ВІТАЛИ ВИЗВОЛИТЕЛІВ НОВОГРАДА

ВІТАЛИ ВИЗВОЛИТЕЛІВ НОВОГРАДА

У святкові новорічні дні (3 січня 2009 року) Новоград-Волинський відзначив 65 річницю визволення від німецько-фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни.
З нагоди цієї важливої дати в історій міста відбулось покладання вінків та квітів до пам’ятних місць, пов’язаних з цією визначною подією: на меморіальному кладовищі, до пам’ятного знаку «Гармата», скверу Слави, де несли варту військовослужбовці місцевого гарнізону. У покладанні взяли участь ветерани Великої Вітчизняної війни, керівництво міста, військовослужбовці на чолі з начальником гарнізону О.В.Нестеренком, громадськість міста.
У цей час ветерани повільно сходились до міського Палацу культури. У день визволення Новограда-Волинського у святковій залі зібралися не тільки колишні фронтовики Великої Вітчизняної, а й трудівники тилу, діти війни, ветерани праці, Збройних сил, жителі міста.
Урочисте зібрання розпочалося із внесення прапорів, пролунали гімни України та міста. Із доповіддю виступив міський голова Новограда-Волинського Микола Боровець, який наголосив, що «у кожного народу, кожного міста є події і дати, про які не можна говорити без хвилювання серця, які є найяскравішими моментами його історії. Для Новограда-Волинського такою знаковою віхою є його визволення від німецько-фашистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни». У доповіді йшлося про те, що, перебуваючи до 1939 року прикордонним містом, Новоград-Волинський відігравав важливу стратегічну роль.
Саме це і визначило необхідність будівництва Новоград-Волинського укріпрайону. За часи окупації Новоград-Волинський зазнав значних втрат. Містом управляла комендатура і райуправа, були в терміновому порядку створені гестапо, польова жандармерія, поліція і служба безпеки, дві тюрми, концтабір для військовополонених. Ні з чим не зрівняти людські втрати із числа мирних громадян і військовополонених. Тільки в нашому місті в ті страшні дні протистояння фашизму було вбито, закатовано понад 44 тисячі громадян. Кожен із 905 днів окупації від рук фашистських нелюдів гинуло більше 50 чоловік. Їх пам’ять було вшановано хвилиною мовчання.
У своєму виступі Микола Боровець згадав тих, кому сьогодні новоград-волинці завдячують мирним небом. Це — учасники міської підпільної організації на чолі з М.І.Лянгусом, учасники партизанських з’єднань Малікова, Сабурова, Шитова, Грабчака. 3 січня 1944 року Москва салютувала на честь воїнів, які звільняли Новоград-Волинський 12-ма гарматними залпами. 13 мотострілковим, танковим та артилерійським військовим частинам, що особливо відзначились при визволенні міста, наказом командування країни, присвоєні найменування «Новоград-Волинських». «Гордістю міста, — наголосив міський голова, — є наші земляки, які за військову доблесть отримали високі звання Героїв Радянського Союзу. Це — уродженці міста Бурковський А.Т., Горбко Ю.М., Сірагов П.І., Шостацький Г.М.; уродженці району Жайворон В.І., Козачок М.А., Полянський С.І., Степанюк В.М., Халан І.Є.».
Вшановуючи пам’ять загиблих у роки Великої Вітчизняної війни, із понад 70 почесних громадян міста 19 отримали це звання за військові подвиги під час визволення міста. Під час урочистостей цього звання були удостоєні визволитель міста Нечаєв І.Ф, почесний пошуковець України Василенко Ж.І., ветеран праці Шейнберг Ю.В. Найвищу нагороду міста — орден «Звягель» — було вручено учаснику бойових дій у роки Великої Вітчизняної війни Максимову Василю Федоровичу. Того дня 5 ветеранів були нагороджені грамотами міської ради та грошовими преміями, 14 ветеранів отримали подяки міського голови та цінні подарунки.
«У нинішній і прийдешній час молоде покоління покликане і зобов’язане з патріотичним ентузіазмом вивчати і перейнятися безсмертним подвигом своїх попередників, які відстояли свободу Батьківщини, свого рідного міста, — наголосив міський голова. — Сьогодні ми, діти та онуки ветеранів війни, низько схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, хто зупинив фашистську навалу ціною власного життя. Ми складаємо глибоку шану всім, хто виборював перемогу в жорстоких боях і самовіддано трудився в тилу. Закликаю всіх пам’ятати ціну перемоги і берегти її як зіницю ока».
З вітальними словами виступили голова міської ветеранської організації Віктор Дмитрович Тишинський, учасник визволення міста Іван Федорович Нечаєв (м.Київ), командир 30 ОМБР, начальник Новоград-Волинського військового гарнізону О.В.Нестеренко.
Після закінчення урочистих зборів для ветеранів-визволителів та усіх присутніх відбувся святковий концерт.
Новоград-Волинська міська рада