Хмари невинні: мешканці «Смолки» шукають причину відсутності дощів

Хмари невинні: мешканці «Смолки» шукають причину відсутності дощів

Застосування про­ти­градової системи на ягіднику ТОВ «Бетек» у Барвинівці, де вирощують лохину і малину, не може вгамувати резонанс у районі.
Нові робочі місця, ноу-хау показового підприємства у веденні господарства, біль-менш гідні зарплати породжують захоплення в одних і чутки — серед інших. Мовляв, «якісь дяді вирощують в особливий спосіб ягоди, дощі їм при цьому небажані, тому вони розганяють хмари, а навкруги настала посуха».
Днями отримали лист від мешканців «Смолки», де відсутність опадів також пояснюють «грізною» установкою у «Бетеку». Зателефонувавши до відповідальних осіб, ми почули, що це питання багатьох вже дістало «до мозку кісток». Адже у місцевій пресі неодноразово надавалися пояснення про принцип дії установки та безпечність її використання.
Про це неодноразово йшлося у зверненнях адміністрації ТОВ «Бетек» до селян та на зборах громад навколишніх сіл. Сільський голова Барвинівки Микола Гордійчук у 2015-му році ініціював запит у Житомирський обласний Центр з гідрометеорології — щодо оцінки застосування протиградових установок. Усі висновки сьогодні зберігаються у райдержадміністрації.
Згідно з оцінкою спеціалістів, йдеться про пристрій для протидії граду, спрямований на сприятливі умови для вирощування сільськогосподарських культур. Обладнання не затримує дощу і не викликає змін на траєкторії шляху хмар, а змінює структуру градин та їх діаметр. Щоб при ударі не пошкоджувалися фруктові дерева, рослини тощо.
Нині у 16 країнах світу працює вісімсот антиградових систем «S.P.A.G». Обладнання не застосовує жодних ракет чи хімічних речовин, а генерує вибухи, перемішуючи ацетиленовий газ із киснем. Відтак збільшується тертя і підвищується температура, що прискорює танення градин.
Можна зрозуміти людей, котрі чекають дощу задля гарного врожаю. Начальник метеостанції Галина Дєнєш повідомила, що для літнього періоду характерне явище «сухої грози», коли гримить, але дощ не йде.
Тож у посушливому літі треба перестати звинувачувати «Бетек» — йдеться про глобальні зміни клімату. На найближчі п’ять днів синоптики знову прогнозують високу температуру (до +32°С) та відсутність опадів.
Юлія КЛИМЧУК