Війни у «Містечку майстрів» з китайськими капцями не буде: участь у святі для народних умільців — безкоштовна!

Війни у «Містечку майстрів» з китайськими капцями не буде: участь у святі для народних умільців — безкоштовна!

Поки наше місто активно готується до головного свята — «Лесиних джерел» — городяни не лише цікавляться тим, чого чекати від дійства, а й висловлюють пропозиції, зауваження. Свою думку виклав у листі до редакції майстер народної творчості художньої різьби Іван БАРАНСЬКИЙ. Нижче наводимо уривок з нього:
«Кожного року свято відбувається за сценарієм: хода, торгівля капцями у міському парку, а місцеві майстри вже який рік не можуть показати свою творчість — тому що ще з вечора зайняті місця різними привозними цяцьками, які не мають художньої цінності. Не запрошують своїх, не відводять для них місця, не забезпечують столами, як це було десяток років тому.
Також вважаю, що час подумати про те, що головна сцена закриває Лесю і вона усі роки бачить різні зади, а не людей, які виступають. Пропоную встановити сцену зліва чи справа, а скульптуру підсвітити прожекторами різних кольорів, а на майбутнє ніколи сценою не закривати Лесю, якщо ми її прославляємо!».

* * *

За коментарями ми звернулися до режисерів згаданих епізодів. Як зауважила режисер фрагменту «Містечко майстрів» Тетяна Музика, оргкомітет радо йде назустріч місцевим майстрам, котрі мають бажання взяти участь у виставці-продажі. Два роки тому нововведенням стало те, що довелося розділити фрагмент на дві частини — ліворуч від фонтану у Парку культури організовують ярмарок, де продаються «привозні речі, які не мають художньої цінності», а праворуч — «Містечко майстрів», де представлена лише ручна робота. Таке рішення було прийняте тому, щоб відокремити ручну працю від промислових виробів. Зрештою, не усі можуть дозволити собі придбати коштовний ручний виріб, але так хочеться мати щось на згадку про свято…
— Кошти за місце платять лише ті, хто торгує на святі купленими речами, а не зробленими власноруч! Ці гроші йдуть у місцевий бюджет на організацію свята. Хочу наголосити, що для майстрів щороку участь безкоштовна! Я наполягаю на цьому усі двадцять років святкувань (стільки часу працюю режисером фрагменту) і відстоюватиму цю позицію надалі! Переконана, що так має бути, якщо хочемо зберегти «Містечко майстрів». Тому, шановний Іване Івановичу та усі наші умільці, яких ми шануємо і пишаємося їх роботами, запрошуємо вас до участі у святі. Приїжджі майстри завжди залюбки відвідують «Лесині джерела», чекають на свято і черпають натхнення у нашому місті та наших людях.
Як розповіла пані Тетяна, цьогоріч «Містечко майстрів» буде колоритним і насиченим. Окрім місцевих майстрів, будуть представлені роботи з різних регіонів України. Немає жодної області, з якої би на наше свято у містечко не приїздили майстри. Ноу-хау декілька років тому стало проведення майстер-класів. Цьогоріч чекаємо на них від гончарів, ковалів та різьбярів дубового посуду. Також не обійдеться без козацьких боїв і національних смаколиків — куліша та галушок.
* * *

З приводу зауважень щодо облаштування головної сцени, висловлених у листі, ми звернулися до головного режисера свята Ірини Панасюк. Вона розповіла, що два роки поспіль у місті не проводили гала-концерту через події на Сході України, на знак пошани до загиблих захисників.
— Нагадаю, що останній концерт проходив два роки тому, і вже тоді — за зміненим сценарієм щодо облаштування головної сцени. З огляду на зауваження, сцену вже тоді посунули вбік, відкривши пам’ятник землячці-поетесі. Тобто, зауваження ми сприймаємо, виправляємо недоліки в організації і дуже дякуємо тим, хто має свою думку і ділиться пропозиціями. Адже усі прагнемо зробити «Лесині джерела» змістовними і цікавими!
Дуже добре, що автор листа І.Баранський висловив свою думку, а організатори її зрозуміли і пояснили окремі моменти. Сподіваємося побачити у «Містечку майстрів» роботи Івана Івановича та усіх тих, без чиєї творчості не було б ніякого свята…
Юлія КЛИМЧУК