченками, які перетворюють сортувальні контейнери на металобрухт, ламаючи замки і вигинаючи кришки, аби забрати їх вміст. Це дійсно важка праця — змінити ставлення людей у такий час, коли у кожного свої проблеми.
Обравши шлях європейської інтеграції, маємо змінити свою філософію, адже іншого виходу немає. Звісно, без заохочення людей і матеріальної мотивації тяжко досягти успіху. Тож для багатьох людей, котрі здають нам макулатуру, склобій, пластик, отримані гроші є суттєвим бонусом до сімейного бюджету.
Погодьтеся, здавши 100 кг макулатури, що завалялися на горищі або у підвалі, приємно отримати грошову винагороду. У разі потреби пропонуємо самовивіз нашим транспортом — щоденно, окрім неділі, курсує по місту авто із вагами.
Збільшуємо кількість прийомних пунктів — нині у місті вони функціонують за трьома адресами: у «Болгарбуді» (територія гарнізонної лазні), на ринку у центрі (вул.Янковського, 4) та центральний прийомний пункт по вул.Войкова, 80 (біля центрального ринку «Урожай»). Телефонуйте за номерами: 097-317-91-16, 2-11-34. Підберемо зручний графік для вас або зустрінемо на наших пунктах.
В Україні щорічно утворюється близько 50 млн. кубометрів твердих побутових відходів, 97% з них вивозяться на сміттєзвалище. При цьому період розпаду, наприклад, пластика у природі — 400 років! Тож назву статті «Вони переживуть наших онуків» ми обрали невипадково.
Змінити ситуацію можна. Для цього потрібно сортувати відходи та здавати їх на спеціальні пункти, які ми намагаємося збільшити у місті. Це не так складно, як здається. І нас у цьому вкотре переконала вчителька з села Несолонь — зі своїми учнями вона вже сортує і здає нам сміття.
Колектив ФОП А.Д.АНДРУЩЕНКО