Пуд здоров’я, віри, кохання не на слові, букет удачі і добра бажали професійному училищу з нагоди 50-річчя

Пуд здоров’я, віри, кохання не на слові, букет удачі і добра бажали професійному училищу з нагоди 50-річчя

Крок за кроком, рік за роком — і ось 27 травня своє 50-річчя відзначало Новоград-Волинське вище професійне училище, яке для своїх випускників, без перебільшення, стало рідною домівкою.
Історія училища розпочалася у травні 1966 року, коли наказом Житомирського обласного управління з професійно-технічної освіти №93 було створено Новоград-Волинське міське професійно-технічне училище №7. У 2006 році училище перейменували у Державний професійно-технічний навчальний заклад «Новоград-Волинський професійний ліцей», а у березні 2014 року — у Державний навчальний заклад «Новоград-Волинське вище професійне училище».
За п’ятдесят років діяльності училища підготовлено близько 10 тисяч кваліфікованих робітників, які працюють у місті та районі, народному господарстві України та державах зарубіжжя.

Училище — це не просто будівля, не просто заклад, це — понад 400 юнаків і дівчат, які сьогодні оволодівають робітничими професіями, це — 80 працівників, які навчають, виховують, допомагають, і це — директор, який міцно тримає все у своїх руках. Своє 25-річчя на посаді директора відзначає цьогоріч Заслужений працівник освіти Микола Паламарчук.
Святкували іменини урочисто, весело і з розмахом. Розпочалася програма свята екскурсією для гостей та оглядом навчально-матеріальної бази училища. Дмитро Рудницький, заступник директора з навчально-виховної роботи, радо показав гостям свята музей етнографії та фольклору рідного краю та музей дипломних робіт учнів. А старший майстер Алла Шпінь продемонструвала 12 навчально-виробничих майстерень, в яких учні здобувають практичні навички та уміння.
Майстерня кравців-вишивальників вражала витонченістю та різноманіттям вишитих сорочок, образів святих, суконь, рушників. Майстерні мулярів, штукатурів-плиточників — зразками бетонно-мозаїчних плит, різноманіттям інструментів, матеріалів. Столярні майстерні — зразками учнівських робіт, верстатами, приладами. Майстерня перукарів і візажистів перенесла присутніх у світ моди та краси. Прикрашає майстерню диплом Руслана Чаплинського за II місце у Всеукраїнському конкурсі ESTEL «Снігова королева-2015». Також Алла Шпінь розповіла, що ремонт у навчальному корпусі робиться руками самих учнів, а вхід у клуб — це дипломна робота вихованців 3 курсу.
Учні мають можливість не лише здобувати професію муляра, штукатура, столяра, різьбяра, кравця, вишивальника, перукаря, візажиста, оператора комп’ютерного набору та інші робітничі професії, але й розвивати свої творчі здібності. На базі училища функціонує хореографічний колектив «Гармонія», учнівський вокальний ансамбль «Калинонька», гурток декоративно-прикладного мистецтва «Український оберіг», театральний клуб «Світлиця», літературно-мистецький клуб «Берегиня», ритм-студія «Барабанщиць» та КВК «Профі». Підтримують тут і спортивний дух. Учні мають змогу займатись у спортивних секціях «Тенісу та атлетизму», «Волейболу», «Футболу» та «Влучного стрільця».
Заглянувши в усі куточки училища, учні та гості свята вишикувались у колону й урочистою ходою попрямували до міського Палацу культури. Попереду учні несли емблему училища, зроблену власноруч, на якій зображувалась святкова цифра — 50, а також ілюстрації до всіх професій, які можна здобути в училищі. Ритм-студія «Барабанщиць» і духовий оркестр «Возвягель» супроводжували святкову ходу.
Урочистості з нагоди ювілею розпочалися із заклику ведучих: «Училищу сьогодні — 50, тож посміхніться, друзі, веселіше…». Відкривав урочисту частину директор закладу Микола Паламарчук. Привітавши присутніх зі святом, він презентував кожну професію, а наостанок додав: «Я низько вклоняюсь і дякую усім викладачам, технічним працівникам, батькам, учням, владі…».
Привітати училище з ювілеєм завітали почесні гості — представники влади, директори інших навчальних закладів, представники ЗМІ, керівники приватних підприємств, випускники різних років і ветерани.
