Порядок переведення дачних і садових будинків у житлові

Для врегулювання на законодавчому рівні питання переведення дачних і садових будинків у житлові, з подальшим оформленням правовстановлюючих документів, власникам вказаних приміщень, у зв’язку зі зміною статусу приміщень постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року №321, затверджено Порядок переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у житлові будинки.
Переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у житлові здійснюється безоплатно органами місцевого самоврядування міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов’язані адміністративно або територіально.
Для переведення дачного чи садового будинку у житловий громадянин, який є його власником, або уповноважена ним особа (далі — власник) подає до виконавчого комітету міської ради заяву за формою, згідно з додатком, до якої додаються:

  • копія документа про право власності на дачний чи садовий будинок, засвідчена в установленому порядку;

  • письмова згода співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в житловий;

  • звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам.


За результатами розгляду заяви та доданих до неї документів, виконавчий комітет міської ради протягом місяця з дня їх надходження приймає рішення про переведення дачного чи садового будинку у житловий будинок або про відмову в такому переведенні.
Прийняття рішення про відмову в переведенні дачного чи садового будинку у житловий допускається за наявності хоча б однієї з таких підстав:

  • неподання повного пакету документів;

  • виявлення в поданих документах недостовірних відомостей;

  • встановлення невідповідності дачного чи садового будинку вимогам державних будівельних норм, результатів технічного огляду звіту про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку.


Рішення про переведення є підставою для внесення відповідних змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в порядку, визначеному законодавством.
У разі відмови в переведенні дачного чи садового будинку у житловий, власник має право повторно подати документи, зазначені у пункті 3 цього Порядку, після усунення причин, що стали підставою для прийняття такого рішення.
Управління містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради