«Скільки вам заплатили за цю статтю!?», або Чому відсутність дощів штовхає людей на відчайдушні кроки й думки «про петлю»…

«Скільки вам заплатили за цю статтю!?», або Чому відсутність дощів штовхає людей на відчайдушні кроки й думки «про петлю»…

\"«СкількиТаке запитання — перше, з чого розпочала розмову жінка, яка зателефонувала в редакцію «Звягеля» одразу на початку тижня, хоча й тривали державні вихідні. Щоправда, змістовною розмовою це навряд чи можна назвати, адже жінка відмовилася назвати своє ім’я чи хоча б вказати мікрорайон, в якому проживає. Натомість вона емоційно звинувачувала редакцію «Звягеля» в упередженості, заангажованості і всіх інших нечесних проявах журналістики при підготовці матеріалу про відсутність дощів над деякими територіями Новоград-Волинського району…
Вислухати у відповідь, що кореспондент, готуючи матеріал, спиралася на ксерокопії офіційних документів, які роздобула, обдзвонивши й відвідавши не одного чиновника і керівника, жінка й слухати не бажала. Її переконаність у тому, що наш журналіст «озолотився» на підготовці статті «Хмари невинні: мешканці «Смолки» шукають причину відсутності дощів» (№26 від 24 червня 2016 року), залишилася святою і непорушною.
На наступний день незгодні з публікацією місцеві жителі завітали до редакції вже особисто. Характерний момент — той самий: ніхто з них і дивитися не хоче на ксерокопії дозвільних документів, на підставі яких працює ТОВ «Бетек», до особливостей діяльності якого так багато запитань у тамтешньої громади. Вони впевнені: скрізь усе куплено і проплачено, а згадана стаття — «свята, як ікона, хоч на стіну вішай…».
Люди, судячи з їхніх слів, у відчаї: через відсутність дощів у них посохла городина, очікується неврожай. «Ми з цієї картоплі живемо увесь рік, а вона вся суха стоїть. Що нам тепер — у петлю лізти?.. Будемо звертатися у райдержадміністрацію, перекривати дорогу. Он цієї ночі знову «бахкали», розганяли хмари, щоб не було дощу…», — крик душі селянина.
Зі свого боку газета «Звягель» доводить до відома зацікавлених наступне. Роль засобів масової інформації зводиться до того, щоб, зібравши й систематизувавши інформацію, звернути увагу на конкретну проблему всіх причетних до неї сторін, насамперед — тих, які уповноважені її вирішувати. А для вирішення проблем і контролю за цим процесом у державі діють різного роду інспекції, служби, правоохоронні й контролюючі органи. Саме в їхні обов’язки входить адекватно реагувати на проблемні ситуації, зобов’язуючи, в разі виявлення порушень законів чи норм, ці порушення усувати. Зрештою, саме за цю роботу вони отримують заробітну плату чи не так?
Висновки, зроблені кореспондентом «Звягеля» у вищезгаданій статті, спираються на висновок Житомирського обласного центру з гідрометеорології Державної служби України з надзвичайних ситуацій (лист №25-01-610 від 23.06.2015 р.). Друкуємо дослівно: «Директору ТОВ «Бетек» Фарафонову В.А. Копія: голові Барвинівської сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області. Згідно з вашим запитом, надаємо оцінку застосування вашим підприємством двох протиградових установок типу «S.P.A.G.». При здійсненні огляду експлуатації протиградових установок встановлено: протиградова установка — це пристрій для протидії можливості випадіння граду та має позитивний вплив для вирощування сільськогосподарських культур; використання для господарської діяльності ТОВ «Бетек» (Житомирська обл., Новоград-Волинський район, с. Барвинівка) протиградових установок не буде мати негативного впливу на навколишнє середовище. Зазначені установки не затримують дощу, не викликають змін на траєкторії шляху хмар та їх застосування не пов’язане з небезпекою для людей або тварин. Начальник центру Л.А.Чемерис».
Тож, якщо жителі окремих територій Новоград-Волинського району вважають, що наведені висновки не відповідають дійсності, або вбачають інші порушення в діях того чи іншого підприємства, організації, то вони, відповідно до закону, мають право звернутися до контролюючих та правоохоронних органів.
За порадою начальника юридичного відділу газети «Звягель» та враховуючи спричинений резонанс у громаді, вважаємо, що компетентним органам варто було б приділити увагу даному питанню та надати фаховий, можливо, комісійний висновок щодо даної ситуації. Водночас газета «Звягель» готова вислухати точки зору всіх зацікавлених сторін.
Олег БРЮХАНОВ