Жителі району «штурмували» державну адміністрацію, вимагаючи дощу

Жителі району «штурмували» державну адміністрацію, вимагаючи дощу

Відсутність дощів над окремими територіями Новоград-Волинського району спочатку обростала плітками. А коли людям «накипіло» (адже під загрозою опинився цьогорічний врожай), то вони почали звертатися у пресу та до влади. Газета «Звягель» друкувала матеріали стосовно цієї проблеми у двох попередніх номерах. Невдовзі відреагувала і райдержадміністрація, розмістивши в Інтернеті інформацію наступного змісту:
«Ранок понеділка для голови адміністрації Володимира Михнюка почався досить активно, адже під кабінетом його чекав натовп людей із вимогою вислухати та допомогти. І спілкуватися активісти забажали саме з очільником району.
Після активних перепалок Володимир Володимирович все ж зрозумів, чого хочуть стурбовані жителі — найбільше хвилювала їх робота підприємства «БЕТЕК», що функціонує на території с.Барвинівка, а саме — вже відома всім проблема, нібито, розгону підприємством спеціальними установками хмар, що призводить до засухи. Окрім цього, мешканці прилеглих сіл заявили, що підприємство незаконно викачує воду з річки Случ.
Звичайно, голова адміністрації не міг залишити це питання невирішеним, тому до розмови було запрошено заступника голови адміністрації Андрія Подіка, який взяв це питання на особистий контроль та пообіцяв вирішити.
Офіційний візит Андрія Васильовича, спільно з начальником відділу агропромислового розвитку РДА Василем Ткачуком, генеральний директор «БЕТЕКУ» Віктор Фарафанов сприйняв досить спокійно і запевнив у законності всіх здійснених його підприємством операцій. Всі наземні насосні станції та підземні скважини офіційно зареєстровані і працюють на законних підставах. Більше того, Віктор Анатолійович продемонстрував нам усі документи, що це підтверджують, а саме — норму викачки води, встановлену Законом, а це — більше 800 тис. кубометрів, та показники, скільки використовує конкретно його підприємство.
Керівник із задоволенням погодився провести для нас екскурсію по території підприємства та наочно показав роботу насосів і фіксацію показів лічильників. Побачили ми і ту саму злощасну установу, що, нібито, розганяє хмари. Насправді ж, ця споруда захищає лише від граду, адже дощ для росту ягід теж дуже необхідний і в цьому році підприємство страждає без дощу, оскільки ягоди ростуть значно менших розмірів, порівняно з минулим, більш дощовим роком. Виробляє такі системи — «антиградові ракети» — в Іспанії фірма «S.P.A.G». При роботі ця установка генерує вибухи, що повторюються кожні 7 секунд, завдяки перемішуванню ацетиленового газу з киснем у повітрі, і ніяким чином не перешкоджає випадінню дощу. З початку сезону установка працювала всього тричі, востаннє — 10 червня вмикалася всього на 9 хвилин.
Віктор Анатолійович запевнив, що він відкритий до діалогу, якщо хтось все ж бажає на власні очі переконатися в безпечності дій підприємства, то він продемонструє все необхідне, аби тільки ця розмова була спокійною і не переходила в сварку, адже дуже не хотілося б даремно витрачати свій час!
Офіційний лист із відповіддю буде надіслано активістам найближчим часом, а ми, переконавшись на власні очі в тому, що підприємство успішно функціонує та відповідає всім нормам, звертаємось до всіх небайдужих жителів району: не потрібно вірити чуткам, краще на власні очі переконатися, перш ніж звинувачувати.
Інформація РДА