На яку допомогу від держави може розраховувати мати-одиначка?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Рік тому помер мій чоловік, на моєму утриманні залишилося двоє дітей. Чи маю я право на допомогу як мати-одиначка, та який розмір такої допомоги?
Валентина Х., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
У силу різних життєвих обставин жінка може зіткнутися з поняттям «одинока мати» або «мати-одиначка». Перший термін знаходиться в юридичній площині, тоді як другий — вживається більше в народі.
Порядок та підстави для виплати допомоги одинокій матері врегульовані Законом України «Про державну допомогу сім’ям із дітьми» та Постановою Кабінету Міністрів України №1751 від 27 грудня 2001 року «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям із дітьми».
Право на допомогу мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом ДРАЦС за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини.
Право на допомогу на дітей має мати у разі смерті батька, та якщо вона не одержує на них пенсію по втраті годувальника або соціальну пенсію.
Якщо одинока мати, одинокий усиновлювач, у разі смерті одного з батьків, зареєстрували шлюб, то за ними зберігається право на отримання допомоги на дітей, які народилися чи були усиновлені до шлюбу, якщо такі діти не були усиновлені чоловіком (дружиною).
Жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має. При реєстрації цією жінкою шлюбу з особою, від якої вона має дітей, допомога на дітей, народжених від цієї особи, не призначається.
Допомога на дітей одиноким матерям призначається, незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги, передбачених цим Законом.
РОЗМІР ДОПОМОГИ НА ДІТЕЙ ОДИНОКИМ МАТЕРЯМ
Допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновлювачам, матері (батьку), у разі смерті одного з батьків, які мають дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання, — до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років), надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї, в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.
Середньомісячний сукупний дохід сім’ї визначається, згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги на підставі довідки про доходи і декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.
Допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновлювачам, матері (батьку), у разі смерті одного з батьків, призначається на кожну дитину.
ПРИКЛАД РОЗРАХУНКУ
Сім’я складається з 3 осіб (двоє дітей — 10 та 5 років — та мати, яка є одинокою по відношенню до обох дітей), середньомісячний дохід сім’ї складає 2000 грн. — на всю родину.
На 1 члена родини середньомісячний дохід складатиме: 2000 грн./3 особи = 666,67 грн.
Середньомісячний дохід визначається на підставі сумування всіх доходів родини за попередні шість місяців перед зверненням за допомогою та діленням суми всіх цих доходів за шість місяців на 6, тобто, визначаєте середню суму ваших доходів за один місяць.
На дитину віком 5 років визначаємо розмір допомоги одинокій матері: 1228 грн. (прожитковий мінімум-показник у таблиці) — 666,67 грн. = 561,33 грн.
На дитину віком 10 років визначаємо розмір допомоги одинокій матері: 1531 грн. (прожитковий мінімум-показник у таблиці) — 666,67 грн. = 864,33 грн.
Отже, на дитину віком 5 та 10 років така жінка отримуватиме 561,33 грн. та 864,33 грн., відповідно, всі шість місяців. Потім вона поновлює свої доходи в УПСЗ і допомогу їй перераховуватимуть уже за новими доходами.
УМОВИ, ЗА ЯКИХ ВИПЛАТА ДОПОМОГИ НА ДІТЕЙ ОДИНОКИМ МАТЕРЯМ ПРИПИНЯЄТЬСЯ АБО ПРИЗУПИНЯЄТЬСЯ
Виплата допомоги на дітей одиноким матерям (батькам) припиняється у разі:

  • позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

  • позбавлення отримувача допомоги волі за вироком суду;

  • скасування рішення про усиновлення дитини або визнання його недійсним;

  • реєстрації дитиною шлюбу до досягнення нею 18-річного віку;

  • надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності у випадках, передбачених законом;

  • смерті дитини;

  • смерті отримувача допомоги.


Виплата допомоги на дітей одиноким матерям (батькам) призупиняється у разі:

  • тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;

  • відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

  • тимчасового працевлаштування дитини.


У разі припинення дії вищезазначених обставин, виплата допомоги поновлюється за письмовою заявою отримувача допомоги до органу, який призначає допомогу, з місяця, що настає за місяцем, в якому припинилася дія зазначених обставин.
ПРОЖИТКОВИЙ МІНІМУМ НА ДИТИНУ



























Категорія дітей 01.01.2016 р. 01.05.2016 р. 01.12.2016 р.
Діти віком до 6 років 1167 грн. 1228 грн. 1313 грн.
Діти віком від 6 до 18 років 1455 грн. 1531 грн. 1637 грн.
Діти віком від 18 років до 23 років 1378 грн. 1450 грн. 1550 грн.