Красиві зміни у Будинку рад

Красиві зміни у Будинку рад

Європа у Новограді розпочалася із реконструйованої сесійної зали у Будинку рад та впровадження електронного голосування. Йдучи пухкою доріжкою до м’яких, яскраво-синіх крісел, пригадалися коридори Верховної Ради України. Там, звісно, усе значно дорожче (система «Рада» — серед найдорожчих у Європі), але доріжки — такі ж пухкі. Як виявилося, і система для голосування «Віче» у Новограді — не промах. Наші депутати тепер мають персональні електронні місця для голосування, забезпечені мікрофонами та з’єднані в єдину мережу.
На такому комфортному робочому місці мріє працювати кожен, проте депутатам наразі пощастило більше, аніж багатьом іншим. Міський голова Віктор Весельський у соцмережах заспокоїв: «Не потрібно боятися нового! Чим швидше запровадимо — тим краще буде працювати усім!».
Ноу-хау запозичили у Вінниці, де сучасні технології з’явилися завдяки відомим землякам — Петру Порошенку і Володимиру Гройсману. Звягельчани у вищих ешелонах влади таких земляків зараз не мають, тим не менше, сесійна зала, нехай і у провінції, — тепер серед кращих в Україні.
Окрім захоплення цим фактом, мимоволі закралося побоювання: чи не забудуть у зручних м’яких кріслах депутати, для чого за них голосували виборці? Міський голова запевнив, що цього не станеться, бо реконструкцію у сесійній залі ініціювали саме для того, щоб забезпечити публічність влади і відкритість роботи депутатів під час голосування (як того вимагають зміни до ст.59 Закону України про місцеве самоврядування).
Намір щодо реконструкції свого часу викликав супротив з боку тих, хто назвав це «забаганками» депутатів та недоцільним використанням коштів із бюджету. Натомість владна команда вважає це одним із кроків, що зробить Новоград найкращим містом України.
На проведення внутрішніх робіт у сесійній залі витрачено близько 100 тисяч гривень, на обладнання — 477 тисяч. Детальний звіт по кожній копійці — на офіційному сайті міської ради. За кошти районної ради придбано нові меблі, а фабрика «Мірт» виготовила презентабельну сцену і трибуну для промовців. Усім, хто взяв участь у реконструкції, були адресовані слова вдячності, аплодисменти і вручено подяки.
— Рішення про реконструкцію приймав свідомо, бо я — публічна, відкрита і чесна людина. Як обіцяв, зроблю усе, щоб люди відчули, що їх права і свободи у місті гідно забезпечені, відповідно до ст.3 Конституції України! — сказав Віктор Весельський.
Впровадження електронного документообігу — наступний крок, якого городянам слід чекати від влади. «Щоб не треба було носити з собою папки документів і чекати, поки чиновник знайде час їх розглянути», — пояснив міський голова.
Нову залу освятив протоієрей Геннадій, настоятель Свято-Михайлівської парафії УПЦ КП, закликавши присутніх до молитви. Також отець Геннадій благословив майбутні рішення депутатів — щоб були лише на користь громади. Слідкувати за цим із фрески, зображеної у центрі сесійної зали, будуть знакові для України та міста постаті. Серед них — Герої Небесної Cотні та бійці З0-ї ОМБр.
Команда заступників міського голови поповнилася новим фахівцем, ще однією красивою жінкою — Наталія Борис (фото №1) очолила посаду начальника управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту. Міський голова також офіційно представив нових радників: Миколу Боровця (з екологічних питань) та Миколу Мартинюка (з питань культури).
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА