Поділіться життям — станьте донором!

Щороку, 14 червня, ми відзначаємо Всесвітній день донора крові. Цього року він проходить під гаслом «Кров об’єднує всіх нас!».
Потреба в донорській крові виникає щодня. Особливо її потребують дорослі та діти, хворі на лейкемію, матері та новонароджені, пацієнти після опіків, ДТП, важких травм, кардіохірургічних операцій. Допомогти тим, хто потребує переливання компонентів крові, зовсім не важко. Весь процес здачі крові — від реєстрації до отримання довідки — займає менше години.
Донором крові може стати кожен охочий, віком від 18 до 60 років, з масою тіла не менше 50 кг. За один раз донор, зазвичай, може здати 450 мл. Кров рекомендується здавати не частіше 5 разів на рік. Повністю склад крові відновлюється через 30-40 днів.
Для залучення людей до донорства існують різні інформаційні програми, громадські проекти. Дуже приємно, що саме українська система пошуку донорів крові в web-мережі стала кращою в Європі! Навесні цього року український сервіс «ДонорUA», створений для швидкого пошуку донорів крові, переміг у конкурсі соціальних інновацій «Startup Weekend: Social Innovation» у Стокгольмі. Цей сервіс, створений рік тому, — автоматизована система, яка допомагає відшукати донора крові за лічені дні та години, з потрібною групою крові, резус-фактором, місцем проживання. На даний час у проекті зареєстровано близько 4,5 тисяч донорів, і щодня ця цифра зростає на 10-20 осіб.
Регулярне донорство сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, подагри та, навіть, ожиріння. До того ж, кров беруть лише у здорових людей, відтак, донорство — нагода перевірити власний стан здоров’я.
Л.СТАНОВСЬКА, завідувач Новоград-Волинської філії КУ «Центр крові»