Народний депутат України Володимир Литвин наголосив на тому, що Україні потрібне Новоград-Волинське вище професійне училище, і така система освіти повинна бути збережена та підтримана на рівні державної політики. Такий день варто відзначати, бо 50 років — це колосальний досвід і титанічна робота. А учням побажав не загубитись у житті, реалізувати себе і щодня відчувати миттєвості щастя.
Міцного здоров’я, нових звершень та успіхів побажав міський голова Віктор Весельський. Також він зосередив увагу на проблемах фінансування закладу і пообіцяв, що 55-річчя училища святкуватиметься в оновленій святковій залі.
З вітальним словом виступила Сталіна Теребіж, начальник відділу з питань професійно-технічної та вищої освіти Житомирської облдержадміністрації.
«Випускники тримають марку своїми грунтовними знаннями. Процвітання на довгії літа», — зазначила вона.
Пуд здоров’я, віри, кохання не на слові, букет удачі, добра, і щоб у житті все вдавалось, побажали училищу директори інших професійно-технічних навчальних закладів області. Керівники приватних підприємств «Норма», «Крот» та інших приєднались до привітань, зауваживши, що золоті руки потребують золотого розуму.
Звісно, жодні іменини не проходять без подарунків. Гості свята подарували училищу комп’ютери, комплекти спортивної форми та інвентар, оргтехніку, wi-fi роутер, бібліотеку творів класиків, ікону Святого Миколая Чудотворця, щоб благословляв на добрі справи, допомогли фінансово та забезпечили море позитиву й усмішок.
Нагороджували подяками та грамотами викладачів та учнів училища за їх невтомну працю, терпіння та відданість своїй справі. Натомість училище не залишило без подарунків і самих гостей свята. Всім вручили сувеніри, виготовлені руками учнів.
Привітати з 50-річчям завітали і наймолодші — вихованці дитячого садка №13, подарувавши вірші та запальні танці. Дитячий народно-хореографічний ансамбль «Веселка» під керівництвом Катерини Рудакової привітав номером «Звягельські трендички».
Не забули про ювілей рідного училища і випускники різних років. Дмитро Гудзь, випускник 1995 року, від імені всіх випускників висловив слова привітання та подяки: «Хочу подякувати Новоград-Волинському вищому професійному училищу за старт у життя. Сьогодні випускники мають потенціал для майбутнього. Дякую всім викладачам і директору Миколі Євгеновичу за його терпіння до нас, за його зусилля зробити наше життя кращим і за те, що тримав нас у залізному кулаку. Своїми досягненнями ми завдячуємо вам. Низький уклін вам за путівку в життя!».
Учні також не забули про свою альма-матер. Юлія Краля подарувала пісню «Запали вогонь». Дмитро Чаплінський, випускник ВПУ, фіналіст конкурсу «Україна має талант», разом зі своїми вихованцями, презентував справжнє шоу під назвою «Воркаут — мій вибір». До привітань приєднався і народний учнівський духовий оркестр «Возвягель» під керівництвом Петра Гаврилюка. Пісню «Єднаймося, любо родино» виконав ансамбль педагогічних працівників «Джерело» та учнівський ансамбль «Калинонька». Викладач Надія Горблюк і майстер виробничого навчання Ганна Плюсніна привітали піснею «Важка земля». А кравці з перукарями подарували справжній показ мод, демонструючи свої моделі та зачіски. З високо піднятою головою та впевненим поглядом юні учениці презентували колекцію в діловому стилі — «Елегантна геометрія». Всю чарівність вишитого українського одягу показали у колекції вишиванок у сучасному стилі — «Лесині джерела». З усмішкою на обличчі та букетом у руках красуні-наречені презентували колекцію весільних суконь — «Половина серця».
Обрати професію — справа непроста, однак у цьому завжди допомагають батьки. Голова батьківського комітету Лариса Бобрик та Віктор Явкачаров на знак поваги та подяки директору і всьому викладацькому колективу за їхню любов, підтримку, знання, високий професіоналізм, терпіння і доброту вручили коровай і низько вклонились.
У кінці свята, як символ ювілею, директору Миколі Паламарчуку та всій його великій професійній родині учні училища подарували іменний торт.
Д.Сейерз казав: «Немає професій із великим майбутнім, але є професіонал з великим майбутнім». Саме таких професіоналів і готує Новоград-Волинське вище професійне училище. Успіхів у цій нелегкій справі, нових досягнень і перемог, талановитих і вдячних учнів, теплої атмосфери і незмінного талану!
Наталія КОВАЛЬЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА